Fotografija: Zlatko Dalić slavi s igračima nakon pobjede protiv Japana/Foto: Tom Dubravec/CROPIX
Galerija
Zlatko Dalić slavi s igračima nakon pobjede protiv Japana/Foto: Tom Dubravec/CROPIX

Dalić: "Brazil je zastrašujuć, ali mi smo puni samopouzdanja i dat ćemo svoj maksimum"

"Ovdje je 18 novih igrača u odnosu na Rusiju, potpuno nova generacija hrvatskog nogometa i njihovo vrijeme tek dolazi", rekao je Dalić o smjeni generacija



Bila je teška utakmica, borbena, kvalitetna... Mislim da smo dobro odigrali, baš kako je trebalo protiv ovakvog protivnika. Ući među osam najboljih na svijetu je veliki rezultat, borili smo se cijelu utakmicu i na kraju nas je nagradilo - govorio je još u ponedjeljak nakon teško izborene pobjede protiv Japana Zlatko Dalić, a onda se izbornik još jednom i u utorak obratio javnosti.

Junak utakmice osmine finala bio je Dominik Livaković koji je u raspucavanju s bijele-točke obranio čak tri udarca Japanaca. Hrvatska je tako odigrala i sedmu utakmicu od zadnjih osam nokaut faze s barem produžecima, a iznimka je samo finale s Francuskom 2018. godine, pišu Sportske novosti.

Vatreni su tako nakon nove drame izborili četvrtfinale gdje će ih čekati sudar protiv Brazila (petak od 16 sati), a što o svemu misli izbornik Dalić saznali smo na press konferenciji za novinare.

Je li noć bila lagana?

- Među osam smo najboljih na svijetu, zasluženo i izboreno u teškoj utakmici. Proslavili smo u hotelu malo, nisam gledao utakmicu Hrvatske i Japana ponovno, nisam stigao. Ne treba posebna analiza, igrali smo dobro, onako kako smo trebali. Prvo poluvrijeme smo nametnuli svoj stil igre prvih pola sata, a onda smo ušli u nepotrebnu nervozu s par grešaka.

Slavlje igrača Hrvatske nakon pobjede/Foto: Tom Dubravec/CROPIX
Slavlje igrača Hrvatske nakon pobjede/Foto: Tom Dubravec/CROPIX

Kako je utakmica odmicala kraju, vukli ste poteze koje su izazvali nelagodu na tribinama, izlazak Perišića i Modrića, svi smo se pitali kako bez njih, pogotovo na penale, kakva je bila ideja?

- Sve je kako treba, na klupi smo komunicirali, vidjeli smo gdje utakmica ide. Tražili smo pametna rješenja, trebali smo čuvati energiju. Luka i Kova su se potrošili, kao i Perišić, vjerovali smo igračima na klupi, dobili su priliku i na penalima.

- Budimir je ušao nakon Petkovića, trebala nam je skok igra, igrao je dobro, nisam ga zamijenio jer je bio loš, htjeli smo probati s Livajom. Sve što smo napravili bilo je dobro. Jučer smo istrčali ponovno više kilometara nego suparnik, moćni smo i snažni.

Brazil velika reprezentacija, a mi se prvi put srećemo sa suparnikom koji se dolazi nadigravati?

- Brazil je najmoćnija i najbolja reprezentacija na turniru. Kad pogledate igrače, širinu i kvalitetu, to je zastrašujuće. Pred nama je velik ispit, momčad koja se nadigrava i koja ima toliko dobrih igrača, trebat ćemo dobro krenuti u utakmicu. Nemamo se čega bojati, moramo ući s puno vjere i samopouzdanja i tražiti priliku. Želimo uživati, igramo protiv Brazila na Svjetskom prvenstvu, ali naravno, nećemo se predati, pokušat ćemo se odmoriti i pripremiti, dati maksimum.

Dominik Livaković/ Foto: Tom Dubravec/CROPIX
Dominik Livaković/ Foto: Tom Dubravec/CROPIX

Koliko znači da je utakmicu protiv Japana završilo šest igrača koji nisu krenuli u utakmicu?

