Fotografija: Ivan Tomašić, Jana Cvjetko i Luka Horaček /Foto: Privatni album
Galerija
Ivan Tomašić, Jana Cvjetko i Luka Horaček /Foto: Privatni album

Hrvatski judaši oduševljeni Daruvarskim toplicama: "Nadmašili su sva naša očekivanja"

Kroz Daruvarske toplice prošlo je ukupno 180 judaša u nekoliko grupa, a osim Hrvatske judo reprezentacije, na pripreme su došle i judo ekipe iz Velike Britanije, BiH i Kosova



Daruvar je krajem prošlog mjeseca po prvi put ugostio Hrvatsku judo reprezentaciju koja je bila na pripremama u Daruvarskim toplicama. 

U tih tjedan dana kroz Daruvarske toplice prošlo je ukupno 180 judaša u nekoliko grupa, a osim Hrvatske judo reprezentacije, na pripreme su došle i judo ekipe iz Velike Britanije, Bosne i Hercegovine te Kosova.

Ivan Tomašić i Marin Franušić/Foto: Privatni album
Ivan Tomašić i Marin Franušić/Foto: Privatni album

Tim povodom razgovarali smo s Ivanom Tomašićem iz Hrvatskog Judo saveza i trenerom Judo i JuJitsu kluba BlackBelt u Zagrebačkom Domu sportova. 

Kako vam je bilo na pripremama kod nas u Daruvaru?

- Kao prvu stvar moram odmah reći da smo imali strašno gust raspored priprema, a tu je i epidemiološka situacija koja nam je ograničavala mogućnost odlaska u grad u večernjim satima, no Daruvar mi je ostavio dojam lijepog i mirnog gradića i dobro bi mi došlo par sati slobodnog vremena da sve malo bolje pregledam. Što se priprema tiče, ovdje smo imali sve što nam treba za pripreme jer se glavni dio i dalje odvija u dvorani, na tatamiju. Tu su nam na raspolaganju bili i bazen i teretana i sauna, a zgodno je i to što smo zapravo u gradu. U blizini nam je bila i ljekarna i sve što nam je zatrebalo.

Možete li se kratko osvrnuti na same Daruvarske toplice?

- Objekt je zadovoljio sve naše standarde, veličinom, opremljenosti, čak i nadišao neka očekivanja. Pošto su ovo prve službene pripreme u Daruvaru, moram reći da se iskreno nadamo da ćemo se se vratiti. Osobljem sam prezadovoljan, nemamo nikakvih prigovora, svi su jako ljubazni, od sobarica preko spremačica do recepcije, sve pohvale osoblju. Profesionalan odnos osoblja, pogotovo u pandemijsko vrijeme ostavlja dojam ozbiljne zdravstvene ustanove.

Jeste li se kupali u bazenu?

- Bazen je bio glavni hit među sportašima. Svima se jako svidio i puno su vremena provodili u bazenu. Pogotovo u onom velikom vanjskom bazenu s toplom vodom. Stvarno fenomenalno. Moram reći da blagotvorno djeluje i na tijelo i na um kada se čovijek malo opusti, sjedi u toploj vodi kao što je činio i neki stari Rimljanin davno prije njega.

Unutrašnji bazen u hotelu Termal/Foto: Daruvarske toplice
Unutrašnji bazen u hotelu Termal/Foto: Daruvarske toplice

Što mislite o dvorani za fitness Daruvarskih toplica?

- Čekao sam ovo pitanje. Ističe se više od svih ostalih sadržaja. Baš posebno iznad očekivanja, prostrana, uređena, opremljena za vrlo raznovrsne mogućnosti treninga, osoblje je stručno, za svaku pohvalu. Čudim se što nije cijelo vrijeme puna.

Pomaže li sauna u pripremi sportaša i na koji način? Koriste li naši judoke saunu u sklopu toplica?

- Sauna ima jako puno različitih zdravstvenih benefita. U sportu je možda najprominentniji mišićni oporavak od treninga i povoljan utjecaj na razine hormona. Svi sportaši povremeno mogu profitirati od toga, kao i laici, stariji ljudi i svi ostali. Sauna je ovdje izvrsna, mislim da ih je više različitih vrsta, ali ja ju ovaj put nisam stigao koristiti. Naši mladi sportaši su, s druge strane s velikim entuzijazmom koristili saune i jacuzzije više puta dnevno i čuo sam samo pozitivne komentare.

Gdje ste ručali, kakva vam je bila hrana? Jeste li probali neke lokalne specijalitete?

- Jeli smo u restoranu u Toplicama. Hrana je bila više nego dobra, vrlo ukusna i raznolika, dapače, svi smo bili jako zadovoljni i ništa nam nije nedostajalo. Kao što sam rekao, sada nismo imali priliku ići u restorane u gradu. 

