Fotografija: Ovako to izgleda kada bibliobus razvozi knjige/Foto: Ronald Goršić/CROPIX (ilustracija)
Galerija
Ovako to izgleda kada bibliobus razvozi knjige/Foto: Ronald Goršić/CROPIX (ilustracija)

Daruvarska knjižnica traži bibliokombi koji će voziti knjige u Sirač, Dežanovac, Đulovac i Končanicu

Projekt bi trajao dvije godine, a u drugoj godini održavali bi se i kulturno- animacijski programi u navedenim mjestima prilikom dolaska bibliokombijaPučka knjižnica i čitaonica Daruvar planira nabaviti bibliokombi koji će četiri dana u tjednu voziti knjižničnu građu u Sirač, Dežanovac, Đulovac i Končanicu.

Stoga su u suradnji s Razvojnom agencijom Grada daruvara izradili projekt Putem srca do knjige vrijedan 2.581.337,96 kuna. Nositelj projekta je Grad Daruvar, a Knjižnica je partner.

Daruvar nepokiriven

- U našoj županiji Bjelovarska knjižnica ima bibliobus koji pokriva tamošnja mjesta, a prsten oko Daruvara je nepokriven. Gledajući geografsku kartu može se zaključiti da je prsten oko Daruvara s našom knjižnicom u središtu u obliku srca te je baš zgodno bilo nazvati projekt Putem srca do knjige. Uz kupnju bibliokombija provodit će se i različiti kulturno- animacijski programi, naravno u spomenutim mjestima. Hvala Gradu Daruvaru kao nositelju projekta i Razvojnoj agenciji Grada Daruvara što je s lakoćom i radošću napisala projekt o kojemu u knjižnici duuuugo maštamo, kaže ravnateljica Pučke knjižnice i čitaonice Daruvar, Romana Horvat.

Ravnateljica Pučke knjižnice i čitaonice Daruvar/Foto:Privatni album
Ravnateljica Pučke knjižnice i čitaonice Daruvar/Foto:Privatni album

Projekt bi trajao dvije godine, a u drugoj godini održavali bi se i kulturno- animacijski programi u navedenim mjestima prilikom dolaska bibliokombija. Ovo je sjajna prilika koja se ne propušta jer Ministarstvo i Europa sto posto financiraju nabavu bibliokombija i održavanje programa pune dvije godine.

Novo doba

- Kod pružanja suvremenih knjižničnih usluga danas više nije dovoljno kao prije 40 ili 50 godina, samo „pokriti“ područje tako da stanovnicima bude dostupna posudba knjiga, već su narodne knjižnice, pa tako i pokretne – tj. bibliobusi ili bibliokombiji, dužne  razvijati različite druge knjižnične usluge, kakve imaju i klasične, stacionirane knjižnice, u skladu s potrebama korisnika svih uzrasta i interesa, osobito ranjivih i osjetljivih skupina, kao što su djeca i mladi, zatim stariji, a također i nezaposleni, mlade obitelji, pripadnici nacionalnih manjina, osobe s invaliditetom i drugi- kaže nam ravnateljica Romana Horvat.

Stalan i najvažniji zadatak knjižnica je poticanje čitanja i osiguravanje dostupnosti kulturnih i obrazovnih sadržaja kroz pristup literaturi. Ovdje se proširuje i dopunjava  zadacima vezanima za osiguravanje dostupnosti stanovništvu novih tehnologija, kao i na ciljanu edukaciju za njihovo korištenje, prilagođenu i primjerenu različitim skupinama korisnika i njihovim specifičnim potrebama.

Cjeloživotno učenje

- Bibliobus ili u našem slučaju bibliokombi je često jedino mjesto gdje stanovnici udaljenih malih naselja imaju pristup informacijskim tehnologijama, npr. online izvorima potrebnim bilo za formalno i neformalno obrazovanje ili cjeloživotno učenje, ili za potrebe svakodnevnog života, ali i gdje građani mogu dobiti individualnu podršku i pomoć pri tome koju upravo osoblje pokretnih knjižnica često pruža svojim korisnicima - zaključuje ravnateljica daruvarske knjižnice Romana Horvat.