Fotografija: Župan Damir Bajs i mama Tamara sa svojom Frankom, prvorođenom bebom u županiji/Foto: BBŽ
Galerija
Župan Damir Bajs i mama Tamara sa svojom Frankom, prvorođenom bebom u županiji/Foto: BBŽ

Župan Bajs posjetio prvu bebu rođenu u 2021. u BBŽ, a donio joj je i darove

Malena Franka rođena je u 23 sata i 37 minuta u bjelovarskoj Općoj bolnici, a ujedno je i prvo dijete u obitelji Jakopanec

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs sa svojim je suradnicima u četvrtak posjetio obitelj Jakopanec u Velikom Trojstvu. Riječ je o obitelji koja prvog dana Nove godine dobila novog člana, malenu Franku, rođenu u 23 sata i 37 minuta u bjelovarskoj Općoj bolnici. Franka, osim što je prvorođena beba ove godine u našoj županiji, ujedno je i prvo dijete majke Tamare i oca Ivana. 

Odlični uvjeti

- Porod je prošao u redu i odličan je osjećaj imati prvorođenu bebu u našoj županiji, a u Velikom Trojstvu imamo sve što je potrebno za podizanje obitelji, rekla je mama Tamara Jakopanec zahvalivši županu Bajsu na uručenim poklonima. Osim prigodnih darova za bebu, župan Bajs je majci Tamari uručio i rješenje Bjelovarsko-bilogorske županije kojim je utvrđeno pravo na naknadu za novorođeno dijete u iznosu od 500 kuna.

Ovakvi posjeti tradicionalno se održavaju u rodilištu, no zbog poznatih mjera za suzbijanje pandemije korona virusa, župan je obitelj posjetio u njihovom domu. Obilasku se pridružio i načelnik Općine Veliko Trojstvo Ivan Kovačić, koji je tom prilikom naglasio da u ovoj općini postoje odlični uvjeti za odgajanje djece.

Župan Damir Bajs donio je darove obitelji Jakopanec/Foto: BBŽ
Župan Damir Bajs donio je darove obitelji Jakopanec/Foto: BBŽ

 - Imamo školu, predškolski odgoj, produženi boravak za djecu, vrtić. Dobro smo i prometno povezani. U ovom trenutku na području općine imamo oko 120 djece vrtićke dobi. U našoj općini prvenstveno vodimo brigu o skupinama koje su najugroženije, a to su djeca i osobe treće životne dobi, istaknuo je Kovačić.

Ohrabrujuće brojke

Podsjetimo, od 2008. godine u svrhu populacijske politike provodi se mjera naknade za svako novorođeno dijete u obitelji na području županije. Prošle 2020. godine u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji zaprimljeno je 943 zahtjeva za što je iz županijskog proračuna izdvojeno gotovo pola milijuna kuna tisuća kuna. 

- U zadnjih nekoliko godina, od 2017. do sada rast je gotovo 10 posto. To pokazuje da mladi ljudi vide ovu sredinu, naše općine i gradove te samu županiju kao mjesto za obitelj i svoj život. Brojke su ohrabrujuće i uvjeren sam da će tako biti i dalje. Mi nastojimo biti županija koja brine o mladima, između ostalog rekao je župan Bajs prilikom obilaska obitelji Jakopanec. 

Na području Bjelovarsko-bilogorske županije u 2017. godini rođeno je 930 beba, 2018. godine 992 bebe, a 2019. godine 998 beba.