Fotografija: Pressica na kojoj su iz Domovinskog pokreta oštro opovrgnuli suradnju sa SDP-om i Damir Bajs NL/Foto: Martina Čapo
Galerija
Pressica na kojoj su iz Domovinskog pokreta oštro opovrgnuli suradnju sa SDP-om i Damir Bajs NL/Foto: Martina Čapo

SDP i Domovinski pokret ujutro najavili programsku koaliciju pa kasnije poručili: "Nema koalicije"

Jutros najavljena svjetonazorski inače nespojiva koalicija SDP-a, Domovinskog pokreta i Damir Bajs NL tijekom dana izazvala je salvu reakcijaBJELOVAR - Damir Bajs Nezavisna lista u srijedu je na političkoj sceni Bjelovarsko-bilogorske županije napravila pravi dar-mar. Naime, nakon što je jutros medijima u 9 i 27 stigao poziv na press konferenciju zakazanu za 10 sati, odmah je bilo jasno da se sprema nešto novo i neodgodivo. Najavljena koalicija SDP-a, Domovinskog pokreta i Damir Bajs Nezavisne liste i presica s koje Sanda Frčo (SDP) i Dubravka Dragašević (DP) kao kandidatkinje za županicu koje nisu uspjele ući u drugi krug, pozivaju svoje birače da daju svoj glas županu Damiru Bajsu u drugom krugu izazvalo je samo po sebi salvu reakcija na koju nismo dugo trebali čekati.

Spojili nespojivo

Bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak rado je i s neskrivenim podsmjehom na licu medijima komentirao novonajavljenu koaliciju na relaciji SDP-Domovinski pokret i Damir Bajs NL.

Dario Hrebak s podsmjehom je komentirao novonajavljenu suradnju u kojoj su SDP, Domovinski pokret i DB NL/Foto: Martina Čapo
Dario Hrebak s podsmjehom je komentirao novonajavljenu suradnju u kojoj su SDP, Domovinski pokret i DB NL/Foto: Martina Čapo

- Ništa neuobičajeno i ništa već neviđeno. Dakle, ako imate dovoljno žetončića, možete dobiti žetone. Mnogi su se kleli da nisu žetoni, pa su i mene prozivali da sam žeton, no mislim da sam bio vjerodostojan u ove četiri godine iako se možda nekima ne sviđa kombinacija u kojoj HSLS je, ali mi već 6 ili 7 godina surađujemo s HDZ-om i ja se toga ne sramim. No, zagovarati jedno u kampanji, a s druge strane ponašati se sasvim suprotno kada kampanja završi, mislim da je to loše. Mi smo, kao HSLS, ostvarili treći najbolji rezultat u Županijskoj skupštini i ako bi netko trebao pretrčavati, onda bi to trebali mi, međutim, ne možemo mi ako zagovaramo promjene pretrčavati u isti stožer osoba za koje smo naglašavali da se trebaju mijenjati. To ne bi bilo vjerodostojno i principijelno u politici. Mi možemo ići i na jednu i na drugu stranu, no to bi onda bila trgovačka koalicija. Segment u kojem se spaja SDP kao partija i Domovinski pokret kao nacionalna politika - ja ne znam kakve to veze ima jedno s drugim - smatra Hrebak koji se prisjeća kako je u prošlom mandatu kao gradonačelnik bio napadnut zbog Matea Horvata koji je tada bio u HDZ-u, a koji se fotografirao u majici Za dom spremni, koji je podnio ostavku na zahtjev upravo SDP-a kojemu je zbog te majice pjena išla na usta.

Hitna konferencija

- Zahtijevali su da se Mateo Horvat makne iz Savjeta mladih jer je to veličanje fašizma, da bi sada Mateo Horvat kao gradski vijećnik i dio Domovinskog pokreta sklapao koaliciju sa SDP-om na županijskoj razini. Baš me zanima što će Miroslav Škoro reći na to - pita se Hrebak.

