Fotografija: Bjelovarčanka Josipa Mamić (treća s lijeva) s uzdignutom ljevicom slavi gol Hrvatske / Stanko Gruden/kolektiff / HRS
Galerija
Bjelovarčanka Josipa Mamić (treća s lijeva) s uzdignutom ljevicom slavi gol Hrvatske / Stanko Gruden/kolektiff / HRS

Josipa Mamić: "Srušili smo svjetske prvakinje, večeras želimo i Srbiju!"

Današnja utakmica protiv Srbije na rasporedu je u 18 i 15 sati. Osim što bi pobjedom naše reprezentativke u drugi krug prenijele maksimalna četiri boda, dobile bi i dva dodatna dana odmora



Čak i najveći optimisti teško su mogli zamisliti da će hrvatska ženska rukometna reprezentacija nakon drugog kola skupine C na Europskom prvenstvu u Danskoj biti jedina sa stopostotnim učinkom. Iako je prvenstvo tek počelo, naše reprezentativke preko noći su postale priča o kojoj bruji cijela sportska Europa. Ovaj uspjeh još je veći ako uzmemo u obzir činjenicu da Hrvatske u drugom krug velikog natjecanja nije bilo dugih deset godina. Jedna od aktera ove prekrasne priče je i igračica ŽRK Bjelovara Josipa Mamić, koja nam se javila iz Danske.

* Pobjeda protiv Mađarske bila je veliko iznenađenje, no predstava protiv Nizozemki zbilja je senzacija.  Kako gledaš na to sve sada kad su se dojmovi malo slegli? 

- Jutro nakon pobjede ni same nismo bile svjesne što smo zapravo napravile, tek tijekom dana se glava malo razbistrila. Adrenalin i euforija napravili su svoje i nismo mogle zaspati do dugo u noć. Svjesne smo da smo sada digle ljestvicu, kako naših, tako i očekivanja drugih, ali ne želimo se zanositi te idemo igrati utakmicu po utakmicu, pa ćemo vidjeti do kuda će nas to dovesti. 

* Uoči odlaska u Dansku, osim boljih poznavatelja rukometa, malo je tko znao da se prvenstvo uopće održava, a sada već svi domaći i strani mediji pišu o vama. Koliko vam to remeti mir i pripremu nadolazećih utakmica? 

- Iskreno ne remeti nam mir, barem ne meni. Drago mi je da se malo digla prašina, da su ljudi počeli pratiti i uživati u onome što im mi serviramo na ovom prvenstvu. Ženski rukomet uvijek je bio u sjeni muškog, drago mi je da se to barem trenutno malo promijenilo. 

* Iako ste izborile drugi krug natjecanja, danas je na rasporedu posljednja utakmica u ovoj grupi protiv Srbije. Što možemo očekivati ?

- Naravno posao još nije gotov i mi u utakmicu sa Srbijom idemo bez ikakvih kalkulacija jer evenutalnom današnjom pobjedom u drugi krug prenijele bi maksimalna četiri boda, a onda je sve moguće. Očekujem jednu tešku i tvrdu utakmicu, ali kao i do sada želimo dati sve od sebe da nastavimo ovaj niz koji smo započele. 

* U drugom krugu čekaju vas Norveška, Njemačka i Rumunjska. Koliko poznajete ove ekipe i ima li Hrvatska snage za nove iskorake?

- Trenutno smo fokusirane samo na utakmicu sa Srbijom. Ove ekipe naravno poznajemo, ali detaljna analiza čeka nas tek od večeras. Pogledat ćemo snimke i proučiti svaki detalj te vidjeti što rade dobro, a što ne i vidjeti gdje je naša šansa. Ne želimo se previše zanositi i pričati što možemo, ali mislim da smo pokazale da znamo nositi sa svima. Svjetske prvakinje su pale, to nam je samo motiv da nastavimo ovako i dalje.

* Kako reprezentativke krate vrijeme između treninga i utakmica, s obzirom na situaciju s korona virusom? 

- Nažalost, osim kada idemo u dvoranu, zbog korone nema izlazaka iz hotela, ali nekako smo se snašle. Družimo se na našem katu hotela, dnevnom boravku iliti lounge baru kako ga u šali zovemo. Cijeli kat ukrasili smo hrvatskim zastavama i obilježjima Hrvatskog rukometnog saveza,kako bi si prostor učinili što ugodnijim. 

Trenuci opuštanja u hotelu između utakmica / Foto: Privatni album
Trenuci opuštanja u hotelu između utakmica / Foto: Privatni album

Današnja utakmica protiv Srbije na rasporedu je u 18 i 15 sati. Osim što bi pobjedom naše reprezentativke u drugi krug prenijele maksimalna četiri boda, dobile bi i dva dodatna dana odmora. Naime, prema rasporedu na službenoj stranici prvenstva, prvoplasirana ekipa skupine C svoj prvi susret u drugoj fazi natjecanja igra tek u subotu, dok će drugo i treće plasirane reprezentacije na teren izaći već u četvrtak. 

Rukometne reprezentativke s cijelim stožerom šalju pozdrave Hrvatskoj i čitateljima našeg portala / Foto: Privatni album
Rukometne reprezentativke s cijelim stožerom šalju pozdrave Hrvatskoj i čitateljima našeg portala / Foto: Privatni album

Reprezentativke Hrvatske stavljaju autograme na hrvatsku zastavu / Foto: Privatni album
Reprezentativke Hrvatske stavljaju autograme na hrvatsku zastavu / Foto: Privatni album