Fotografija: Rukometašice slave tijekom utakmice protiv Srbije/Foto: Stanko Gruden/kolektiff/HRS
Rukometašice slave tijekom utakmice protiv Srbije/Foto: Stanko Gruden/kolektiff/HRS

HRT napokon progledao, prenosit će utakmice rukometašica na Euru

"HTV ima prava na 3 susreta - oba polufinala u petak 18. prosinca i u nedjelju 20. prosinca onaj ogled u kojem Hrvatska igra (za 3. mjesto ili finale)", objavili su iz HRT-a.



Sjajne vijesti dolaze za sve ljubitelje rukometa! Naime, Hrvatska radiotelevizija (HRT) otkupila je prava na prijenose završnice Europskog prvenstva na kojem su izabranice Nenada Šoštarića osigurale povijesni plasman u polufinale, piše Jutarnji.hr.

"HTV ima prava na 3 susreta - oba polufinala u petak 18. prosinca i u nedjelju 20. prosinca onaj ogled u kojem Hrvatska igra (za 3. mjesto ili finale)", objavili su iz HRT-a.

Prenose i drugu utakmicu

Podsjećamo, dosadašnji dio Europskog prvenstva u Danskoj nije bio dostupan svim gledateljima u Hrvatskoj i utakmice su se mogle gledati na programu platforme PlanetSport.

Dakle ogled protiv europskih prvakinja Francuskinja u petak bit će dostupan svima, kao i kasnije finale, odnosno okršaj za treće mjesto.

U međuvremenu, malo je reći da Francuskinje, aktualne europske prvakinje, nisu očekivale Hrvatice za suparnice u polufinalu Europskog prvenstva, pišu Sportske novosti.

Koliko su izabranice Nenada Šoštarića iznenadile podcrtao je L'Equipe.

"Nikad nismo imali tako neočekivane suparnike u ovoj fazi velikog natjecanja. Dok je hrvatska muška reprezentacija bila olimpijski prvak dva puta i aktualni je europski doprvak, ženska reprezentacija nije bila jaki 'igrač' u međunarodnom rukometu", piše ugledni francuski list.

Dodali bismo, možda i nije, barem dosad.

Jer sve što Hrvatice sada rade u Danskoj čini se čudesno.

Pohvale iz Švedske

"Djevojke u kockicama proživljavaju bajku i pobijedile su u pet od šest utakmica", dodaju Francuzi koji upozoravaju svoju ekipu odakle prijeti najveća opasnost.

Od hrvatskih reprezentativki izdvojili su Ćamilu Mičijević koja je četvrti najbolji strijelac turnira, te vratarku Teu Pijević.

"Naše su djevojke favoriti, ali moraju biti oprezne protiv euforičnih suparnica", zaključuje L'Equipe.

Posljednji ogled Hrvatica i Francuskinja s velikog natjecanja datira od SP-a 2007. godine kada je Francuska bila bolja 28:26.

Inače, švedski trener Per Johansson, aktualni strateg ruske ekipe Rostova, u razgovoru za internetsku stranicu Handball Planet na specifičan je način pohvalio hrvatsku reprezentaciju.

- Uspije li Hrvatska proći u polufinale bit će to najveća senzacija otkako se održavaju europska prvenstva!

Izrekao je tu rečenicu uoči posljednja dva kola po skupinama, no sigurno nije promijenio mišljenje u međuvremenu, dapače.

Ekipni sport

Također, treba uzeti u obzir da to nije tako daleka prošlost jer EP za žene igraju se od 1994. godine (SP se igra od 1971.), ali s obzirom na to da se prvenstva igraju svake dvije godine tako je ovo 14. izdanje Eura za rukometašice pa tu već ima sasvim dovoljno “povijesti” da bi Johanssonova rečenica ipak imala težinu.

- Nemaju zvučnih igračica, ali rukomet je ekipni sport i to Hrvatice najbolje pokazuju. Borbenost, hrabrost i veliko srce je ono što krasi njihovu igru - dodao je Šveđanin koji je posljednje tri godine vodio Crnu Goru (5. mjesto na SP-u 2019.), a neposredno pred EP dobio otkaz.

Vodio je inače u Švedsku tri godine (2009. - 2012.) te na Euru 2010. osvojio srebro, pišu Sportske novosti.