Fotografija: Građane Daruvara iznenadila je ova neuobičajena nepogoda/Foto: MojPortal.hr
Galerija
Građane Daruvara iznenadila je ova neuobičajena nepogoda/Foto: MojPortal.hr

VIDEO U Daruvaru, Siraču i Đulovcu danas je s neba padala solika. Evo što je to zapravo...

Budući da je svaku od ovih oborina pratio jak vjetar, posla su imali i daruvarski vatrogasci koji su micali jedno stablo koje je palo nasred ceste u Borovoj KosiGrađani Daruvara i okolnih mjesta svjedočili su danas pomalo neobičnoj pojavi.

Naime, dan je započeo kišom tako da je ugođaj bio gotovo jesenski da bi nešto kasnije zasjalo pravo proljetno sunce. Međutim, oko 14 sati nad gradom se pojavio crni oblak iz kojeg je počela pljuštati - solika.

Foto: MojPortal.hr
Foto: MojPortal.hr

Solika je oborina slična snijegu, ima oblik okruglih, čunjastih ili nepravilnih bijelih neprozirnih ledenih zrnaca promjera od 2 do 5 milimetara. Zrnca su prhka i lako se drobe. Solika pada kao pljusak pri temperaturi zraka od približno 0 °C, prije kiše ili snijega ili zajedno s kišom ili snijegom. Solika najčešće najavljuje neke značajnije promjene u strujanjima pa čak i dolaske ozbiljnijih zimskih uvjeta.

Daruvar je i tijekom poslijepodneva prekrio crni oblak iz kojeg je padala solika/Foto: MojPortal.hr
Daruvar je i tijekom poslijepodneva prekrio crni oblak iz kojeg je padala solika/Foto: MojPortal.hr

- Vozio sam se iz Pakraca prema Daruvaru kada me je u Badljevini nazvala sestra i rekla mi da u Daruvaru pada nekakav neobičan led. Vidio sam kako iz smjera Daruvara dolazi crni oblak poput zavjese, a u Siraču sam prošao kroz njega - rekao nam je Marko Franić iz Daruvara koji je ovu pomalo neobično pojavu uspio snimiti mobitelom.

Sutra sunčano, ali hladno

Nazvali smo Vlatka Horvata, dežurnog meteorologa iz postaje Daruvar, koji nam je objasnio što se sve danas događalo s vremenom u Daruvaru i okolici.

- Danas je u Daruvaru od 14.05 do 14.13 sati padala solika. To je zapravo pljusak tog, nazovimo, smrznutog snijega. To su vam ledene kuglice koje se u dodiru s tlom rasprsnu. Dan je počeo s kišom koja je stala, a onda se dogodio taj pljusak solike. Do 16.30 sati u Daruvaru je bilo svega 4,7 milimetara oborina. Ujutro je temperatura bila čak 11 stupnjeva i onda je počela padati. Noćas će se razvedriti, tako da će sutra biti sunčano, ali će biti hladno jer će puhati sjeverni vjetar - rekao nam je Vlatko Horvat.

Pogledajte video padanja solike na području Daruvara: 

Još jedan pljusak solike zabilježen je i oko 15.30 sati te još jedan oko 17. 30 sati. Svaku od njih pratio je jak vjetar koji je nekim građanima i pričinio materijalnu štetu.

Vjetar je doslovno odnio sve što je bilo na jednoj terasi/Foto: Privatni album
Vjetar je doslovno odnio sve što je bilo na jednoj terasi/Foto: Privatni album

Suncobran nakon naleta vjetra/Foto: Privatni album
Suncobran nakon naleta vjetra/Foto: Privatni album

Dio suncobrana završio je u vrtu/Foto: Privatni album
Dio suncobrana završio je u vrtu/Foto: Privatni album

Razgovarali smo i s daruvarskim vatrogascima koji su tijekom poslijepodneva imali jednu intervenciju na području općine Đulovac.

- Digao se jak vjetar koji je prevrtao stabla i čupao ih iz korijena, pa je tako jedno stablo palo preko ceste u Borovoj Kosi. Jedna gospodična nas je nazvala kada se vraćala kući s posla i rekla nam da ne može proći pa smo otišli i to riješili - rekli su nam u Javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Daruvara.