Fotografija: Lipicaneri uživaju u zimskim radostima/Foto: Compas.hr
Galerija
Lipicaneri uživaju u zimskim radostima/Foto: Compas.hr

Pogledajte predivne lipicance kako uživaju na snijegu u lipičkoj ergeli

Zima je jedan je od najvažnijih i najljepših vremenskih perioda na lipičkoj ergeli jer tada na svijet dolaze nove generacije ždrjebadi.Prvi kontakt sa snijegom uvijek je interesantan i lipicanci su tada posebno razigrani

Lipicanci tijekom zime provode vrijeme i na otvorenom, međutim, kako ističe upravitelj Državne ergele Lipik Damir Jakšić, ipak više vremena provode u štali na toplom gdje se sklanjaju od hladnog vremena, piše lipički Compas.hr.

Foto: Compas.hr
Foto: Compas.hr

Zimski period jedan je od najvažnijih i najljepših vremenskih perioda na lipičkoj ergeli jer tada na svijet dolaze nove generacije ždrjebadi. Svake godine, od kraja drugog pa do početka petog mjeseca dolazi nova generacija lipicanaca i može se reći da započinje novi životni ciklus.

"Vrtić" ždrjebadi

U početku se mora voditi briga da se ždrijebe ustane i združi s majkom. Zatim je potrebno odraditi cjelokupnu brigu kako bi ga se moglo spojiti s ostatkom krda da bi živjelo u zajednici. Nakon toga nastaje "vrtić" ždrjebadi koja većinu vremena provodi u igranju i trčanju uz svoje majke koje budno paze na njih. Ipak, prvi kontakt zimi sa snijegom je uvijek interesantan i lipicanci su posebno razigrani, piše Compas.hr.