Fotografija: Ministarstvo turizma i sporta dodjeljuje stipendije u maksimalnom iznosu od 1200 kuna mjesečno/Foto: Boris Kovačev/CROPIX
Ministarstvo turizma i sporta dodjeljuje stipendije u maksimalnom iznosu od 1200 kuna mjesečno/Foto: Boris Kovačev/CROPIX

Stipendije učenicima i studentima ugostiteljsko-turističkog smjera

Stipendist mora redovito ići na praksu, upisivati razrede/godinu u redovnom roku te ostati u radnom odnosu u tvrtki 12 mjeseci bez obzira koliko je trajalo stipendiranjeMinistarstvo turizma i sporta u ovoj će školskoj godini sufinancirati učenike i studente koji se obrazuju za ugostiteljsko-turistička zanimanja i zanimanja vezana uz razvoj posebnih oblika turizma. Riječ je o stipendijama koje Ministarstvo provodi u suradnji s tvrtkama, odnosno hotelima, kampovima, turističkim agencijama te županijskim obrtničkim komorama, na način da svaki sudionik sudjeluje s 50 posto u postupku stipendiranja.

Ministarstvo turizma i sporta odobrava maksimalno 1200 kuna mjesečne stipendije. Stipendije mogu dobiti učenici koji se školuju za zanimanja ugostiteljsko-turističkog usmjerenja i zanimanja vezana uz razvoj posebnih oblika turizma, zatim studenti studija za zanimanja ugostiteljsko-turističkog usmjerenja i zanimanja vezana uz razvoj posebnih oblika turizma te studenti 1. godine studija za zanimanja ugostiteljsko-turističkog usmjerenja i zanimanja vezana uz razvoj posebnih oblika turizma.

Odmah po završetku redovnog školovanja, odnosno studiranja, partner ima obavezu sklopiti sa stipendistom Ugovor o radu na određeno vrijeme ili Ugovor o radu pripravnika.

Stipendist tijekom primanja stipendije mora redovito obavljati stručnu praksu, upisivati razrede/godinu u redovnom roku te ostati u radnom odnosu u tvrtki 12 mjeseci bez obzira koliko je trajalo stipendiranje.

Program stipendiranja učenika i studenata provodi se od 2008., a do sada je sufinancirano preko 1975  stipendista za koje je isplaćeno preko 14 milijuna kuna.