Fotografija: Odlagalište Cerik/Foto: Google Maps
Galerija
Odlagalište Cerik/Foto: Google Maps

Mještani Gornjeg Daruvara sutra blokiraju odlagalište, neće dati Darkomu da tamo dovozi otpad?

"Odlagalište neće još dugo raditi. Kada se ugasi, veliki dio odvojenog otpada ćemo s kamionom odvoziti u sortirnicu u Bjelovar", komentirao je gradonačelnik Damir LneničekMještani Gornjeg Daruvara najavili su za srijedu u 8 sati prosvjed na odlagalištu otapada Cerik.

Najavili su da će blokirati ulaz na odlagalište i tako spriječiti Darkom da tamo odlaže otpad. Mještani smatraju kako je odlagalište Cerik preblizu naselja, odlaže se otpad sa zastarjelog pročistača otpadnih voda u Zagrebačkoj ulici, a slijevanjem oborinskih voda s odlagališta, tvrde, zagađuje se rijeka Toplica, ali i poljoprivredna zemljišta u blizini.

Nove dozvole

- Građani već neko vrijeme žele da se odlagalište zatvori. S obzirom da posjedujemo sve potrebne dozvole za obavljanje djelatnosti i rad odlagališta neopasnog otpada, u prvoj polovici 2020. godine ishođene su i nove dozvole: Dozvola za gospodarenje otpadom izdana od strane nadležnoj tijela u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji i Rješenje o izmjeni i dopuni uvjeta okolišne dozvole izdano od strane nadležnog Ministarstva mi zaista ne vidimo problem koji građani nameću - kaže Ivana Djedović, direktorica Darkoma.

Ulaz na odlagalište Cerik/Foto: Facebook
Ulaz na odlagalište Cerik/Foto: Facebook

Sa svim gore navedenim, kako kaže Djedović, komunalno društvo Darkom ima zaokruženu cjelinu za realizaciju održivog odvajanja otpada, a kao jedini problem navodi nakupljanje miješanog komunalnog otpada za koje nemaju adekvatno odlagalište, dok papir i plastiku dostavljaju ovlaštenim tijelima.

Direktorica Darkoma Ivana Djedović/Foto: Privatni album
Direktorica Darkoma Ivana Djedović/Foto: Privatni album

- Na temelju strategije, rečeno je da će u nekom vremenskom periodu biti definirana centralna odlagališta što se na području županije nije dogodilo te je Cerik nastavio s radom. Redovito se rade kontrole i analize inspekcijskih tijela, otpad se odlaže po propisanoj tehnologiji, daju se sve potrebne informacije nadležnim tijelima, vodimo registar onečišćenja okoliša... Razumijem da su ljudi umorni od tog odlagališta, ali ono je tamo sukladno zakonu i ima dovoljno kapaciteta, a još se nije pronašao konsenzus oko pitanja - gdje odvojiti otpad? To nije razriješeno na nivou države pa teško da mi to sami možemo riješiti, a svima je želja pronaći rješenje - rekla nam je Ivana Djedović, direktorica Darkoma.

Novo odlagalište

Naime, ideja je da se odlagalište zatvori, kaže Djedović, a da se sav miješani komunalni otpad odveze na dogovoreno centralno odlagalište. Odlagalište Cerik nalazi se u Gornjem Daruvaru još od 1970. godine, a sanacija njegovog dijela radila se od 2004. do 2009. godine te je otvorena nova ploha na kojoj se odlaže otpad, ali se uzimaju uzorci i rade analize zaštite okoliša.

Slučaj odlagališta Cerik komentirao je i gradonačelnik Grada Daruvara Damir Lneniček.

Damir Lneniček, gradonačelnik grada Daruvara ide po drugi mandat/Foto: MojPortal.hr
Damir Lneniček, gradonačelnik grada Daruvara ide po drugi mandat/Foto: MojPortal.hr

- Sa susjednim općinama već nekoliko godina sustavno radimo na smanjenju smeća o čemu govore i pokazatelji. Najvažnije je reći da imamo sve dozvole, a mještane Gornjeg Daruvara već sam bio pozvao na suradnju i dijalog prije godinu dana te im rekao da uočene nepravilnosti prijave inspekciji. Inspekcije su bile na terenu i nisu uočile veća odstupanja. Žao mi je ako do prosvjeda dođe i nadam se da neće doći. U Prostornom planu i odlukom Zakona o održivom gospodarenju otpadom, odlagalište Cerik se gasi popunjenjem kapaciteta, a s obzirom da odvajamo sve više otpada, svakim danom je sve manje smeća koje se sortira i odvozi ovlaštenim otkupljivačima pa odlagalište neće još dugo raditi. Kada se ugasi, veliki dio odvojenog otpada ćemo s kamionom koji je danas došao odvoziti u sortirnicu u Bjelovar. Cilj nam je osvijestiti građane da što više odvajaju otpad i da se smanji količina smeća na 20 do 30 posto u odnosu na prošle godine - rekao je gradonačelnik Damir Lneniček.