Fotografija: Apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj Msgr. Giorgio Lingua, biskup Antun Škvorčević i župnik Jozo Zorić/Foto: Mario Barać
Galerija
Apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj Msgr. Giorgio Lingua, biskup Antun Škvorčević i župnik Jozo Zorić/Foto: Mario Barać

Papin izaslanik posjetio Pakrac prvi put od osamostaljenja Hrvatske

Biskup je uputio nunciju izraze dobrodošlice i zahvalnosti za pažnju koju svojim posjetom iskazuje pakračkim vjernicima te ujedno svjedoči blizinu pape FranjeMsgr. Giorgio Lingua, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj, u pratnji tajnika Nuncijature msgr. Alfreda Rayana D'Souze posjetio je 30. lipnja Pakrac. Ovo je prvi put od osamostaljenja Hrvatske da je pakračku župu Uznesenja Blažene Djevice Marije posjetio neki od glasnogovornika Svetog Oca pape.

Dobrodošlica i zahvalnost

Apostolski nuncij je papin izaslanik i stalni diplomatski predstavnik Svete Stolice pri nekoj državi s kojom Vatikan ima regularne diplomatske odnose pa u diplomatskim odnosima nuncij ima rang veleposlanika.

Nuncija je u župnom domu dočekao požeški biskup msgr. dr. Antun Škvorčević u pratnji tajnika Mateja Silukovića te župnik pakrački Jozo Zorić. Biskup je uputio nunciju izraze dobrodošlice i zahvalnosti za pažnju koju svojim posjetom iskazuje pakračkim vjernicima te ujedno svjedoči blizinu pape Franje.

Foto: Mario Barać
Foto: Mario Barać

Predstavio mu je povijest grada Pakraca i župe, prikazao gradnju župne crkve te predstavio njezinu kulturnu baštinu, obnovljenu nakon njezina razaranja u Domovinskom ratu.

Dočekali ga prvopričesnici

Nuncij, biskup i ostali potom su se uputili u župnu crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije gdje su ih dočekali ovogodišnji prvopričesnici, nekoliko krizmanika te članovi Župnog ekonomskog i Župnog pastoralnog vijeća, kao i vjeroučitelji iz župe i predstavnici Grada Pakraca. U ime Grada nuncija je pozdravio Miroslav Ivančić, predsjednik Gradskog vijeća te ga ukratko upoznao s bogatom i burnom poviješću Pakraca, od sredine 13. stoljeća i prve kovnice novca, pa sve do stradanja župe i župljana u Domovinskom ratu.

Prigodne darove nunciju su uručili ovogodišnji prvopričesnici/Foto: Požeška biskupija
Prigodne darove nunciju su uručili ovogodišnji prvopričesnici/Foto: Požeška biskupija

Nuncij nije krio oduševljenje ljepotom pakračke crkve.

- Radostan sam zbog ovoga posjeta i nisam očekivao u vašem gradu pronaći ovako prelijepu crkvu. Drago mi je vidjeti i vas predstavnike župe, posebno vas male prvopričesnike. Kao što znate, predstavnik sam Svetoga Oca u Hrvatskoj i radostan sam što vam mogu prenijeti njegove pozdrave i zahvaliti vam što molite i za Svetoga Oca. Kad god papa Franjo negdje održi i završi govor, uvijek doda; „Molim vas, molite i za mene“! Moja dužnost kao papinog glasnogovornika je prenijeti vam tu njegovu molbu da se molimo za njega jer živimo u vrlo teškim vremenima. Hvala vam i nadam se da ću imati i drugu prigodu posjetiti vas i da ću tada imati više vremena za susret s ostalim vjernicima - rekao je apostolski nuncij Lingua.

Apostolski nuncij i biskup Škvorčević ispred crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u Pakracu/Foto: Požeška biskupija
Apostolski nuncij i biskup Škvorčević ispred crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u Pakracu/Foto: Požeška biskupija

Nakon biskupove molitve, nuncije je na hrvatskom jeziku nazočnima udijelio Božji blagoslov, a potom su svi iskoristili prigodu i fotografirali se ispred župne crkve.

Susret s Vladikom Jovanom

Prije posjeta pakračkoj župnoj crkvi, apostolski nuncij Giorgio Lingua i tajnik Nuncijature Alfred Rayan D'Souza susreo se u Vladičanskom dvoru s pakračko-slavonskim episkopom Jovanom Ćulibrkom. Vladika Jovan ga je tom prigodom upoznao sa stanjem Eparhije, obnovom Vladičanskog dvora i sabornog hrama te sa sakralnom baštinom, prije svega s knjižnicom koja čuva vrijedna rukopisna djela. Razgovarali su i o pitanjima odnosa Katoličke Crkve i Srpske pravoslavne Crkve.

Nuncij se oduševio ljepotom pakračke crkve/Foto: Požeška biskupija
Nuncij se oduševio ljepotom pakračke crkve/Foto: Požeška biskupija

Nadbiskup Msgr. Giorgio Lingua talijanski je prelat Katoličke crkve koji je u diplomatskoj službi Svete Stolice obavljao od 1992. U Hrvatskoj je 22. srpnja 2019. godine imenovan apostolskim nuncijem, a prije toga bio je nuncij u Iraku, Jordanu i na Kubi. Apostolski Nuncij Giorgio Lingua šesti je po redu predstavnik Svetog Oca u samostalnoj Hrvatskoj.

Zajednička fotografija ispred župne crkve u Pakracu/Foto: Požeška biskupija
Zajednička fotografija ispred župne crkve u Pakracu/Foto: Požeška biskupija