Fotografija: Foto: Goran Šebelić/CROPIX
Foto: Goran Šebelić/CROPIX

Lopovi haraju po Hrvatskoj, nije pošteđen ni Daruvar: Zašto toliko kradu katalizatore?

Sve viša cijena plemenitih metala dobar je mamac, a na meti lopova uglavnom su stariji modeli automobilaPrema podacima Ministarstva unutarnjih poslova protekla godina nije donijela posebnih promjena kada je u pitanju ukus kradljivaca automobila, piše Autoklub.

Najčešća meta su im, kao i do sada, njemačka vozila s posebnim naglaskom na Volkswagen. No, kada su u pitanju kradljivci katalizatora marka vozila i nije posebno važna, osima kada su u pitanju poslovi po narudžbi.

Pojava koja se u policijskim izvještajima prvi put registrirala sredinom 2020. na području Primorsko-goranske županije u međuvremenu se proširila teritorijem cijele države. Nekoliko uspješnih akcija privremeno je zaustavila kriminalno rudarenja za plemenitim metalima na javnim parkinzima, ali stigao je novi val željnih lake zarade.

Osijek, Bjelovar, Zagreb, Karlovac, samo su neki od gradova u kojima su posljednjih mjeseci vozači bili neugodno iznenađeni otežanim paljenjem i napadnim zvukom ispušnog sustava svog automobila.

Prave zaštite od krađe, nema, osim da izbjegavate skrivene parking pozicije. Potvrđuje to i zagrebački slučaj iz rujna prošle godine, kada su policajci u 4 sata ujutro uhvatili 33-godišnjaka s brusilicom i katalizatorom kojeg je netom skinuo s Fiata Punta.

Slični slučajevi prijavljeni su i drugdje, nedavno u Varaždinu, Stubičkim Toplicama, Daruvaru, Velikom Grđevcu te na području Dugava i Utrina.

Kako je tada izvjestio portal Danica.hr, varaždinska policija izvjestila je da je u srijedu oko 6.45 sati na parkiralištu poduzeća u Cehovskoj ulici u Varaždinu nepoznati počinitelj demontirao i ukrao katalizator s osobnog vozila u vlasništvu 21-godišnjaka. Visina materijalne štete procjenjuje se na nekoliko tisuća kuna.

Vlasnik vozila kojem je ukraden katalizator u Stubičkim Toplicama kaže kako su mu “odrezali katalizator i dio auspuha na parkiralištu nasuprot bolnice” te je objavio fotografije iz automehaničarske radionice.

Nedavno su dva katalizatora nestala i na širem bjelovarskom području. Na parkiralištu u Velikom Grđevcu nepoznati je počinitelj s Golfa u vlasništvu 48-godišnjaka demontirao i ukrao katalizator i lambda sondu. Vlasnik navodi štetu u iznosu od oko 1600 kuna.

Kako smo i sami nedavno pisali OVDJE, policiji još uvijek nepoznati lopov ukrao je 14. siječnja katalizator s osobnog automobila u Ulici Petra Zrinskog u Daruvaru.

Krađa se dogodila u prijepodnevnim satima na parkiralištu u Ulici Petra Zrinskog u Daruvaru.

- Nepoznati je počinitelj s osobnog automobila marke Opel daruvarskih registracijskih oznaka, u vlasništvu 48-godišnjaka, skinuo i ukrao katalizator s kojim se udaljio s mjesta događaja. Oštećena osoba štetu procjenjuje na nekoliko tisuća kuna, priopćili su tada iz policije.

Niti Zagreb nije pošteđen krađa katalizatora. Nedavno je uhićen dvojac kojeg policija sumnjiči da je između 16. studenoga i 18. prosinca na području Dugava i Utrina ukrao četiri katalizatora.

Prema pisanju portala Danica.hr. Jedan je na parkiralištu turirao gas u automobilu kojim su došli kako bi stvorio buku, a drugi je ručnom dizalicom podizao vozila, a potom kružnom pilom rezao katalizatore.

Potom su se vozilom zajedno dali u bijeg, a ukradene katalizatore naknadno su prodali i novac dobiven od prodaje međusobno podijelili te potrošili. Materijalna šteta iznosi oko 11.000 kuna.

Katalizator je, inače, montiran u ispušnom sustavu ispod automobila, a služi za uklanjanje prljavštine i toksičnih plinova koji nastaju prilikom sagorijevanja goriva. Riječ je o skupim dijelovima sa senzorima i plemenitim metalima koji su posebno na cijeni. Riječ je o platini i paladiju.

Katalizatori koji su se proizvodili do 2000. godine vredniji su jer sadrže veći dio platine u sebi. Katalizatori kasnije proizvodnje sadrže uopćeno miješano platinu i paladij, a manji katalizatori samo paladij. Tako su stariji katalizatori vredniji sami po sebi, tumače otkupljivači tih dijelova.

Katalizatori za dizel motore su obično vredniji od benzinskih. Dizelski katalizatori sadrže obično platinu, u prosjeku 4-5 grama, naglašavaju u tvrtkama koje se bave otkupom starih dijelova.

Tako se za stare katalizatore u otkupnim centrima može dobiti od nekoliko stotina do nekoliko tisuća kuna. Na cijeni su katalizatori u starim mercedesima, peugeotima i golfovima. Jedan od tipova katalizatora koji se prije ugrađivao u mercedese postiže cijenu od najmanje 3000 kuna na crnom tržištu, piše Danica.hr.