Fotografija: Željka Klemenčić s Ivanom Pažaninom i Tomislavom Špičekom bila je u žiriju RTL-ova kulinarskog showa
Galerija
Željka Klemenčić s Ivanom Pažaninom i Tomislavom Špičekom bila je u žiriju RTL-ova kulinarskog showa "Tri, dva, jedan - kuhaj"/Foto: Goran Mehkek/CROPIX

Željka Klemenčić u Pakracu predstavlja knjigu: "Nema tu velikog kuhanja, ali ima velikih okusa"

Knjiga "Zelen: manifest minimalizma" je više antikuharica. Uopće ne trebate znati kuhati da biste jeli dobro, kaže autoricaPoznato TV lice, novinarka i autorica kuharica Željka Klemenčić predstavit će ovog četvrtka u 19 sati u pakračkoj gradskoj knjižnici svoju knjigu "Zelen: manifest minimalizma".

Željka Klemenčić je prije svega mama, freelance novinarka, autorica kuharica i televizijsko lice. Čita, piše, kuha i hoda po šumama. Drži predavanja na temu zdrave prehrane djece. Prakticira ono što promovira. Rado putuje i snima na terenu. Dokumentaristica i minimalistica. Voli dobro jesti svaki dan, ali ne želi ostaviti život u kuhinji. Više od toga zanima je živjeti i osjećati se dobro u svojoj koži. Obožava sijati povrće i saditi voćke. Više od plodova rada voli samo plodove nerada: maslačke, modrikače, divlje jagode i šipak. 

Suradnja s Mariom Kučerom

- Ova vas knjiga želi nadahnuti da se hranite jednostavnije i bolje. Uglavnom biljnom hranom, i to najboljom mogućom: divljom, zelenom i živom. Bez obzira na to jesmo li mesojedi ili vegetarijanci, gotovo nitko od nas danas ne jede dovoljno zelenog lisnatog povrća. Uključivanje takve, mnogima najmanje privlačne hrane svjestan je, kognitivan proces oko kojega se vrijedi potruditi.(...) Ova knjiga sadrži recepte, ali ona nije kuharica. Nema u njoj velikog kuhanja, ali ima velikih okusa i velikog užitka. Ona je prije - antikuharica. Tvrdi da uopće ne trebate znati kuhati da biste jeli dobro - djelić je ovo uvodnog teksta kojim autorica Željka Klemenčić započinje knjigu "Zelen: manifest minimalizma". Željka je ovu knjigu nazvala antikuharicom, a napisana je u svojevrsnom partnerstvu i koautorstvu s Mariom Kučerom, jednim od najboljih hrvatskih fotografa i čovjekom koji je posvećen upravo bilježenju motiva iz prirode.

Nova knjiga Željke Klemenčić/Foto: Gradska knjižnica Pakrac
Nova knjiga Željke Klemenčić/Foto: Gradska knjižnica Pakrac

- Velika nam je čast što ćemo upravo Željku Klemenčić imati priliku ugostiti u našoj knjižnici i porazgovarati s njom o novoj knjizi, o prethodnim knjigama "Mrvica svaki dan" i "Sretno dijete koje jede sve", o tome kako se i koliko mijenjala njezina životna filozofija i njezin odnos prema hrani, kako se nosi s nutricionističkim trendovima i preporukama i je li knjiga "Zelen" ustvari i manifest njezinog načina života - poručuju iz Gradske knjižnice Pakrac i dodaju kako je predstavljanje Željkine knjige dio projekta "Povratak prirodi" koji provodi Studio za jogu Chandra yoga Pakrac.

Čaj Đorđa Cvijića

Riječ je o projektu koji svojim aktivnostima želi kod svih nas osvijestiti upravo taj povratak prirodi na svim područjima - od hrane, preko svakodnevnih sitnica - i educirati nas kako napraviti pozitivne pomake u svojim životima.

- Ako smo vas zainteresirali, pridružite nam se u četvrtak, 11. svibnja u 19 sati u prostoru knjižnice i provedite ugodnu i zelenu večer u društvu Željke Klemenčić - dopustite da vas osvoji, kao što je osvojila i nas! Još jedno malo iznenađenje priprema naš dugogodišnji prijatelj, Đorđe Cvijić, koji će svojim čajem upotpuniti cijelo događanje - napominju iz pakračke knjižnice.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!