Fotografija: Hrvatske rukometašice ispisuju prekrasnu priču na Euru, unatoč porazu protiv jakih Norvežanki / Foto: Stanko Gruden/kolektiff/HRS
Hrvatske rukometašice ispisuju prekrasnu priču na Euru, unatoč porazu protiv jakih Norvežanki / Foto: Stanko Gruden/kolektiff/HRS

Hrvatice uvjerljivo izgubile, za polufinale se borimo protiv Njemačke

Odigrala je Hrvatska sjajno prvo poluvrijeme, povela na početku nastavka i onda se - ugasila. Norvežanke su na kraju slavile s 11 golova razlike



Norveška je bila prejaka za Hrvatsku i nakon 4 pobjede stigao je i prvi poraz na Euru. Očekivano. Dugo smo se dobro držali, no norveški gas do daske nas je skupo koštao, pišu Sportske novosti.

Kao brzi vlak

Sjajno smo dosad igrali na Euru, ali Norveška je bila pri prozivnik iz top klase svjetskog rukometa. Kod njih nema puno tajni, ali jako teško ih je zadrati kaad ulove ritam. Naše su cure to imale priliku savladati u prvih 10 minuta kada su primile 10 komada, laganih komada od norveškog brzog vlaka. No, hrabro su igrale naše cure, odlična napad i kada su god uspijevale ostajati plitko u obrani dobile su šansu za vratiti se u igri. Poluvrijeme 15:14 za Norvešku bio je sjajan rezultat, jer puno smo grešaka napravili posebno na desnoj strani napada. Nije bilo sigurnosti, a timovi kao Norveška kada osjete krv, lagano gaze.

Iznenadio je Šoštarić postavljanjem na gol Lucije Bešen, makar je Tea Pijević bila nezamjenjiva dosad. No, Lucija Bešen je branila dobro, a Tea Pijević se je priuštila obranjeni penal i to ni manje ni više Nori Mörk koja je dotad bila nepogrešiva. Igrali smo 6-0 što s obzirom na visinu Norvežanki nije bilo iznenađenje. No, puno nam je problema radila Kari Bratseth oko koje su sve Norvežanke dolazile u priliku pucati prema Bešen. Kada su se Mičijević i Debelić uspjele izboriti za poziciju ispred nje, Norveška je došla u probleme i nije više izgledala tako sigurno kao na početku utakmice.

Pljesak za cure

U našem napadu jako je važna bila crta, jer je bilo jasno da će pritisak na Ćamilu Mičijević biti sve veći kako utakmica ide dalje. Odlično se otvarala prvo Ježić, pa Debelić i to nas je izvlačilo, jer s krila smo bili bez realizacije u prvih 30 minuta. Tandem Frafjord – Bratseth u norveškoj obrani bio je prilično 'armiran', ali nas je strpljenje sačuvalo u drugom dijelu prvog poluvremena za razliku od prvog u kojem je Norveška dominirala. Činjenica da smo se dobro držali bila je novo veliko ohrabrenje za naš tim. Šoštarić je dao priliku i Dori Kalaus koja je igrala malo dosad, vidjela se namjera da se kadar proširi za susret ili susrete odluke koji dolaze.

Nažalost, tretman koje su nam dale loše francuske sutkinje nije se prvi put dogodio, nisu sudili nijedno isključenje Norveškoj, a morale su, nisu vraćali prekršaje a morale su, a kada Norveškoj daš priliku an autoritet to onda postaje jako opasno. Doista ne znamo po čemu su te dvije Francuskinje najbolje rangirane kada je riječ o ženskom rukometu, valjda će netko probati objasniti jednom. No naše su cure kao i uvijek bile pristojne i za to zaslužuju pljesak. Sa 6 minuta isključenja, naspram norveških 0, imali smo samo -1 na kraju prvog dijela.

Zaslužena pobjeda

Poveli smo na početku nastavka, što je bilo više nego sjajno. No, ne i motiv Francuskinjama da daju jednak tretman za oba tima. Čim se to dogodilo van je sa 2 minute išla Mičijević, a Norveška je otišla na +4. Teško je tako. Šoštarić je tim outom pokušao zaustaviti stvari, a teško je Norvešku zaustaviti kada se razmaše.

Nije išlo više, raspali smo se i Norveška je u 49. minuti imala +10. Ipak je to za naš relativno neiskusni tim bilo malo previše. Pogledajte omjer sedmeraca i isključenja, sve će vam biti jasno. No, pokazali smo da se u nekim normalnijim okolnostima možemo nadigravati s Norveškom. No, taj rejting koji one imaju tek ćemo morati zaraditi. Norveška bi vjerojatno pobijedila i bez pomoći, treba biti realan. Pobjeda Norveške je apsolutno zaslužena i one su s njom već u polufinalu. A mi čekamo utorak i Njemačku – probati sjajan Euro pretočiti u prvi hrvatski ženski polufinale i najveći uspjeh u povijesti ženskog rukometa, pišu Sportske novosti.

HRVATSKA - NORVEŠKA 25:36

KOLDING Sydbank Arena. Bez gledatelja. Charlotte i Julie Bonaventura (Francuska)

HRVATSKA: Pijević (0+1), Bešen (4); P. Posavec, Krsnik 2, S. Posavec 1, Mičijević 7, L. Kalaus 2, D. Kalaus, Ježić 2, Japundža 1, Šimara, Debelić 5, Mamić, Vidak, Blažević 5, Prkačin.

NORVEŠKA: Silje Solberg (2), Lunde (7); Raistad 7, Arntzen 2, Kristiansen 5, Frafjord, Loke 2, Skogrand, Mork 5 (4), Oftedal 6, Aune, Bratseth 3, Herrem 4, Sana Solberg 1, Jakobsen 2, Breistol.

SEDMERCI: Hrvatska - Norveška 6 (4)

ISKLJUČENJA: Hrvatska 10 minuta (Krsnik 11, Debelić 18, Japundža 23, Mičijević 36, L. Kalaus 54), Norveška -