Fotografija: Pjevačka skupina Češke Besede Gornji Daruvar/ Foto: ČB Gornji Daruvar
Galerija
Pjevačka skupina Češke Besede Gornji Daruvar/ Foto: ČB Gornji Daruvar

Žene iz Češke besede proslavile 20 godina pjevanja: "Dom je bio ispunjen do posljednjeg mjesta"

Žene iz Gornjeg Daruvara su pjevale na svakom Babskom balu, no službeno su svoju pjevačku skupinu osnovale 2004. godine na poticaj žena iz DoljanaDo posljednjeg mjesta bila je ispunjena sala mjesnog doma u Gornjem Daruvaru, gdje je u organizaciji pjevačke skupine tamošnje Češke besede organizirana proslava 20. godišnjice pjevačke skupine.

Postavljena izložba

U programu su sudjelovale pjevačke skupine Čeških beseda iz Končanice, Golubinjaka, Velikih i Malih Zdenaca, Daruvarskog Brestovca, i naravno slavljenice - skupina domaće besede. Članovi Kluba literata Saveza Čeha čitali su svoje autorske pjesme, a za ovu prigodu bila je postavljena izložba o 20 godina rada pjevačke skupine. Žene iz Gornjeg Daruvara su pjevale na svakom Babskom balu, no službeno su svoju pjevačku skupinu osnovale 2004. godine na poticaj žena iz Doljana.

- Početak pjevanja podučavala je profesorica iz Češke Stanislava Hamršmídová. Kako su nam rekli, kad su počinjali nisu očekivali da će dočekati ovakvu obljetnicu. I ova proslava 20 obljetnice pjevačke skupine obogatit će cjelogodišnje obilježavanje 100. obljetnice Češke besede u Gornjem Daruvaru - kaže predsjednik Češke Besede u Gornjem Daruvaru Damir Malina.

Pripadnice Besede iz Končanice/ Foto: ČB Gornji Daruvar
Pripadnice Besede iz Končanice/ Foto: ČB Gornji Daruvar

"Pjevajte s nama"

Pjevačka skupina sada broji 8 aktivnih članica, a sa bivšim članovima broj se povećava na 21. Zanimljivo je da su članovi pjevačke skupine bila i tri muškarca. Pjevačka skupina do sada je sudjelovala na svim Smotrama pjevačkih skupina Saveza Čeha. Svake godine organizira večer pjesme, poezije i glazbe pod nazivom „Pjevajte s nama“.

Kada pjevačice ne pjevaju, aktivno su uključeni u rad u kuhinji, neke su i članice drugih besedinih skupina, glazbene, kreativne i kazališne. Bivše voditeljice pjevačke skupine su bile: Alenka Horak, Amalka Rychter, Ankica Malina. Damir Malina i Míro Fila također su svirali glazbenu pratnju. Grupa već duže vrijeme vježba i glazbeno ih prati Miroslav Kligl Ježo. Sadašnja voditeljica pjevačke skupine je Vlasta Klir. Na proslavi su bili brojni gosti, predstavnici udruga i Saveza Čeha.Na kraju programa podjeljena su priznanja i cvijeće sadašnjim i bivšim članicama pjevačke skupine. Poslije zajedničke večere učesnika u programu i gostiju stiglo je iznenađenje.

Kakva bi to proslava bila da nema torte. I to ne jedna, nego tri torte kojim ih je počastila domaća Češka beseda Gornji Daruvar.

Poželimo pjevačkoj skupini još puno godina pjevanja i ovakvih veselih proslava godišnjica.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!