Jeste li možda posjetili naš čuveni dvorac grofa Jankovića, ili neke druge zanimljivosti u Daruvaru?

- Iskreno, svaki nam je dan bio popunjen treninzima, obrocima i ostalim sadržajima priprema te nismo stigli mnogo izlaziti preko dana, čak ni na bazen unutar toplica, a zbog COVID-a je preporučeno sportašima i trenerima strogo izbjegavati vanjske kontakte i izlaske kako se u pitanje ne bi doveo nastup na većim natjecanjima. Dakle, preko dana smo bili zauzeti, a navečer smo se držali mjera i tako da ovog puta nismo izlazili ni u kafiće u gradu.

Postoji li nešto što vam se posebno sviđa u Daruvaru?

- Jedva čekam posjetiti Daruvar kada pandemija prođe. Moram komentirati da nemate judo klub. To mi se isto svidjelo, ima prostora za razvoj. 

Pripreme Judo reprezentacije trajale su do nedjelje, 27. veljače. Što sve sportaši prolaze na tim pripremama? 

- Pripreme se uglavnom sastoje od treninga u dvorani, gdje sportaši iz različitih mjesta i klubova u Hrvatskoj imaju priliku učiti jedni od drugih, vježbati s novim kvalitetnim partnerima i slične pripreme tehničko-taktičke i kondicijske prirode. Važno je također što imamo i fizioterapeute i kineziologe koji rade u toplicama. Sportaši se mogu u slučaju potrebe konzultirati s njima dok su ovdje.

Koje bi uspjehe naših judaša istaknuo?

- Rezultati govore sami za sebe, postoji nekoliko mlađih natjecateljica koje su već ostvarile značajan uspjeh na visokoj razini natjecanja, a to su Barbara Matić, Tena Šikić, Lara Cvjetko. Mi imamo i izvrsne muške sportaše, ali ove su godine zaista žene ostvarile izvrsne rezultate. Barbara i Karla idu na Olimpijske igre. Treba spomenuti i Zlatka Kumrića koji se u svojoj -100kg kategoriji bori sa svjetskim judo imenima kao što je Jorge Fonseca te cijelo vrijeme ostvaruje izvrsne rezultate na međunarodnim natjecanjima.

Kako je bilo u Sarajevu na nedavno održanom European Open prvenstvu?

- Lara Cvjetko ove godine osvojila je prvo mjesto na Sarajevo European openu ali i na Portugal Grand prixu dva tjedna prije toga. Ana Viktorija Puljiz osvojila je 3. mjesto, Tena Šikić osvojila je 5. mjesto do 57 kg, a Helena Vuković 5. mjesto u kategoriji +78kg. 

Za koja se nadolazeća natjecanja pripremate?

- U judu se uz redovita Europska i svjetska prvenstva stalno održavaju natjecanja otvorenog međunarodnog tipa, Grand prixovi, kupovi i slična natjecanja, tako da prostora za rad i razvoj mladih sportaša u judu ima jako puno za razliku od nekih drugih sportova. Ipak, judo je olimpijski sport, te kao krunu svog rada svaki judoka vidi olimpijsko odličje. Hrvatsku će na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine u judu predstavljati svjetska prvakinja Barbara Matić i Karla Prodan, te je moguće da se kvalificiraju još neki.

Uz dokazane veterane Olimpijskih igara, Svjetskih i Europskih prvenstava, Barbaru Matić, Dominika Družetu, možete li istaknuti neke mlada imena u judu, potencijale čije vrijeme tek dolazi?

- Braća Kumrić su svakako dobar primjer sportaša za koje vjerujem da će svoje najveće uspjehe tek ostvariti. Mogu reći i da je Lara Cvjetko počela ostvarivati vrhunske rezultate (1. mjesto: Baku, Almada, Sarajevo) a nedavno je iz kadeta tek prešla u juniore. Ipak, teško je isticati bilo čije ime jer svakako postoji još puno sportaša koji su zaslužili da budu spomenuti.

Najbolja hrvatska judašica Barbara Matić/Foto: Vladimir Dugandžić/CROPIX
Najbolja hrvatska judašica Barbara Matić/Foto: Vladimir Dugandžić/CROPIX

Hrvatska se može pohvaliti kako je uspjeh naših judaša mjerljiv i na svjetskoj razini. Svakako treba spomenuti ljestvicu najboljih judaša međunarodne judo federacije. Na njoj naša najuspješnija judašica Barbara Matić u svojoj kategoriji do 70 kg drži prvo mjesto dok Karla Prodan zauzima 7. mjesto u kategoriji do 78kg. Lara Cvjetko 12. je na ljestvici u kategoriji do 70 kg, Zlatko Kumrić je 24. do 100kg, a Ivana Maranić 26. u kategoriji +78 kg.