Fotografija: Finale posljednjeg Lipik 3X3 Challengera 2019. godine/Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Galerija
Finale posljednjeg Lipik 3X3 Challengera 2019. godine/Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

FIBA je odlučila: Lipik će 21. i 22. svibnja biti domaćin svjetskog natjecanja u 3x3 košarci

Popis sudionika tek će se utvrditi u narednih nekoliko tjedana, ali uz najbolje europske ekipe, u Lipiku treba očekivati i jake interkontinentalne ekipe, prije svega iz Amerike i Azije



FIBA 3x3 je službeno potvrdila da će Lipik 21. i 22. svibnja (petak i subota) biti domaćin 3x3 Challengera, prvog svjetskog u postkorona eri i što je još vrijednije i važnije jedinog koji će biti odigran prije Olimpijskih igara u Tokyu na kojima će 3x3 košarka imati svoju olimpijsku premijeru od 24. do 28. srpnja.

- Lipik je jedan od najdugovječnijih organizatora nove igre 3x3, a domaćin je Challengera od 2016. godine - piše između ostalog u članku koji je danas objavljen na službenoj stranici FIBA 3x3.

Vatromet uoči prvog finala 2016. godine/Foto: Compas.hr
Vatromet uoči prvog finala 2016. godine/Foto: Compas.hr

Ogromno je to priznanje za Lipik i Udrugu Libox koja već 22 godine organizira turnire 3x3 i ulične košarke u Lipiku, a od 2016. godine imaju status 3x3 challengera i partneri su FIBA 3x3, krovne asocijacije ovog novog olimpijskog sporta.

Bez publike i live stream

Na Lipik 3x3 Challengeru 2021. u Lipiku će nastupiti 16 ekipa i sustav natjecanja je nepromijenjen u odnosu na ranije godine. Prvog dana su na rasporedu utakmice u dvije kvalifikacijske skupine te razigravanje u četiri skupine glavnog turnira, a u subotu su na rasporedu utakmice knock-out faze, počevši od četvrtfinala. Sve utakmice bit će odigrane uz poštivanje važećih epidemioloških mjera, kako sada stvari stoje, vjerojatno bez publike, ali uz live streaming.

Popis sudionika tek će se utvrditi u narednih nekoliko tjedana, ali uz najbolje europske ekipe, u Lipiku treba očekivati i neke jake interkontinentalne ekipe, prije svega iz Amerike i Azije.

Sudionici s četiri kontinenta

Podsjećamo da je u protekla izdanja Lipik 3x3 Challengera u Lipiku nastupilo 40 ekipa iz 20 zemalja i to s čak četiri kontinenta. Malo koji grad u Hrvatskoj, ali i šire može se pohvaliti da je u protekle četiri godine bio domaćin sportskom događaju na kojem su nastupile ekipe iz Tokya i Utsunomyje (Japan), iz australskog grada Townsvillea koji leži na koraljnom grebenu, zatim ekipa iz Princetona koja je i 3x3 reprezentacija SAD-a. Igrale su još i ekipe iz Rusije, Latvije, Poljske, Češke, Litve, Francuske, Španjolske, Nizozemske, Italije, Bugarske, Ukrajine, Švicarske, Belgije, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Posljednji Lipik 3X3 Challenger održao se 2019. godine/Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Posljednji Lipik 3X3 Challenger održao se 2019. godine/Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Posljednji svjetski 3x3 Challenger odigran je u studenom 2019., a lani zbog pojave korona virusa u cijelom svijetu nije bilo 3x3 Challengera i odigran je tek završni Masters u Debrecenu. Ove godine je također odigran tek jedan Masters turnir u Dohi, a zanimljivo je da će Lipik 3x3 Challenger biti održan samo nekoliko dana prije završnih kvalifikacija za Olimpijske igre koje će biti odigran u austrijskom Grazu.

