Fotografija: Foto: DAVOR PONGRACIC Cropix
Foto: DAVOR PONGRACIC Cropix

ISPRAĆAJ VELIKANA "Ćiro je svojim odlaskom uspio ono što je radio cijeli život - ujedinio je Hrvatsku"

Bio je čovjek koji je u stanju otopiti bilo koju santu leda u sekundi. Falit će sigurno, ali mislim da bi on najmanje želio da tugujemo. Trebamo slaviti njegov život, njegove uspjehe, kazao je Štimac



Završila je komemoracija za Ćiru Blaževića koja se održala na u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski. Okupilo se oko tisuću ljudi. Bio je ondje čitav niz poznatih imena, kako iz javnog tako i iz sportskog dijela Hrvatske. Među prvima došli su Aljoša Asanović, Niko Kovač, Stjepan Deverić, Robert Jarni, izbornik Vatrenih Zlatko Dalić, Stipe Pletikosa, Branko Ivanković, Nikola Jurčević, Velimir Zajec, Mario Stanić, Jadranka Kosor, Ivica Todorić, a valja istaknuti kako je stigla i čitava momčad Dinama, piše Jutarnji list.

Posljednji je za govornicu u Lisinskom izašao njegov sin, Miro Blažević.

- Mi smo ovdje slavimo njegov život. Tata, meni je privilegija bila biti tvoj sin i uz tvoju karijeru biti uz tebe. Ja sam sretan jer imam ovu veliku obitelj ispred sebe. Moj otac nije imao predrasuda prema nikome, sve je volio. Obožavao je ljude i dijelio je ljude koliko je mogao. Držao je do svojih ideala, svojih principa i nikada se nije dao odvesti na drugi put. Tata, ponosan sam na tebe. Živjet ćeš vječno i svi te volimo.

Igor Štimac je prepričao svoj prvi susret s Ćirom.

- Kažu da si zajebat tip, da te se pripazim", rekao mi je, a ja nisam znao kako da odgovor, a on je odmah nastavio, gotovo mi tepajući: "Bit ćeš ti moj pozitivan lider na terenu, kakvog ja trebam ili te neće biti." Deset sekundi mu je trebalo da me osvoji, da ga pratim što god rekao. Bio je čovjek koji je u stanju otopiti bilo koju santu leda u sekundi. Falit će sigurno, naravno, ali mislim da bi on najmanje želio da tugujemo. Trebamo slaviti njegov život, njegove uspjehe.

Drago Ćosić od Ćire se oprostio u ime hrvatskih sportskih novinara.

- Vjerujte mi, nikad nisam imao takav pritisak, takvu nervozu i nikada mi se ruke nisu toliko znojile. Zadnja dva dana, od kada me je obitelj zamolila da se oprostim u ime svih novinara, ne spavam. Nisam znao što više reći, a da se nije već reklo o njemu. To je talent koji se ne može kupiti, koji se ne može stvoriti, to je talent s kojim se rađa. Sjetio sam se prvog intervjua koje sam vodio daleke 1982. kada sam još radio u ‘Zagrebačkoj panorami‘. U prve tri-četiri minute shvatim da me Ćiro skenira i da on vidi da ispred sebe ima nekoga tko prema njemu ima strahopoštovanja. Sva pitanja koja sam postavio su se pretvorila u njegov monolog. Tek kad sam došao u montažu sam shvatio da od tog intervjua nema ništa jer je on smatrao da treba reći nešto što meni nije u planu. Vjerujem da su svi kolege novinari imali slična iskustva. Završio bih s jednom rečenicom, voljeni ne umiru nikad, oni žive u našim sjećanjima - kad biste došli pred Ćiru mogli ste biti najspremniji na svijetu, ali on bi vas uzeo u mašinu i napravio od intervjua ono što je on želio.

- Otišao je maestro koji je s plavim i vatrenim orkestrom skladao sjajne simfonije", rekao je predsjednik Dinama Mirko Barišić koji je nabrojao sve ono što je Blažević napravio u Dinamu te istaknuo kako je ponosan što je bio među ljudima koji su stvarali platformu za povratak Ćire u Dinamu 1992. godine.

- Ćiro je svojim odlaskom uspio ono što je radio cijeli svoj život - ujedinio cijelu Hrvatsku", rekao je predsjednik HNS-a Marijan Kustić na početku svojeg obraćanja.

- Nije lako izaći na pozornicu i reći nešto novo što niste već čuli o Ćiri. Njegova dva najveća uspjeha su bila puno veća od samo sportskih. Bilo bi pogrešno reći da je Ćiro izgubio bitku od bolesti, on je usprkos bolesti živio svoj život kakvog je uvijek imao. Da nije imao tu radost života koja ga je krasila svake minute života ne bi živio zadnjih 20 godina od kada mu je dijagnosticirana zloćudna bolest. Od njega smo mogli puno naučiti, ali nitko ga ne može kopirati. Samo vas Ćiro može poslati u onu stvar, a da vam je nakon toga simpatični nego prije.

Svoje mjesto u dvorani Lisinski našao je mjesto i Tarik Filipović koji je često znao imitirati Ćiru, a treba reći kako je imao i hit monodramu ‘Ćiro‘ koja je svojevremeno bila izvođena u kazalištu Kerempuh.

Ivica Olić bio je jedan od Ćirinih miljenika.

- Jedan osebujan lik, nevjerojatno koliko tijekom svoje čitave karijere ostao popularan i interesantan. S njim je počela jedna era hrvatskog nogometa, nezaboravna 98‘ kada su se postavili visoki temelji. I prije toga je imao sjajnu karijeru gdje god je radio kao trener, ali ta 98‘ je i za mene posebna, i poslije mi je godinu dana bio trener u Dinamu, svakodnevno sam imao raznih anegdota s njim, i moram reći da je uvijek bio spreman u svakoj situaciji. Pamtim ga po svemu dobrom, veliki trener i čovjek, za mene trener svih trenera. Doživio je lijepe godine i uživao u životu. Ne znam s kim ga se uopće može usporediti u sportu.

Na komemoraciji je bio i državni vrh predovđen hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem te predsjednikom Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića.

Posljednji ispraćaj Miroslava Blaževića bit će u 14.00 sati u Aleji velikana na zagrebačkom groblju Mirogoj. Lijes će biti izložen od 12.00 sati, a obred će početi dva sata kasnije.

Podsjetimo, Vlada je na telefonskoj sjednici, održanoj jučer, donijela Odluku o proglašenju 15. veljače 2023. Danom nacionalne sućuti u povodu smrti Miroslava Ćire Blaževića, piše Jutarnji list.

Doznajte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!