Fotografija: Zlatna olimpijka Matea Jelić dočekana u rodnom gradu Kninu/Foto: Niksa Stipanicev/CROPIX
Zlatna olimpijka Matea Jelić dočekana u rodnom gradu Kninu/Foto: Niksa Stipanicev/CROPIX

Hrvatska OI završila na 26. mjestu s osam medalja - tri zlata, tri srebra i dvije bronce

Najuspješnija država Olimpijskih igara - Sjedinjene Američke Države sa 113 osvojenih odličja. Gledajući po broju stanovnika, jedina manja zemlja ispred Hrvatske je Jamajka.
Završena su sva natjecanja u Tokiju. SAD su posljednjeg dana osvojile tri zlata (odbojkašice, košarkašice i biciklistica Jennifer Valente) te su sa 39:38 u najsjajnijim odličjima prestigle Kinu (nula zlata u nedjelju) i tako postale najuspješnija država Olimpijskih igara. Ukupno su Amerikanke i Amerikanci osvojili 113 kolajni, Kineskinje i Kinezi 88, piše Jutarnji list.

Hrvatska je OI okončala na 26. mjestu s osam medalja, od toga tri zlata, tri srebra i dvije bronce. Gledajući po broju stanovnika, jedina manja zemlja ispred Hrvatske je Jamajka.

Medalje u regiji

Srbija je imala najuspješniji nastup ikad na Igrama, uzeli su devet medalja i završili iza Hrvatske, na 28. mjestu. Kako je to moguće? Jednostavno, u redoslijedu osvajača medalja prvo se gleda broj zlata (Hrvatska 3, Srbija 3), pa onda broj srebra (Hrvatska 3, Srbija 1), pa broj bronci, pa tek onda ukupan broj medalja.

Od ostalih zemalja iz regije, Slovenija je s pet odličja završila 31., a Kosovo je s dva zlata 42. Ukupno su se 93 države okitile odličjima.

Pobjeda i peto mjesto

Barakude su nam za svoj i uopće hrvatski oproštaj od Tokija poklonile pobjedu, piše Jutarnji list.

Čistu i glatku, protiv karakteristično već rasplivanih SAD za 5. mjesto na Igrama. Utakmica je imala i dosta snažnu emotivnu notu u našoj reprezentaciji. Ovom je utakmicom naime, naš Katalonac Xavi Garcia (37) odigrao posljednju utakmicu, odnosno okončao dugačku i trofejnu igračku karijeru.