Dolaze i budući Olimpijci

Podsjećamo da će u Tokyu nastupati samo 8 reprezentacija u muškoj i isto toliko u ženskoj. Na temelju osvojenih titula, postignutih rezultata i renkinga, vizu za Tokyo osigurali su u muškoj konkurenciji Srbija, Rusija, Kina i Japan, a u ženskoj Rusija, Kina, Mongolija i Rumunjska. Za preostala tri od ukupno četiri mjesta u muškoj i ženskoj kategoriji u Grazu će se boriti 20 reprezentacija, među njima i Hrvatska muška 3x3 reprezentacija. Neke od tih reprezentacija igrat će i u Lipiku pa je realno da ćemo u krajem svibnja u Lipiku gledati neke od igrača koji će samo dva mjeseca kasnije biti u borbi za olimpijske medalje.

Prvi Lipik 3X3 Challenger održan je 2016. godine/Foto: Ana Lukčin
Prvi Lipik 3X3 Challenger održan je 2016. godine/Foto: Ana Lukčin

Ivan Pušćenik, predsjednik Udruge Libox i idejni začetnik 3x3 košarkaške scene Lipika, Pakraca i šire nije krio zadovoljstvo što će Lipik ponovno ugostiti najbolje svjetske 3x3 ekipe.

- Ovo je ogromna stvar za 3x3 košarku, za nas kao organizatore, za Hrvatsku i za ovaj naš "mali" Lipik koji se opet probio na svjetsku kartu kao prvi i za sada jedini 3x3 Challenger u cijelom svijetu nakon studenog 2019.godine. Upravo je FIBA zatražila od nas da pokušamo organizirati ovaj povijesni 3x3 Challenger, usred pandemije, u Lipiku, u Hrvatskoj. Razlozi zašto su tražili to baš od nas leže u činjenicama da raspolažemo potrebnom profesionalnom opremom za odigravanje 3x3 natjecanja na najvišem nivou, imamo potrebno iskustvo i dobro smo organizirani, lokalna zajednica pruža punu podršku organizaciji i Hrvatska kao država je, kako to oni tumače, "poluotvorena" zemlja, fleksibilna u epidemiološkim mjerama, bez policijskog sata, naglih zatvaranja preko noći i slično što jamči određenu sigurnost u aktivnostima.

Četvrtfinale Lipik 3×3 Challengera 2018. godine/Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Četvrtfinale Lipik 3×3 Challengera 2018. godine/Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

- Naravno da ćemo pozorno pratiti razvoj epidemiološke situacije u Hrvatskoj te ćemo shodno tome i reagirati. FIBA 3x3 Challengeri spadaju u vrhunska sportska natjecanja 1. kategorije, a s održavanjem ovog natjecanja na vrijeme smo obavijestili i tražili dodatne upute Civilnog stožera, te županijskog i gradskog civilnog stožera, Ministarstva sporta i turizma, Hrvatskog olimpijskog odbora i Hrvatskog košarkaškog saveza. Sam događaj ćemo organizirati u potpunosti u skladu s propisanim i određenim epidemiološkim mjerama, vjerojatno bez publike, a sama FIBA će se uključiti u preventivni dio covid mjera koje inače primjenjuju na svojim svjetskim natjecanjima - pojašnjava Pišćenik.

3X3 košarka u Lipiku se igra od 1999. godine, a ovo je detalj s turinira 2014. godine/Foto: Mario Barać
3X3 košarka u Lipiku se igra od 1999. godine, a ovo je detalj s turinira 2014. godine/Foto: Mario Barać

Kvalitetu rada te posvećenost ideji organizatora koji već više od dva desetljeća u Lipiku organiziraju turnire 3x3 ulične košarke, FIBA 3x3 je nagradila 2016. godine i Lipiku dodijelila status Challengera. Lipik je tako postao prvi grad u bivšoj državi s tim statusom i danas je jedini hrvatski 3x3 Challengera, a od gradova u regiji status Challengera imaju samo Ljubljana, Beograd i Novi Sad. Sustav 3x3 world toura (WT) je vrlo sličan teniskom ATP sustavu. Igrači i ekipe igraju svjetske turnire i sakupljaju bodove te na osnovu svojih uspjeha napreduju na rang listi. Po vrednovanju turniri su podijeljeni u nekoliko kategorija. Na vrhu su 3x3 WT Masters turniri kojih je 2019. bilo 11 plus završni finale u Japanu.

