Fotografija: Goran Jureković u tajnosti se priprema već godinu dana da prepliva jedan od najopasnijih morskih kanala na svijetu/Foto: Privatni album
Galerija
Goran Jureković u tajnosti se priprema već godinu dana da prepliva jedan od najopasnijih morskih kanala na svijetu/Foto: Privatni album

Daruvarski triatlonac Goran Jureković ide preplivati La Manche: "To je izazov života!"

"Uvjeti sigurno neće biti sjajni, vrijeme se tamo neprestano mijenja, more je hladno, valovi znaju biti problematični. Ali idem vidjeti od čega sam i mogu li pomaknuti još jednu granicu", kaže Jureković



Goran Gogo Jureković, poznati daruvarski maratonac, ultramaratonac, plivač, triatlonac ili jednom riječju Ironman, sprema se za najveći pothvat svog života. Jureković je, naime, otkrio kako će u kolovozu ove godine pokušati preplivati kanal La Manche, a ako mu to pođe za rukom, postat će tek 9 osoba u svijetu kojem je to uspjelo. 

- Ideja zapravo već dugo tinja u meni, a posljednjih godinu dana sam se u tišini pripremao za ovaj pothvat koji će biti najveći u mojoj sportskoj karijeri. Nikome nisam htio govoriti ništa dok nisam postao siguran da idem. Okidač mi je zapravo bila Dina Levačić, naša plivačica, koja je prošle godine uspjela preplivati La Manche i svaka joj čast na tome! Tada sam rekao sam sebi: "Gogo, ideš i ti pa da vidimo od čega si..." - priča nam Jureković. 

Goran Jureković daje intervju za Dnevnik HTV-a tijekom jednog od maratona/Foto: HTV screenshot
Goran Jureković daje intervju za Dnevnik HTV-a tijekom jednog od maratona/Foto: HTV screenshot

Njegova je sportska priča zapravo jako zanimljiva jer se sportom praktički nije bavio dok nije doživio tešku prometnu nesreću. Početne prognoze oko oporavka nisu bile sjajne i nije se znalo ni hoće li uspjeti ponovno hodati. Prvi nalazi su ukazivali da će ostatak života provesti u invalidskim kolicima

No, nakon duge rehabilitacije uspio se vratiti na noge i tada je odlučio dramatično promijeniti način života. Počeo je trčati, planinariti, biciklirati...  A potom se počeo i natjecati.

Goran Jureković na jednom od maratona/Foto: Privatni album
Goran Jureković na jednom od maratona/Foto: Privatni album

- Meni, iskreno, nikad nije bilo do pobjeda. Sve to radim radi sebe i svog tijela, pomičem granice izdržljivosti i mentalno jačam. Kroz te sportske napore zapravo pokazujem sam sebi da je ono što se čini nemogućim zapravo moguće. Nemam potrebu ništa dokazivati drugima, ali samom sebi da. Naravno, imam i prijatelja koji se bave trčanjem i triatlonom pa mi je još veći gušt što se poslije utrka mogu družiti s njima i popiti nekoliko piva - kaže nam Jureković. 

Pitamo ga kako to pivo ide nakon naporne utrke, a on se samo slatko nasmijao.

- Kako ide?! Ha, ha, ha! Pa sjajno ide, kakvo vam je to pitanje! Poanta je druženje i veselje! Ako to znači da moramo popiti više piva, ja sam uvijek za! Pa nismo mi roboti koji trče 20, 40, 100 kilometara! Moramo ostati normalni ljudi, a to znači da se nakon utrka moramo dobro proveseliti. Meni drugačije to ne bi imalo smisla - smije se Gogo. 

Poznati hrvatski novinar, pisac i scenarist Ante Tomić ušao je prošle godine  u daruvarski caffe bar Špicu na nekoliko sekundi, samo kako bi se fotografirao sa daruvarskim triatloncem Goranom Jurekovićem/Foto: MojPortal.hr
Poznati hrvatski novinar, pisac i scenarist Ante Tomić ušao je prošle godine  u daruvarski caffe bar Špicu na nekoliko sekundi, samo kako bi se fotografirao sa daruvarskim triatloncem Goranom Jurekovićem/Foto: MojPortal.hr

La Manche je jako nezgodan kanal za plivanje. Ruta je dugačka (pravocrtno) 27 kilometara, ali je zbog tamošnjih okolnosti uglavnom i dulja. Naime, kanal zbog dubine zaljeva pogoduje razvitku plimnog vala koji može varirati od pet do 13 metara. Tako velike morske mijene uzrokuju snažne struje, pa je moguće da će Jureković trebati plivati i dvostruko duže od pravocrtnog pravca, koji iznosi 27 kilometara. Ne treba ni spominjati da temperatura mora nije idealna kao na Jadranu u kolovozu, bit će vjerojatno oko 15 stupnjeva što je još jedna otegotna okolnost. 

Zbog jakih struja Jureković vjerojatno meće moći plivati pravocrtno nego neprestano u obliku slova
Zbog jakih struja Jureković vjerojatno meće moći plivati pravocrtno nego neprestano u obliku slova "S" jer će ga struje nositi, a on će se morati vraćati na rutu/Foto: Privatni album

- Da, uvjeti sigurno neće biti sjajni, vrijeme se tamo neprestano mijenja, more je hladno, valovi znaju biti problematični. Ali imat ću neprestano ekipu koja će ploviti pokraj mene tako ako dođe i do nekih problema, oni će mi pomoći. Meni je veći problem što ne vidim baš dobro, dioptrija mi je prilično velika, pa sam tako na nedavnom maratonu u Dalmaciji otplivao oko kilometar i pol u pogrešnom smjeru te su me morali vraćati na ispravnu rutu. To mi se u La Mancheu ne smije dogoditi ha, ha! - veseo je Jureković. 

La Manche su dosad preplivala tek tri sportaša iz Hrvatske: Veljko Rogošić, Toni Pavičić Donkić i Dina Levačić prošle godine kao prva Hrvatica kojoj je to pošlo za rukom. 

- To su za mene apsolutni heroji, a posebno Dina Levačić, svaka joj čast! Ako uspijem ući u to društvo, u mom omiljenom daruvarskom kafiću Špici svi ćemo se veseliti pet dana na moj račun, valjda mi moja Duca to neće zamjeriti, ha, ha! - već najavljuje veliku feštu Jureković. 

Goran Jureković/ Foto: PK Super Sportaš
Goran Jureković/ Foto: PK Super Sportaš

Pitamo ga, kad već spominje svoju suprugu Danijelu (Duca), kako na ovaj riskantan pothvat gleda njegova obitelj. 

- Njima se nikad do kraja ne mogu zahvaliti jer me doista podržavaju u mom sportskom dijelu života. Moja supruga Danijela je, naravno, malo  zabrinuta, ali ona je uvijek zabrinuta za mene pa je to zapravo normalno. Ja bih se zabrinuo da se ona ne brine za mene ha, ha! Duca bi htjela biti u brodu koji će me pratiti tijekom preplivavanja La Manchea, ali već prije smo se dogovorili da će u njemu biti, uz stručno i liječničko osoblje, moj prijatelj od djetinjstva, Tihomir Djedović Tićo. On već ima plan da mi ispred glave drži pivo zavezano na štapu kako bih imao bolju motivaciju i brže vrijeme plivanja ha, ha! - objašnjava Jureković i dodaje kako mu Tićo neprestano ponavlja: "Ako ne uspiješ, svaki put ćeš u Špici ti plaćati pivo do kraja života".

Tako da mora uspjeti.

- Tićo je uvijek neozbiljan, ali kad god sam ga baš trebao, uvijek je bio pokraj mene pa želim da bude i sada - objašnjava Gogo.

Tihomir Djedović i Goran Jureković - više od prijatelja/Foto: Planinarsko društvo Petrov vrh
Tihomir Djedović i Goran Jureković - više od prijatelja/Foto: Planinarsko društvo Petrov vrh

Rezultat ovog velikog pothvata ovisit će najviše o vremenu, a Jurekoviću bi trebalo, prema procjenama, oko 10 sati da prepliva kanal između francuske i britanske obale.

- Iskreno, nadam se relativnom dobrim uvjetima i da ću za nekih 10 sati doći do cilja. Meni odustajanje inače nije opcija, ali ako ne bude izbora, neću tvrdoglaviti, pokušat ću ponovno sljedeće godine. Uvijek mi je najvažnije da dam sve od sebe, sami rezultat mi nikad nije bio toliko važan - kaže nam Jureković koji bi već za koji mjesec mogao ispisati novu sportsku stranicu u povijesti Daruvara i Hrvatske i postati deveta osoba u svijetu koja je uspjela preplivati La Manche. 

Goranovu suprugu, Danijelu Ljutak Jureković, također smo pitali što misli o ovom pothvatu svog supruga. 

Daruvarčanka Danijela Ljutak Jureković ispred bora kojeg je okitila još 14. studenog/Foto: NIkica Puhalo
Daruvarčanka Danijela Ljutak Jureković ispred bora kojeg je okitila još 14. studenog/Foto: NIkica Puhalo

- Najviše bih voljela da ne moram misliti o tome, ali kad je već odlučio, neka ide. Moj Gogo jest Ironman, ali dobro zna da ga kod kuće čeka Ironwoman. Samo neka se on vrati sigurno kući, to je najvažnije. A sad kada je ovakva situacija, ipak mogu reći da mi je ipak draže da zaglavi u Špici nego u La Mancheu - kratko nam je rekla Goranova supruga Danijela Ljutak Jureković zvana Duca. 

Kada poznate osobe dođu u Daruvar, žele se fotografirati s Goranom Jurekovićem. Nije mu odoljela ni Jasna Nanut/Foto: Saša Selihar/Crane Works
Kada poznate osobe dođu u Daruvar, žele se fotografirati s Goranom Jurekovićem. Nije mu odoljela ni Jasna Nanut/Foto: Saša Selihar/Crane Works

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!