Fotografija: Igor Supan, zamjenik načelnika Općine Sirač/Foto: MojPortal.hr
Galerija
Igor Supan, zamjenik načelnika Općine Sirač/Foto: MojPortal.hr

Vjerovali ili ne, Općina Sirač daje do čak 60.000 kuna potpore za otvaranje tvrtke i zapošljavanje

Općini Sirač nedostaje automehaničarska radionica, vulkanizer, kušaonice i agencija koja se bavi pripremom projekata pa pozivaju zainteresirane da se jave i uz izdašne poticaje pokrenu vlastiti posaoOpćina Sirač i ove godine kreće s programima za poticanje gospodarstvenika i zbrinjavanja mladih obitelji.

Program za poticanje gospodarstvenika trebao bi ojačati poduzetništva i stvaranja uvjeta za pozitivnu poduzetničku klimu koja pridonosi ukupnom gospodarskom i društvenom razvoju područja Općine Sirač.

Tri vrste potpora

Prva vrsta potpora za razvoj gospodarstva na području Općine Sirač je jačanje konkurentnosti poduzetnika unutar koje su:
a) potpora za pokretanje gospodarskih aktivnosti poduzetnika početnika

b) potpora za nabavu i ugradnju strojeva i opreme

c) potpora za certificiranje proizvoda i proizvodnih procesa

d) potpora za izradu projektnih prijedloga za sufinanciranje iz fondova EU

e) potpora za izlaganje na sajmovima.

Druga vrsta potpora namijenjena je razvoju poduzetničke infrastrukture unutar koje su

a) oslobađanje od obveze plaćanja komunalnog doprinosa

b) oslobađanje od obveze plaćanja komunalne naknade.

Treća vrsta potpora je stručna i poduzetnička izobrazba unutar koje su

a) potpora za stručno obrazovanje i osposobljavanje

b) polaganje stručnih i majstorskih ispita. Naposljetku tu je i potpora za povećanje zapošljavanja unutar koje je potpora za zapošljavanje i samozapošljavanje.

Sjedište ili barem poslovna jedinica poduzeća kao i osoba koja se zapošljava moraju biti s područja Općine Sirač, a zaposlenik kod poslodavca mora potom ostati zaposlen najmanje tri godine.

Maksimalna sredstva

- Prošle godine se prvi put krenulo s programom za poticanje gospodarstvenika, a prijavilo se sedam poduzetnika, svi su dobili sredstva, a ukupan iznos potpora koje smo isplatili bio je 140.000 kuna. Jedan je poduzetnik iskoristio maksimalna sredstva tako da je zaposlio dvije osobe s područja Općine Sirač dok su ostali imali ulaganja u postrojenje - rekao nam je zamjenik načelnika Općine Sirač Igor Supan.

Dodao je da postoji zainteresiranost i za otvaranjem novih poduzeća kroz program poticanja gospodarstvenika što doprinosi socijalnoj i gospodarskoj uključenosti i razvitku Općine Sirač.

Igor Supan, zamjenik načelnika Općine Sirač/Foto: MojPortal.hr
Igor Supan, zamjenik načelnika Općine Sirač/Foto: MojPortal.hr

- Svaka mjera ima svoju visinu sufinanciranja, a najznačajnija od svih mjera je samostalno pokretanje poduzeća kojem je sufinanciranje od 30.000 kuna, za zapošljavanje i samozapošljavanje po osobi također 30.000 kuna, a svaki gospodarstvenik maksimalno kroz godinu može dobiti 70.000 kuna bespovratnih sredstava - istaknuo je Igor Supan.

Osim toga, cilj programa je i potaknuti sve koji razmišljaju o pokretanju vlastitog poduzeća da ga odluče pokrenuti upravo na području Sirača kako bi Općina Sirač imala što više mladih obrtnika i poduzetnika. Trenutno je, kaže nam Igor Supan, zahvaljujući ovim programima, nezaposleno tek desetak osoba na području Općine Sirač.

Bolji uvjeti života

Postoji i program stambenog zbrinjavanja mladih obitelji kojemu je svrha pomoći stanovništvu u rješavanju stambene problematike koja je i jedan od najvećih problema, posebice kada je riječ o mladim obiteljima s većim brojem djece, ali i radi sve većeg iseljavanja u potrazi za boljim uvjetima života.

Općina Sirač/Foto: MojPortal.hr
Općina Sirač/Foto: MojPortal.hr

Mjere stambenog zbrinjavanja mladih obitelji su financijska pomoć pri kupnji građevinskog zemljišta ili stambenog objekta radi rješavanja vlastitog stambenog pitanja na području Općine Sirač, financijska pomoć za ulaganje u izgradnju novog stambenog objekta na području Općine Sirač te poboljšanje kvalitete stanovanja ulaganjem u rekonstrukciju obiteljske kuće ili stana kojim se osigurava novi ili poboljšava postojeći stambeni prostor.

Prema riječima Igora Supana, trenutno je zainteresirano dosta mladih obitelji koji bi se doselili na područje Sirača, a programom stambenog zbrinjavanja ne samo da žele privući mlade nego ih žele i zadržati. Naime, cilj svakog programa je ponovna reaktivacija kako bi Općina Sirač mogla doraditi programe i ubaciti nove mjere kojih nije bilo prethodnih godina.

Usluga pripomoći

Podsjetimo, Općina Sirač prošle je godine organizirala provedbu projekta "Zaželi" kojim će se zaposliti 25 teže zapošljivih žena te ih kroz projektne aktivnosti dodatno obrazovala i osposobila kako bi bile što konkurentnije na tržištu rada. Projektom je u u toj prvoj fazi programa zaposleno 25 žena i 125 korisnika, redom starijih i nemoćnih osoba, koji su dobili uslugu pripomoći u kući te potrepštine u vrijednosti 200 kuna mjesečno.

Ove godine provodi se druga faza programa koja obuhvaća 25 žena i 150 korisnika, a vrijednost dobivenih kućnih potrepština iznosit će 50 kuna mjesečno.

Prema riječima Igora Supana, program "Zaželi" jedan je od najuspješnijih projekata Općine, ali i države kojim je uključena socijalna briga o starijima i nemoćnima.

Igor Supan, zamjenik načelnika Općine Sirač/Foto: MojPortal.hr
Igor Supan, zamjenik načelnika Općine Sirač/Foto: MojPortal.hr

- Zaposlene žene su zadovoljne, a pogotovo i starije osobe kojima se svakodnevno pruža pomoć i skrb te se napokon s nekim mogu družiti i razgovarati – rekao je Igor Supan.

Na pitanje što bi za Sirač bilo najbolje da se otvori od poduzeća, a da se popune trenutne praznine na tržištu rada, Igor Supan ističe kako trenutno Općina Sirač ima tvrtke koje se bave industrijom kamena, žbukom, drvnom industrijom, uredskim materijalima, proizvodnjom viskija, tekstilnom industrijom, građevinske tvrtke...

Ali nemaju automehaničarsku radionu, vulkanizerstvo, kušaonice ili agenciju koja se bavi projektima te poziva sve mlade i zainteresirane da se pokrenu i doprinesu razvoju poduzetništva na području Općine Sirač.