Fotografija: Gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak/Foto: MojPortal.hr
Gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak/Foto: MojPortal.hr

Hrebak o kandidatima: "Od osam predloženih, samo tri člana imaju stranačke iskaznice"

Među onima koji nisu izabrani, većina su članovi nekih političkih opcija. Oni su ostali ispod crte zato što je Povjerenstvo procijenilo da je ovo osam najboljih ljudi, kaže Hrebak
Kao što je tijekom kampanje bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak i najavljivao, Grad Bjelovar proveo je natječaj za izbor članova nadzornih odbora bjelovarskog Komunalca te Vodnih usluga, tvrtki kojima je Grad osnivač. Prema njegovim riječima, na ovaj potez odlučio se s ciljem da na tim pozicijama više ne mogu sjediti osobe bez diplome, kao što je to ranije bio slučaj.

Na idućoj sjednici bjelovarskog Gradskog vijeća, najavljenoj za 14. rujna, među ostalima naći će se i točka vezana za donošenje Odluka o kandidatima za članove nadzornih odbora spomenutih trgovačkih društava.

Poznata imena

Prema materijalima dostupnim na web stranicama Grada, Hrebak je predložio po četiri člana za svaki od tih odbora, pa bi tako u ime osnivača rad u Komunalcu trebali nadzirati Marijan Marušić, Zlatka Pemper, Danijel Baruškin i Pero Bradvica, a što se Vodnih usluga tiče isto bi trebali činiti Ante Topalović, Adela Zobundžija, Andrej Bublić i Tomislav Miklić.

Podsjetimo, politički akteri međusobno su se često optuživali da na ovim pozicijama uglavnom sjede osobe odabrane upravo po političkoj liniji, a ne stručni i sposobni ljudi. Javni natječaj takvim stvarima trebao bi stati na kraj.

Međutim, već na prvi pogled vidljivo je da među novim prijedlozima također ima poznatih političkih imena, ali Hrebak u tome ne vidi ništa sporno. 

Ispod crte većina s iskaznicama

- Koliko mi je poznato, prije su na ovim pozicijama sjedili isključivo političari, a sada od osam predloženih, samo njih troje ima članske iskaznice. Nadalje, među onima koji nisu izabrani, a koji također ispunjavaju formalne uvjete, većina je članova nekih političkih opcija. Međutim, nisu oni ostali ispod crte zato što imaju iskaznice, već zato što je Povjerenstvo procijenilo da je ovo osam najboljih ljudi, poručuje Hrebak.

Također, dodao je i to da je Bjelovar jedan od prvih gradova koji proveo javni natječaj za izbor članova nadzornih odbora, a napominje i činjenicu da u natječaju nigdje nije pisalo da se na isti ne mogu javiti osobe koje su članovi neke stranke. 

Uvjet diploma i iskustvo

Spomenimo i to da je za oba nadzorna odbora uvjete ispunilo ukupno 18 osoba, od kojih se većina njih javila na oba natječaja. Neki od kriterija za postati novim članom nadzornog odbora Komunalca ili Vodnih usluga bili su završen stručni studij ili preddiplomski sveučilišni studij ili završen preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij, kao i najmanje pet godina radnog iskustva na odgovarajućim poslovima u struci.

Također, u nadzorni odbor nisu mogle uči osobe koje se bave djelatnošću konkurentnom s djelatnošću trgovačkog društva te članovi konkurentskog trgovačkog društva ili njegovog organa.

Recimo i to da nakon što gradski vijećnici donesu Odluku o prijedlogu kandidata, a s obzirom na omjer snaga u predstavničkom tijelu za pretpostaviti je da hoće, iste će morati amenovati i skupština spomenutih trgovačkih društava. Nju pak čine gradonačelnik Dario Hrebak, njegov zamjenik Igor Brajdić te predsjednik Gradskog vijeća Nenad Martinovski. Za kraj, spomenimo da pored osam predloženih članova od strane osnivača, u svaki nadzorni odbor ulazi i po jedan član, kojeg biraju zaposlenici tih tvrtki.