Fotografija: Ekipa NY Harlema/Foto: FIBA 3x3
Galerija
Ekipa NY Harlema/Foto: FIBA 3x3

FIBA 3x3 SPEKTAKL: U Lipik dolazi New York Harlem i najbolji tricaš američke NCAA lige

"Obzirom da smo prvi challenger nakon 2019. i za sada jedini, ne čudi zainteresiranost ekipa iz doslovno cijelog svijeta" - izjavio je nakon alokacije Ivan Pušćenik, predsjednik Udruge Libox koja je organizator



Točno mjesec dana prije početak poznato je i prvih šest od ukupno 16 ekipa koliko će ih se 21. i 22. svibnja boriti za naslov pobjednika Lipik 3x3 challengera, prvog ovosezonskog i jedinog challengera koji će biti odigran prije Olimpijskih igara u Tokyu.

FIBA 3x3 je za Lipik 3x3 challenger alocirala New York Harlem, trenutno najbolje rangiranu američku ekipu koja na svjetskoj ljestvici trenutno drži 4. mjesto, zatim kanadski Edmonton (trenutno 10.), Ulaanbaatar MMC Energy iz Mongolije (14.) i latvijsku ekipu Jelgava (19.) te dvije ekipe iz Srbije; Liman, (2.) i Novi Sad (4.) koji je jedina ekipa koja je na Lipik 3x3 challengeru slavila dva puta i to 2016. i 2017. godine.

Veliki interes ekipa

"Obzirom da smo prvi challenger nakon 2019. i za sada jedini, ne čudi zainteresiranost ekipa iz doslovno cijelog svijeta. Prva Fibina alokacija nas je ugodno iznenadila jer je većina novih ekipa koje dosad nismo imali prilike gledati u Lipiku - izjavio je nakon alokacije Ivan Pušćenik, predsjednik Udruge Libox koja će i ove godine organizirati Lipik 3x3 challenger. 

Lista prvih ekipa koje dolaze u Lipik/Foto: Twitter
Lista prvih ekipa koje dolaze u Lipik/Foto: Twitter

U narednim danima preostalo je popunjavanje ostalih 10 mjesta za ekipe pa Pušćenik s pravom najavljuje pravi 3x3 spektakl. 

- Očekujemo da bi ovo mogao biti najspektakularniji challenger u Lipiku dosad, s ekipama iz cijelog svijeta. No, i dalje smo oprezni oko covid situacije, a ovim putem želim naglasiti da će natjecanje u Lipiku biti održano pod protokolom FIBA-e za svjetska natjecanja koji su posebno razvili u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom za Svjetski tour, Masterse, Challengere i Olimpijske igre. Ništa neće biti prepušteno slučaju od strane FIBA-e, nas kao organizatora, Grada Lipika, ali i svih razina Civilnih stožera s kojima ćemo usko surađivati da ovaj veliki događaj za Lipik i Hrvatsku prođe bez problema - zaključuje Pušćenik.

Dolazi najbolji NCAA tricaš

Amerikanci su izuzetno atraktivna ekipa koju predvodi njihova najveća zvijezda Dominique "Disco Domo" Jones, koji je u pojedinačnom rankingu trenutno 9. na WT 3x3 ljestvici. 

Disco Domo/Foto: FIBA 3x3
Disco Domo/Foto: FIBA 3x3

U Lipiku bi u dresu Edmontona trebao zaigrati i Steve Sir (24.), legendarni kanadski košarkaš koji je i dalje igrač s najboljim postotkom šuta za tri poena u američkoj sveučilišnoj NCAA ligi, a na istoj ljestvici su iza njega danas poznata imena NBA košarke poput Stepha Curryja, J.J. Reddicka ili Jasona Capona. Sir je igrajući za sveučilišne momčadi San Diego i Sjeverna Arizona u više od 111 utakmica postigao je 323 trice uz postotak šuta od 46,8 posto. 

Steve Sir, najbolji tricaš američke sveučilišne lige/Foto: Fiba 3x3
Steve Sir, najbolji tricaš američke sveučilišne lige/Foto: Fiba 3x3

Ekipa iz glavnog grada Mongolije ima igrače u TOP 50 dok je latvijska ekipa Jelgava već igrala u Lipiku pod imenom Ventspils i to 2019. godine kada su osvojili 4. mjesto. 

Bulut ponovno u Lipiku

Novi Sad je ove godine doživio velike izmjene u igračkom kadru i od stare postave su praktički ostali samo na Dušanu Domoviću Bulutu (2.). 

Liman je do sada u Lipiku igrao samo 2017. godine kada su dogurali do finala. Ova ekipa je donedavno držala sam vrh svjetske 3x3 ljestvice, a i dalje imaju čak tri igrača u TOP 5 (Stefan Kojić 3., Mihailo Vasić 4. i Aleksandar Ratkov 5.).

Svi ovi podaci garancija su da će u Lipiku 21. i 22. svibnja biti pravi svjetski 3x3 spektakl! 

Ekipa Liman 2017/Foto: Petar Galebov/PIXSELL
Ekipa Liman 2017/Foto: Petar Galebov/PIXSELL

Ekipa latvijskog Ventspilsa/Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Ekipa latvijskog Ventspilsa/Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Međunarodni turnir Cedevita Lipik 3x3 Challenger. Utakmica polufinala izmedju ekipe Novi Sad (UAE) i ekipe Olimp Beograd (SRB)/Foto: Petar Glebov/PIXSELL
Međunarodni turnir Cedevita Lipik 3x3 Challenger. Utakmica polufinala izmedju ekipe Novi Sad (UAE) i ekipe Olimp Beograd (SRB)/Foto: Petar Glebov/PIXSELL