Fotografija: Počeo košarkaški kamp
Galerija
Počeo košarkaški kamp "Hoops" u Bjelovaru/ Foto: Deni Marčinković

Kamp "Hoops" privukao 60 mladih košarkaša: "S djecom radi hrvatski stručnjak Davor Matković"

"Jedino je važno djecu što duže zadržati u sportu i to na bilo koji način, a oni koji to uspiju mogu se nazivati dobrim trenerima", kaže Davor Matković



Prvo izdanje košarkaškog kampa „Hoops“, kojeg organizira KK Vedi, privuklo je 60 mladih košarkaša. Prema riječima tajnika kluba Stjepana Sabljića, većina djece je iz Bjelovara, no ima i onih iz drugih gradova te troje mališana iz Češke.

Na kampu sudjeluje 60 mališana/ Foto: Deni Marčinković
Na kampu sudjeluje 60 mališana/ Foto: Deni Marčinković

Stjepan Sabljić/ Foto: Deni Marčinković
Stjepan Sabljić/ Foto: Deni Marčinković

- Zahvaljujem se Gradu na podršci, a posebna zahvala ide Davoru Matkoviću, koji je pristao voditi treninge na našem kampu. Za prvi put nismo htjeli ići s većim brojem djece. Ovaj kamp zapravo je svojevrsna nagrada našim članovima i njihovim roditeljima za sjajan odnos prema klubu. Radi se o djeci rođenoj od 2009. do 2014. godine, a podijeljeni su u dvi grupe. Mališani koji dolaze iz vana smješteni su u hotelu, a cijeli kamp zamišljen je da djeca ujutro i navečer imaju treninge, a preko dana će boraviti na bazenu ili drugim oblicima druženja. U sklopu kampa ugostit ćemo i nutricionista koji će djeci govoriti o važnosti pravilne prehrane, naglasio je Sabljić.

Edukacija djece i trenera

Osim što će djeca puno toga dobiti na ovom kampu, priliku za dodatno usavršavanje imat će i bjelovarski treneri.

- Doveli smo vrhunskog stručnjaka koji će i nama održati edukacije, što je puno povoljnije nego da nas sedam primjerice ide u Španjolsku. Nadalje, kao što je i najavljeno, najbolji pojedinci ovog kampa dobit će priliku besplatnu otići na Cedevitin kamp na Velom Lošinju, istaknuo je Stjepan Sabljić.

Mališani će trenirati na igralištima kod Sokolane/ Foto: Deni Marčinković
Mališani će trenirati na igralištima kod Sokolane/ Foto: Deni Marčinković
Djeca su podijeljena u dvije grupe/ Foto: Deni Marčinković
Djeca su podijeljena u dvije grupe/ Foto: Deni Marčinković

Koliko su ovakvi kampovi važni za razvoj djece potvrdio je i hrvatski košarkaši stručnjak sa španjolskom adresom Davor Matković.

- Treneri u Hrvatskoj, ali i u Europi totalno su se pogubili. Naime, jedino što je važno je da djeca što duže ostanu u sportu na bilo koji način. Primjerice, u Španjolskoj se na prijelazu između kadeta i juniora gubi između 50 i 60 posto djece. To ne znači da se odluče trenirati neki drugi sport, već se prestanu totalno baviti sportom. Te brojke između juniora i seniora su još poraznije te iznosi između 70 i 80 posto, a vjerujem da je u Hrvatskoj situacija još i gora. To je nedopustivo i naprosto se mora zaustaviti. Cilj trenera je da na vrijeme procijeni tko neće biti igrač i to dijete dvije, tri godine prije nego prestane trenirati početi usmjeravati prema trenerskim ili sudačkim vodama ili da postane sportski novinar ili da na bilo koji drugi način ostane u sportu. To je naš pravi zadatak i oni koji to uspiju mogu se nazivati dobrim trenerom, naglasio je Davor Matković.

Naglasak na osnove

Kako kaže, s djecom u Bjelovaru radit će na osnovama košarke.

Zajednička fotografija svih sudionika i trenera/ Foto: Deni Marčinković
Zajednička fotografija svih sudionika i trenera/ Foto: Deni Marčinković

- Ako netko želi pisati knjigu, najprije mora naučiti slova. Tako je i u sportu. Ovdje ću i s djecom, ali i s trenerima raditi na osnovnim elementima poput vođenja lopte, šutiranja, dodavanja. Moramo zaboraviti pick and roll, blokade, pobjede i ostale "gluposti". Sve je vrlo jednostavno i ne treba previše filozofirati, kazao je Matković.

Davor Matković i Ivan Nikolić/ Foto: Deni Marčinković
Davor Matković i Ivan Nikolić/ Foto: Deni Marčinković

Zadovoljstvo organizacijom ovog kampa iskazao je i bjelovarski dogradonačelnik Igor Brajdić.

- U moderno doba svi se žale da su djeca previše na mobitelima i ostalim stvarima, stoga smo u suradnji s KK Vedi organizirali ovaj kamp i potaknuli drukčiju priču. Veseli me što će s našom djecom raditi trener koji s mlađim uzrasnim kategorijama Real Madrida osvojio španjolsko prvenstvo, kazao je Brajdić.

Učenje i zabava

Veselje što je stigao u Bjelovar na kamp iskazao je i devetogodišnji Roko Prskalo.

- Inače sam iz Mostara, a sada živim u Češkoj. Prijavio sam se na kamp da naučim bolje košarke, pa kad se vratim u Češku da ih sve razvalim i ubacim 50 poena. Moj košarkaši uzor je moj tata, koji igra košarku, ali i Dražen Petrović, kazao je Roko Prskalo.

Roko Prskalo/Foto: Deni Marčinković
Roko Prskalo/Foto: Deni Marčinković

Sličnog razmišljanja je i Stribor Presečki.

- Imam 14 godina i košarku treniram već četiri godine u KK Vedi. Na kamp sam se prijavio da steknem nova košarkaška znanja, Bali i da se zabavim i družim s prijateljima. Moj uzor je Kobe Bryant, a najbolji hrvatski košarkaš je mi je Bojan Bogdanović, zaključio je Presečki.

Stribor Presečki/ Foto: Deni Marčinković
Stribor Presečki/ Foto: Deni Marčinković
Foto: Deni Marčinković
Foto: Deni Marčinković
Foto: Deni Marčinković
Foto: Deni Marčinković

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!