Fotografija: Mladi inovator Krešimir u radnom ambijentu/Foto: Privatni album
Galerija
Mladi inovator Krešimir u radnom ambijentu/Foto: Privatni album

Krešimir Ećimović tvorac je pakračke 4D razglednice: "Prodao sam čak i auto kako bih uspio"

"Nekome tko je daleko od Pakraca ili tko nikad u Pakracu nije ni bio, ona omogućuje da virtualno „posjeti“ najzanimljivije lokacije u gradu i sazna sve informacije koje ga zanimaju", odaje nam mladi inovator Ećimović.
PAKRAC - Pakrac odnedavno ima jedinstven i vrlo atraktivan, interaktivan suvenir u vidu unikatne 4D razglednice čiji je idejni začetnik i autor 34-godišnji Krešimir Ećimović, inženjer elektrotehnike iz Daruvara koji posljednjih osam godina živi u Pakracu.

<p>Na predavanju 4 D razglednice u Pakracu/Foto: Mario Barać</p>

Na predavanju 4 D razglednice u Pakracu/Foto: Mario Barać

Da bi se ušlo u svijet pakračke 4D razglednice potrebno je putem mobilnog telefona s Google Playa ili App Storea skinuti aplikaciju naziva „4D razglednica“. Potom instalirati aplikaciju i pokrenuti je na način da se kamera mobitela usmjeri na samu razglednicu koju je moguće kupiti u Turističkom uredu u Pakracu ili kontaktom na tz.pakrac@gmail.com. Nakon toga se otvaraju brojne zanimljive mogućnosti, od 360 stupnjeva šetnje dvorištem kurije Janković, preko otvaranja podataka za pojedine objekte, sve do panoramskog razgledavanja Pakraca iz nekoliko kutova.

„Proširena stvarnost“

Ova 4D razglednica rađena je virtualnom tehnologijom poznatijom i kao „proširena stvarnost“ u kojoj su međusobno kombinirane stvarne slike fizičkog svijeta i digitalne slike virtualnog svijeta. Cijeli postupak fotografiranja rađen je dronom, a potom je slijedila kompjutorska obrada fotogrametrijom, tehnikom određivanja oblika, veličine ili položaja nekog objekta snimanjem, mjerenjem i interpretacijom fotografskih snimaka kako bi se dobio konačan 3D model.

<p>Krešimir fotografiran kroz aplikaciju. U ruci s fizičkom razglednicom i detalj koji se u aplikaciji pojavio kao proširena stvarnost/Foto: Mario Barać</p>

Krešimir fotografiran kroz aplikaciju. U ruci s fizičkom razglednicom i detalj koji se u aplikaciji pojavio kao proširena stvarnost/Foto: Mario Barać

-Sve to ovako zvuči dosta komplicirano, ali je u osnovi jako jednostavno, zanimljivo i zabavno. Istina, „proširenu stvarnost“ je dosta teško opisati, puno je lakše kada se prezentira i isproba fizički. Možda će u opisu pomoći i ovaj kratki video: https://www.youtube.com/watch?v=Z5BpX8uDVTM,  pokazuje mi kao da se opravdava Krešimir i u istom tonu dodaje.

-Kako sam u međuvremenu dosta toga naučio, rado bih to sada sve ponovno fotografirao i napravio jer sada vidim da to može biti bolje. Ako su ocjene od 1 do 5, recimo da je ova aktualna snimka 3D modela kompleksa Janković u aplikaciji za trojku. Snimano je po zimi, nije bilo raslinja i zelenila. Sad sam siguran da to mogu napraviti za jaku četvorku, tvrdi Krešimir.

Virtualni „posjet“ Pakracu

Odmah na početku ističe da je ovo najjednostavnija verzija 4D razglednice i kako ima mogućnost dodatnog proširivanja sadržaja.