- Rekao sam im na sastanku da je to njihova šansa da uđu u povijest. Tu je 18 novih igrača u odnosu na Rusiju, potpuno nova generacija hrvatskog nogometa. Nije zahvalno uspoređivati generacije, ali vrijeme ovih igrača tek dolazi. Protiv Japana je to bio dobar poticaj za njih, svi dobro rade i svi su maksimalno u treningu, zaslužuju šansu. Imaju priliku još nešto napraviti, već sad su ušli u povijest, ovo je treći najbolji rezultat u povijesti, ali još smo u igri i možemo napraviti nešto više. Dečki su ovo zaslužili, ako pogledate 2018. i gdje su igrali naši igrači, Barcelona, Inter, Real, Juventus, sada imamo šest igrača iz hrvatske lige, zato im skidam kapu jer su ušli među osam na svijetu.

Nitko od trojke napadača nije se nametnuo za utakmicu protiv Brazila?

- Vidjet ćemo, svi su dobili priliku. Rekao sam da nemamo broj jedan napadača, nemamo napadača Atletica i Juventusa, sada imamo napadače Dinama, Hajduka i Osasune. Dečki su kvalitetni, naći ćemo najbolje rješenje. Nije pošteno secirati igru, ušli su među osam i nemojte secirati, ovo nije umjetničko klizanje, bitan je rezultat i svi zaslužuju pohvale. Što god smo napravili na prvenstvu bio je dobar potez, a kada smo došli među osam, to znači da smo sve napravili kako treba.

Ivan Perisic postigao gol za 1:1/Foto: Tom Dubravec/CROPIX
Ivan Perisic postigao gol za 1:1/Foto: Tom Dubravec/CROPIX

Perišić je Hrvat s najviše golova na velikim natjecanjima, izjednačio se s Mandžukićem na drugom mjestu svih vremena? Kako komentirate njegov uspjeh?

- Često se komentira da se čeka Ivan Perišić, ali on se uvijek i dočeka. Uvijek zabije presudne i najbitnije golove. Kada ne ide i kada svi misle da ne možemo, onda se on ukaže. Protiv Engleske, protiv Francuske... Zabio je važan gol protiv Japana, važna nam je karika, drago mi je da je postao najbolji strijelac na velikim natjecanjima. Odrađuje svoj posao, a Perišić i Kramarić zabili su najbitnije golove u mom mandatu.

Prije četiri godine ste bili vrlo smireni protiv Engleske, jučer ste opet bili smireni protiv Japana, koliko je bitno biti smiren protiv Brazila i odakle vam to dolazi? (stranac pitao)

- U zadnje vrijeme smo pokazali karakter i mentalitet. Uvijek nam je možda falio taj mentalitet da se vraćamo kad gubimo, zadnjih nekoliko godina uvijek se vraćamo, nismo odustajali i pokazali smo velik karakter i energiju. To je odlika zajedništva i povjerenja među igračima, imamo isti cilj, napraviti nešto za našu domovinu. Igrati za klubove pitanje je ugovora i prestiža, ali igrati za reprezentaciju pitanje je emocija i ponosa. Protiv Engleske prije četiri godine pokazali smo i kvalitetu i karakter, jučer je to bilo isto. Možda nije bila ta kvaliteta, ali je bila velika energija. Fascinantan je podatak da smo u 11 utakmica SP-a izgubili jedino finale protiv Francuske. To pokazuje ono što mi radimo, mogu biti samo ponosan na to.

Ovo je možda zadnje SP za puno igrača, kako vidite budućnost?

- Imamo novu generaciju koja tek treba nešto napraviti. Dobro je što odrastaju uz starije igrače poput Modrića, Perišića, Kovačića i Brozovića. Uvijek smo imali talentirane igrače, ne strahujem za budućnost, ali trebat će im vremena da sazriju. Generacija iz Rusije igrala je deset godina skupa, imali su uspjehe i neuspjehe, ali to im se sve vratilo prije četiri godine.

Dobijete informaciju odmah, pratite nas na Facebooku!