Darijo Žepina pozvao je birače da glasuju prema savjesti, imajući na umu da su konzervativna demokršćanska stranka/Foto: Martina Čapo
Darijo Žepina pozvao je birače da glasuju prema savjesti, imajući na umu da su konzervativna demokršćanska stranka/Foto: Martina Čapo

Iz Domovinskog pokreta kao da su ga čuli pa su već u 17 sati sazvali hitnu konferenciju za medije na kojoj su se posuli pepelom priznavši javno kako je apsolutno istina da su zbunili svoje birače i to nespretnim izražavanjem. Naime, glavni tajnik stranke, Darijo Žepina obratio se okupljenim medijima i odmah pojasnio kako se Dubravka Dragašević nespretno izrazila te kako nikakve koalicije na relaciji SDP – Domovinski pokret – Damir Bajs Nezavisna lista neće biti. Pojasnio je kako se u jednom dijelu poljoprivredni program spomenutih stranaka slaže, no kako je tu priči o zajedništvu kraj. Pozvao je birače svoje stranke da glasaju po vlastitoj savjesti, ali da uzmu u obzir kako su oni demokršćanska konzervativna stranka, što su pak, okupljeni predstavnici medija mogli protumačiti kao poziv da se ipak okrenu znatno srodnijem HDZ-u. Tim više što je Žepina i sam kazao kako je spreman o zajedničkim programima razgovarati i s HDZ-om.

Bez potpore

- Opovrgavam takvu vrstu koalicije, mi s nikim nećemo u koaliciju dok god ne završi drugi krug izbora, bez obzira na boju. Brzina kojom se razvila ova dezinformacija o našoj podršci Damiru Bajsu je savršena i fenomenalna, stoga još jednom ponavljam, nema koalicije ni s kime dok ne završi drugi krug izbora - jasan je bio Darijo Žepina dodavši kako ni tada neće birati partnere po obojenosti, već po programu koji se podudara s njihovim programom.

- Naša podrška ne ovisi o tome koji će kandidat proći već koja će opcija imati program nalik našemu – kazao je Žepina oštro opovrgnuvši još jednom da će podržati ijednu političku opciju unatoč slaganju s programom sve dok ne završi drugi krug izbora. Izjave bjelovarskog gradonačelnika Hrebaka o crveno – crnoj koaliciji nije htio komentirati.

Sandra Frčo (SDP)/Foto: Martina Čapo
Sandra Frčo (SDP)/Foto: Martina Čapo

Iz SDP-ovo tabora, Sandra Frčo, kandidatkinja SDP-a za županicu ponovila je kako je jutros tema bila programska suradnja te da nikakva suradnja nije potpisana i, kaže, do nikakve koalicije nije došlo.

- Mi smo pozvali sve naše birače da uistinu svoj glas u drugome krugu daju Damiru Bajsu i pri tome stojima - kratko je kazala Frčo. Nije željela komentirati izjavu Dubravka Dragašević ni možebitno nespretno izražavanje, kako su to kasnije poslijepodne interpretirali iz Domovinskog pokreta. 

Nema koalicije

Za komentar smo kontaktirali također i Vedrana Babića, glavnog tajnika SDP-a koji nam je kazao kako stoji sve u priopćenju koji su nam i proslijedili. Prenosimo ga u cijelosti:

-SDP podržava župana Damira Bajsa u drugom krugu izbora u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Bajs je kao župan sa SDP-om imao korektnu suradnju, a na prošlim parlamentarnim izborima bio je i kandidat za Hrvatski sabor na listi Restart koalicije. Pozvali smo svoje birače da izađu na izbore 30. svibnja i njemu daju svoj glas. SDP nije potpisao koaliciju s Nezavisnom listom Damira Bajsa niti s Domovinskim pokretom. Razgovaralo se isključivo o unapređenju poljoprivrede ovog kraja. Zlonamjerne konstrukcije pojedinaca s ciljem narušavanja ugleda SDP-a u potpunosti odbacujemo i držimo ih krajnje neprofesionalnim i neetičnim. Svjesni smo činjenice da je HDZ razočaran mogućim gubitkom izbora u drugom krugu u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, ali to je isključivo rezultat njihovog višedesetljetnog zanemarivanja županije, stoji u SDP-ovom priopćenju kojemu je naslov "Nema koalicije s Domovinskim pokretom, SDP dao podršku Damiru Bajsu za drugi krug izbora".