<p>Detalj iz aplikacije/Foto: Mario Barać</p>

Detalj iz aplikacije/Foto: Mario Barać

-Moja ideja je da u toj jednoj razglednici bude još tisuću razglednica, da obuhvati više lokacija koje će biti obrađene fotogrametrijski, kroz fotografiju i informacije. Ova 4D razglednica je interaktivni suvenir, ali ona je jedna vrsta pozivnice i može biti puno više od razglednice. Nekome tko je daleko od Pakraca ili tko nikad u Pakracu nije ni bio, ona omogućuje da virtualno „posjeti“ najzanimljivije lokacije u gradu i sazna sve informacije koje ga zanimaju. Moguće je neke eksponate iz muzeja, primjerice vrč koji je pronađen tijekom arheoloških istraživanja u Pakracu, obraditi fotogrametrijski kako bi se dobio 3D model i onda taj model dodati u 4D razglednicu. To je prvi korak kako bi se nekoga zainteresiralo, a onda, ako se korisniku svidi viđeno, vjerojatno je da će i fizički doći i posjetiti Pakrac. A to je prava svrha ove 4D razglednice – pozivnice, s velikim entuzijazmom priča Krešimir. No, ne staje na tome nego dodaje kako je, kada se posjetitelja privuče u Pakrac, cijelu priču moguće dodatno i fizički oplemeniti.

<p>Detalj iz aplikacije/Foto: Mario Barać</p>

Detalj iz aplikacije/Foto: Mario Barać

-Primjerice, u gradu postoji nekoliko informativnih, oglasnih ploča. Na njih je moguće nalijepiti jednu vrstu kodiranih naljepnica koje posjetitelj može pogledati kroz aplikaciju nakon čega mu mogu biti ponuđene dodatne informacije, čak i kratki video materijali. Na primjer, za kuriju Janković je moguće staviti kratki video s Multipaka ili s nekog koncerta koji je održan u tom prostoru ili s ljetnog kina pod zvijezdama i slično, dodaje Krešimir koji je, željan novih znanja i edukacije, dodatno upisao i prometni fakultet. Kroz nekoliko dana bi trebao postati i magistar struke cestovnog prometa. A upravo je prometni fakultet na neobičan način rodio ideju za ovu 4D razglednicu.

Ideja za 4D razglednicu

-Prije dvije godine sam kao izborni predmet radio seminar iz „proširene stvarnosti“. Budući da se jednog dana planiram baviti auto školom, razmišljao sam kako tu tehnologiju primijeniti u educiranju budućih vozača. Lani u srpnju sam napravio prve fotografije i fotogrametrijsku stvaranje 3D modela i tada mi je pala na pamet razglednica Pakraca, odnosno da tu tehnologiju možemo primijeniti i u tu svrhu. Do kolovoza sam donekle razvio tu ideju koja nije ni približno ličila današnjem proizvodu. Ipak sam je predstavio gradonačelnici Anamariji Blažević i na sreću ona je to prepoznala. Da nije, od ovoga vjerojatno ne bi bilo ništa, priznaje Krešimir.

Promocija Pakraca

-Kada je prije pola godine Krešimir došao s ovom idejom, ona još nije bila temeljito razrađena, ali sam prepoznala njen potencijal da postane ne samo budući moderan tehnološki suvenir, nego i jedna vrsta pozivnice posjetiteljima iz drugih krajeva da na ovaj način dožive naš Pakrac i da požele u njega i fizički doći. Sada je na nama svima da s ovom 4D razglednicom upoznamo što veći broj ljudi i tako zajednički radimo na promociji Pakraca, rekla je gradonačelnica Blažević.

<p>Krešimir Ećimović/Foto: Mario Barać</p>

Krešimir Ećimović/Foto: Mario Barać

Krešimir Ećimović je rođen u Slavonskom Brodu u kojem je živio do pete godine. Nakon toga seli u Daruvar gdje završava osnovnu i srednju elektrotehničku školu, a potom je u Osijeku završio Fakultet elektrotehnike i računarstva, smjer informatika. Ubrzo je dobio posao u Tehničkoj školi u Daruvaru u kojoj radi i danas i u kojoj već 10 godina predaje stručne predmete iz računarstva.

Od 2014. u Pakracu

Godine 2014. je oženio Pakračanku Ivanu Širac i, kako sam kaže, od tada je i službeno postao Pakračanin. Ivana i Krešimir imaju dvije kćerke, Mirtu (6) i Iris (4).

<p>Krešimir i supruga Ivana s djecom, Iris i Mirtom/Foto: Privatni album</p>

Krešimir i supruga Ivana s djecom, Iris i Mirtom/Foto: Privatni album

-Sjećam se te 2014. godine, tada je još postojala ona velika zgrada iz koje je raslo drveće, nije bilo centra, bilo je dosta ruševina, rupa po fasadama. Ali privikao sam se, u međuvremenu je grad jako napredovao i mislim da je danas ovo jako lijep mali i miran gradić u kojem se puno radi, kaže Krešimir koji nije znao odgovoriti na pitanje koliko je otprilike radnih sati trebalo za izradu 4D razglednica.