Lipički turnir u 3X3 košarci/Foto: FOTO IMAGO
Lipički turnir u 3X3 košarci/Foto: FOTO IMAGO

Kategorija ispod su 3x3 Challengeri, a uz Lipik, u 2019. godini ih je u svijetu bilo još dvadesetak. Potom slijede 3x3 Satelit turniri i 3x3 Quest liga turniri, kvalifikacijska natjecanja za Challengere i nakon njih ostala niže rangirana 3x3 natjecanja.

Od 2016. godine 3x3 Sateliti i Questovi s kojih su pobjednici izborili nastup u Lipiku odigravani su u Melbourneu, Kopenhagenu, Moskvi, Minsku, Rigi, Lazzateu (Italija), Sarajevu, Beogradu, Vitezu te u hrvatskim gradovima Zagrebu, Splitu, Zadru i Varaždinu.

Pobjednici Novi Sad, Riga, Vrbas

U Lipiku su proteklih godina igrali najbolji igrači i ekipe 3x3 košarke iz cijelog svijeta. Jedina ekipa koja je na Lipik 3x3 Challengeru uspjela slaviti dva puta je Novi Sad (2016. i 2017.), do ove godine najbolje rangirana ekipa na svijetu.

Godine 2018. u Lipiku je slavila latvijska Riga, trenutno svjetski broj 1, a 2019. pobijedila je ekipa Vrbas Avai iz Srbije. Lipik je do sada bio kvalifikacijski Challenger za 3x3 WT Masterse u Pragu (Češka), Saskatoonu (Kanada) i Lauseannei (Švicarska).

Suci na Lipik 3×3 Challenger 2018. godine/Photo: Goran Stanzl/Pixsell
Suci na Lipik 3×3 Challenger 2018. godine/Photo: Goran Stanzl/Pixsell

Dodatnu težinu ovom spektakularnom sportskom događaju daje i činjenica da je u Lipiku tri godine za redom, u sklopu challengera održava trodnevna međunarodna 3x3 sudačka akademija. Tako je u Lipiku utakmice sudilo i službeno zvanje 3x3 suca steklo 35 kandidatkinja i kandidata iz Španjolske, Francuske, Italije, Rusije, Izraela, Ukrajine, Austrije, Mađarske, Portugala, Danske, Češke, Slovačke, Grčke, Nizozemske, Rumunjske, Litve, Švicarske, Slovenije, Srbije i Hrvatske koji danas sude 3x3 evente po cijelom svijetu.

Polufinale Lipik 3×3 Challenger 2018. godine/Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Polufinale Lipik 3×3 Challenger 2018. godine/Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Istraživanje Međunarodnog olimpijskog odbora pokazalo je da je 3x3 košarka najbrže rastući urbani sport u svijetu. Time priča o Lipiku i njegovom 3x3 Challengeru postaje još zanimljivija i nevjerojatnija jer prema posljednjem popisu stanovništva iz 2011. sam grad Lipik ima samo 2285 stanovnika.

Ilustracije radi, Lipik je u organizacijskom smislu bio uz bok Moskvi, Sydneyu, Bukureštu, Seulu, Berlinu, Sao Paolu, Chengduu, Edmontonu, Manili, Ulaanbaataru, Abu Dhabiju, Dohi, Ekaterinburgu, Nanjingu, Rigi, višemilijunskim gradovima u kojima su ranijih godina bili organizirani 3x3 Challengeri.

Finalisti i organizatori posljednjeg Lipik 3X3 Challengera održanog 2019. godine/Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Finalisti i organizatori posljednjeg Lipik 3X3 Challengera održanog 2019. godine/Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Iako na prvu zvuči nevjerojatno, to i ne treba pretjerano čuditi jer Lipik ima bogatu povijest u kojoj je često imao prefiks "naj". Lipik je osamdesetih godina prošlog stoljeća bio najpoželjnija i najposjećenija kontinentalna turistička destinacija bivše države, a među turistima je bio poznat i kao "kontinentalna Opatija".