HDZ smatra besramnom političkom trgovinom suradnju Damira Bajsa sa SDP-om, odnosno Domovinskim pokretom
HDZ smatra besramnom političkom trgovinom suradnju Damira Bajsa sa SDP-om, odnosno Domovinskim pokretom

Besramna trgovina

Miro Totgergeli, šef županijskog HDZ-a nije želio komentirati najnoviji istup Domovinskog pokreta. Rekao je da je njihov stav izrekao predsjednik HDZ-a i da je to, naravno, i stav županijskog HDZ-a.

Damir Lneniček, gradonačelnik Grada Daruvara/Foto: MojPortal.hr
Damir Lneniček, gradonačelnik Grada Daruvara/Foto: MojPortal.hr

Damir Lneniček, stari/novi gradonačelnik Daruvara bio je nešto rječitiji pa nam je iskomentirao dramu s Domovinskim pokretom, SDP-om i Damir Bajs Nezavisnom listom.

Priželjkivanje kazne

- Iako sam u politici sedam godina, dva mandata, uvijek se iznova iznenadim u što se politika može pretvoriti, ovo je uistinu jedna vrlo neuobičajena trgovina, a zaključak je da se nadam da će birači prepoznati što je na stvari i kazniti to, odnosno da Damiru Bajsu ovo neće proći - vrlo je jasan bio Lneniček koji je u svom Daruvaru već u prvome krugu zadobio povjerenje građana.

Budući da je sve krenulo od jutrošnje presice koju je sazvala Damir Bajs Nezavisna lista na čelu s predsjednikom te stranke Damirom Bajsom, zamolili smo za komentar i još uvijek aktualnog župana. Kratko je poručio da još ništa nije pročitao te da će sutra komentirati najnovija događanja.

Birači pamte

Spomenutu koaliciju komenirao je danas i premijer Andrej Plenković koji je također boravio u Bjelovaru, s ciljem davanja podrške Marku Marušiću. 

Predsjednik Vlade Andrej Plenković boravio je danas u Bjelovaru/ Foto: Deni Marčinković
Predsjednik Vlade Andrej Plenković boravio je danas u Bjelovaru/ Foto: Deni Marčinković

- Ta koalicija sama po sebi govori da će Marko Marušić biti uvjerljivi pobjednik 30. svibnja, što ujedno smatram dobrim i vrlo korisnim za Bjelovarsko-bilogorsku županiju. Nadalje, za razliku od spomenutih stranka, koje su pokazale ogromnu nezrelost i to ne tako davno, hrvatski birači pamte. Govorimo o političkim akterima koji su recentno na sceni, a kojima je jedina misija doći na mjesto HDZ-a i nemaju drugu političku filozofiju. HDZ je tu čvrsto i solidno već 32 godine i bit će još puno godina, a pitanje je gdje će biti oni. To je najvažnija postavka, koju jedan dio birača nažalost ponekad gubi iz vida. Također, riječ je o ljudima koju su u drugom krugu predsjedničkih izbora govorili biračima da zaokruže broj tri, iako na listićima tog broja nema ili su poput Mosta pozivali na poništavanje listića. Takve političke stranke svojim biračima sugeriraju da negiraju ključni demokratski trenutak u životu jednoga naroda svakih nekoliko godina, a to su izbori. Ti nezreli potezi rade ogromnu razliku između nas i njih, jer mi poštujemo svakog građana, njegovu prosudbu, informiranost, svjetonazor i u konačnici njegov odabir, jer nitko ne posjeduje birače - zaključio je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković