Fotografija: Na ovogodišnjem Maratonu Bjelovar će predstavljati četiri ekipe/ Foto: Grad Bjelovar
Galerija
Na ovogodišnjem Maratonu Bjelovar će predstavljati četiri ekipe/ Foto: Grad Bjelovar

Bjelovar će na Neretvi predstavljati četiri ekipe: "Uvjeti za trening nikad nisu bili teži"

Zbog katastrofalnih uvjeta s pripremama smo krenuli tek krajem travnja, što je dosta kasnije nego inače. Odradili smo samo jednu utrku i teško nam je procijeniti kakvi smo u odnosu na druge ekipe, kaže Radoslav Rajić



- Završene su prijave za 25. Maraton lađa na Neretvi i 9. Maraton lađarica. Ove godine u boj za štit kneza Domagoja će 30 ekipa u muškoj konkurenciji te 11 ekipa u konkurenciji žena, objavili su organizatori ovog jedinstvenog natjecanja.

Po već starom dobrom običaju, svoje uzdanice u obje kategorije imat će i Bjelovar. Budući da središte Bjelovarsko-bilogorske županije nema ni mora, ni rijeke, ni jezera, naši veslači i veslačice često ističu da postižu sjajne uspjehe iako dolaze iz grada "bez vode". 

Pomlađivanje Sparti

Konkretno, Bjelovar, kao i cijelu županiju ove godine predstavljat će četiri ekipe, odnosno tri muške i jedna ženska posada. Tradicionalno, prve u boj kreću veslačice, koje će se za titulu kraljica Neretve boriti u četvrtak, 11. kolovoza. Unatoč popriličnim financijskim problemima bjelovarske Sparte ipak će u utorak krenuti put doline Neretve, potvrdila je njihova kapetanica Ana Subotičanec, poznatija kao Futa.

Sparte će ove godine u ekipi imati čak četiri djevojke kojima će to biti prvi Maraton/ Foto: Facebook Udruga Sparte Bjelovar
Sparte će ove godine u ekipi imati čak četiri djevojke kojima će to biti prvi Maraton/ Foto: Facebook Udruga Sparte Bjelovar

- Teško mi je reći kakav rezultat očekujemo, jer smo zbilja imali jako teške uvjete za treniranje. Nažalost, ribnjaci oko Bjelovara ostali su bez vode pa smo bile primorane trenirati na Šoderici i Jarunu. To nam je često predstavljalo problem, jer zbog poslovnih, ali i drugih obveza djevojke nisu uvijek mogle odvojiti toliko vremena za putovanja na treninge, pojasnila je Subotičanec te se zahvalila Gradu i županijskom Školsko-sportskom savezu, koji su im uvelike pomogli s kombijem i gorivom.

Prva Sparta dodala je i to da će ove godine u ekipi biti čak četiri djevojke kojima će ovo biti prvi Maraton.

- Odlučile smo pomladiti ekipu, jer nekoliko djevojaka planira se ove godine oprostiti. Naša želja uvijek je osvojiti medalju, ali bi i s rezultatom u zlatnoj sredini bile zbilja zadovoljne. Ove godine veslali smo svega jednu utrku i to u Đakovu prije mjesec dana gdje smo osvojile broncu, dodala je Ana Subotičanec. 

Argonauti ponovno s dvije ekipe

Recimo i to da su Sparte prošle godine Maraton završile kao petoplasirana ekipa, a našu županiju tada je predstavljala i ekipa čazmanskih Amazonki, koja ove godine ipak neće put Neretve. 

Dva dana nakon djevojaka, točno u 17 sati ispod Lučkog mosta u Metkoviću startat će 25. Maraton lađa. Baš kao i Sparte, otežane uvjete za trening imale su i sve bjelovarske muške ekipe, potvrdio nam je novi kapetan bjelovarskih Argonauta Radoslav Rajić.

Ekipe Argonauta uoči starta prošlogodišnje utrke/ Foto: Grad Bjelovar
Ekipe Argonauta uoči starta prošlogodišnje utrke/ Foto: Grad Bjelovar

- Zbog katastrofalnih uvjeta s pripremama smo krenuli tek krajem travnja, što je dosta kasnije nego inače. Do kraja lipnja trenirali smo na ribnjaku u Siščanima, a potom je i tamo razina vode pala, pa smo odlazili na Jarun i Šodericu. Međutim, ima i dobrih vijesti, a to je da nam se vratio naš trener Nikica Ljubek, koji je prošle godine na Olimpijskim igrama osvojio dva srebra s reprezentacijom Kine, istaknuo je Rajić te dodao će Argonauti i ove godine na Maratonu nastupiti s dvije ekipe.

Prije Neretve na Baltik

Inače, bjelovarski veslači i veslačice ranije su znali trenirati i na ribnjacima u Paljevinama i Blatnici, ali ove godine oni su bez vode. Argonauti su, baš kao i Sparte, do sada odradili svega jednu utrku i to onu u Đakovu, a iako je do Maratona ostalo svega desetak dana, bjelovarske veslače prije Neretve očekuju još dva ispita. 

- Teško nam je procijeniti kakvi smo u odnosu na druge ekipe. Ove godine konkurencija je zbilja velika i bili bi zadovoljni s top 5 rezultatom. U utorak navečer krećemo put Njemačke, gdje ćemo u petak i subotu imati utrke na Baltiku. Vraćamo se u ponedjeljak ujutro, a dan kasnije već krećemo na Neretvu, pojasnio je kapetan bjelovarskih Argonauta.

Šumari su lani također nastupili s dvije posade/ Foto: Grad Bjelovar
Šumari su lani također nastupili s dvije posade/ Foto: Grad Bjelovar

Sličnu sudbinu glede treninga dijele i Šumari, koji prema Rajićevim riječima ima zbilja dobru posadu i vjeruje da mogu ostvariti odličan rezultat. Za kraj recimo i to da su brzinske utrke kojima se određuju startne pozicije na rasporedu u srijedu, 10. kolovoza.