Fotografija: Matea i Martina Klobučar napravile su preukusnu pitu od sira/Foto: Martina Klobučar
Galerija
Matea i Martina Klobučar napravile su preukusnu pitu od sira/Foto: Martina Klobučar

Zdravija verzija tradicionalne pite od sira kakvu su pravile naše bake

Pita od sira oduvijek je bila omiljena u kući obitelji Klobučar, pa se često znala naći i na uskrsnom stolu. Ove su godine stvar odlučile uzeti u svoje ruke i tradicionalne okuse poslužiti u novom ruhuSestre Martina i Matea Klobučar Daruvarčanke su zaljubljene u kuhanje. Od malih nogu uživaju u otkrivanju novih recepata i modificiranju klasičnih. Nedavno smo ih predstavili u velikoj priči o njihovom kulinarskom razvoju, a za čitatelje našeg portala svakog će tjedna otkrivati svoje specifične recepte koje lako možete pripremiti u svojoj kuhinji i kulinarskom inovacijom razveseliti svoje ukućane. Za ovaj tjedan su vam pripremile nešto posebno - zdravu pitu od sira!

Martina i Matea Klobučar svoje recepte objavljuju na instagram profilu @kao.kuham kojeg su tako nazvale jer su oduvijek pripremale hranu onako "od oka"/Foto:privatni album
Martina i Matea Klobučar svoje recepte objavljuju na instagram profilu @kao.kuham kojeg su tako nazvale jer su oduvijek pripremale hranu onako "od oka"/Foto:privatni album

Pita od sira oduvijek je bila omiljena kod nas doma, pa se često znala naći i na uskrsnom stolu. Ove smo godine stvar odlučile uzeti u svoje ruke i tradicionalne okuse poslužiti u novom ruhu – ako ste fanovi dobre stare pite sa sirom, oduševit će vas ova zdravija verzija.

Foto: Martina Klobučar
Foto: Martina Klobučar

Za tijesto:

▪ 4 jaja

▪ 75 g brezinog šećera

▪ 100 g kokosovog brašna

▪ 45 g zobenog brašna

▪ 1 prašak za pecivo

▪ 100 g kokosovog ulja

Sve sastojke izmiksajte, pa podijelite na dva dijela. Prvi dio utisnite u manji pleh

(20x20) i zapecite oko 7 minuta na 180°C. Drugi dio spremite u vrećicu i u frižider.

Za nadjev:

▪ 500 g posnog sira (preporuka je izabrati zrnastiji posni sir, a ne onaj koji je potpuno

kremast)

▪ 2 jaja

▪ 50 g brezinog šećera

▪ sok i korica pola limuna

▪ grožđice (ako volite)

Sve sastojke za nadjev izmiksajte mikserom, a šaku grožđica (ako ih koristite) umiješajte u smjesu. Nadjev prelijte preko zapečenog tijesta i pecite 10-15 minuta, odnosno dok se nadjev ne stvrdne. Izvadite iz pećnice te preko naribajte drugi dio tijesta. Pecite još 10-ak minuta (dok ne poprimi zlaćanu boju). Kad se ispeče, pustite da se dobro ohladi. Možete posipati mljevenim brezinim šećerom.

Foto: Martina Klobučar
Foto: Martina Klobučar

Sve dosadašnje recepte sestara Klobučar možete pogledati na njihovom Instagram profilu @kao kuham