Navijačice Cedevitasice/Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Navijačice Cedevitasice/Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Lipik je oduvijek bio poseban i privlačan pa je svoje "nedostatke", poput manjeg broja stanovnika ili nedovoljno razvijene infrastrukture, znao uspješno okrenuti u svoju korist. Zato je svojim gostima, koji su dolazili iz cijele Europe, uvijek nudio neponovljivu, prekrasnu, čistu i netaknutu prirodu, aktivan i zdrav odmor, opuštanje i uživanje u miru pitomih slavonskih brežuljaka, a u kombinaciji s bogatom slavonskom gastro ponudom, dobrom kapljicom i brojnim sadržajima i manifestacijama.

Čuvena gostoljubivost Lipičana

No ono što je Lipik uvijek činilo posebnijim od ostalih je njegova čuvena gostoljubivost koju posljednjih godina svjedoče upravo brojni 3x3 košarkaši iz cijeloga svijeta koji se, upravo zbog gostoljubivosti i domaćinske, kućne atmosfere rado vraćaju u ovaj pitomi najzapadniji slavonski grad.

Navijačice Cedevitasice uvijek su rado viđene u Lipiku / Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Navijačice Cedevitasice uvijek su rado viđene u Lipiku / Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Proteklih godina je cijeli projekt Lipik 3x3 Challengera bio i medijski vrlo kvalitetno popraćen budući da je tri godine u nizu završnicu uživo prenosila Arena Sport TV pa je slika iz Lipka osim u Hrvatsku, odlazila i u Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Makedoniju. Osim televizijskog prijenosa, cijeli event se uživo prati i putem live streaminga i to na FIBA 3x3 YouTube kanalu koji ima više od 340 tisuća pretplatnika iz cijeloga svijeta. FIBA 3x3 Facebook profil na kojem se objavljuju najave i izvještaji vezani uz 3x3 sportske događaje, pa tako i Lipik 3x3 Challenger, ima 1,6 milijuna pratitelja.

Lipik - „najmanja svjetska 3x3 metropola“

Prije koronakrize cijeli Lipik je disao s 3x3 Challengerom koji se održava na košarkaškom igralištu Doma za djecu bez roditelja i odgovarajuće roditeljske skrbi. To je ovom eventu davalo dodatnu humanu notu jer su se djeca i štićenici ovog doma svake godine kroz volontiranje i razne druge načine dodatno socijalizirali u lokalnu zajednicu.

Osim samog streetballa održani su i brojni koncerti poznatih izvođača među kojima i Zabranjeno pušenje koji su službeni kumovi lipičkog 3x3 turnira/Foto: Mario Barać
Osim samog streetballa održani su i brojni koncerti poznatih izvođača među kojima i Zabranjeno pušenje koji su službeni kumovi lipičkog 3x3 turnira/Foto: Mario Barać

Osim vrhunskog sportskog natjecanja, ovo je za Lipik uvijek bio i vrlo važan društveni događaj s mnoštvom sadržaja, od amaterskih turnira, pokazne škola 3x3 košarke za djecu, preko zabavnih sadržaja za posjetitelje, te zanimljive i atraktivne animacije uz vrijedne nagradne igre do bogate ugostiteljske i gastronomske ponude. Ranijih godina u sklopu 3x3 Challengera i streetball turnira organizirani su i veliki koncerti na kojima su između ostalih svirali Hladno pivo, Plavi orkestar, a prije svih Zabranjeno pušenje koji su službeni kumovi lipičkog 3x3 turnira.

U pripremama samog natjecanja sudjeluju brojni volonteri iz Lipika i Pakraca/Foto: Mario Barać
U pripremama samog natjecanja sudjeluju brojni volonteri iz Lipika i Pakraca/Foto: Mario Barać

Sve to će zbog epidemije koja je u tijeku ove godine izostati, a izostat će i čuveni "Back to the future 3x3 party" u kultnom prostoru nekadašnje robne kuće "Budućnost" u Lipiku.

Bez obzira, svjetska 3x3 košarka će nakon skoro dvije godine ponovno zasjati u Lipiku, u gradu kojeg u svjetskim razmjerima s razlogom zovu "najmanja svjetska 3x3 metropola".

U sklopu turnira održana prije dvije godine održana je i škola košarke/Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
U sklopu turnira održana prije dvije godine održana je i škola košarke/Foto: Luka Stanzl/PIXSELL