-Teško je to reći, nisam evidentirao, ali jako, jako puno, prije svega zato što sam kroz rad puno toga morao učiti jer mi je sve to bilo novo. Ali recimo, neki prosjek bi bio dva do tri sata dnevno, nekada i više. Imam djecu i ne radim dok su djeca budna, tako da radim kasno navečer, ističe.

Prodao auto za dron

Osim vremena, koštao je Krešimira ovaj pothvat i dosta novca. Kaže da je morao prodati auto da bi kupio dron koji je platio 12 tisuća kuna. Registracija ga godišnje košta dodatnih 800 kuna, plus kasko osiguranje. Tu je i SDK software vrijedan tri i pol tisuće kuna +PDV kuna kojeg također mora plaćati svake godine. A trošak je bio i obavezno polaganje ispita za licenciranog udaljenog pilota drona, bez kojega nije dozvoljeno snimanje i objavljivanje snimaka.

<p>4 D razgledica u aplikaciji/Foto: Mario Barać</p>

4 D razgledica u aplikaciji/Foto: Mario Barać

Što je na prodaju auta rekla supruga, pitao sam ga.

-Bila je dovoljno hrabra i rekla je: „Ajde“! Iako, bilo je par situacija u kojima smo bili pred odustajanjem jer nije išlo kako sam htio. Par puta sam došao do zida, ali opet se nekako okrenulo, prespavao bi i drugi dan pronašao rješenje, priznaje.

Krešimir ističe da je ovu 4D razglednicu moguće razvijati do neslućenih razmjera.

<p>4 D razglednica fizički/Foto: Mario Barać</p>

4 D razglednica fizički/Foto: Mario Barać

-Moj najveći cilj u smislu razvoja ove 4D razglednice je da korisnik koji je fizički na nekoj lokaciji u gradu, tu lokaciju pogleda kroz aplikaciju koja mu u „oblačićima“ daje dodatne informacije. Na primjer o restoranu, o trgovini ili kafiću koji je fizički ispred njega. Već sam uspio napraviti, nazovimo je tako - „prvu verziju“ povezivanja oblačića s GPS koordinatom. Još se to može dodatno obogaćivati raznim opcijama, ali neću sad sve otkrivati. Uglavnom, to je nešto što bi moglo biti jako zanimljivo, atraktivno i korisno, a što je najvažnije realno je i ostvarivo, najavljuje Krešimir koji zato planira i dalje razvijati ovu pakračku 4D razglednicu, ali za nju će pokušati zainteresirati i druge gradove u Hrvatskoj.

Široka primjena

-„Proširena stvarnost“ u svijetu ima sve širu primjenu. Dobar primjer je Amerika u kojoj se na ovaj način efikasno daju upute za sklapanje namještaja. Sve prisutnija je i u poslovnom svijetu i to kao način atraktivne prezentacije, a na ovaj način sve više se izrađuju i katalozi proizvoda i usluga velikih tvrtki i kompanija. Sve više je i sadržaja za djecu, najviše kroz slikovnice i dječje ilustrirane knjige gdje se u „proširenoj stvarnosti“ pojavljuje animirani 3D model koji priča priču i sadržaj te slikovnice ili knjige, priča Krešimir. 

<p>Detalj iz aplikacije/Foto: Mario Barać</p>

Detalj iz aplikacije/Foto: Mario Barać

Pitao sam ga zato kako on gleda na ovakav žestok razvoj tehnologije i smjer u kojem ide ova tehnološka revolucija u kojoj algoritmi i umjetna inteligencija „polako“, ali sigurno izbijaju u prvi plan, potiskujući čovjeka kao radnu snagu.

Računalo mora ostati alat

-Škakljivo je to sve skupa, ali prije svega mislim da će nam tehnologija i umjetna inteligencija pomoći. Nema potrebe da se mi mučimo oko nekih stvari kada to mogu raditi računalo ili robot, ali tu treba biti pažljiv. Računalo i dalje mora ostati alat, ništa više od toga. Treba nam biti na pomoć, ali bez čovjeka ništa. Moramo se podsjetiti što su ljudi mislili i kako su razmišljali kada je došla druga industrijska revolucija, kako su tada predviđali budućnost. Normalno je da je postojao određeni strah, ali najvažnije je da je usprkos svemu čovjek uvijek opstao, zaključuje naš nadasve zanimljiv sugovornik.