Fotografija: Foto: Ždralice Daruvar
Galerija
Foto: Ždralice Daruvar

Ždralice nastavljaju program šivanja i heklanja za svoje sugrađanke: "Sav materijal je osiguran"

"Radi se u malim grupama od šest sudionika, što je idealan broj da sudionici uz spretne i strpljive voditeljice optimalno iskoriste vrijeme", kažu u Udruzi ŽdraliceŽdralice su ove godine pokrenule novi program „Šivaonica i heklaonica kod Ždralica“ kojim žele unaprijediti kvalitetu života u Daruvaru, pa time i svojih članica.

- Kako su naše članice vrlo vješte u ručnom radu, tako već deset godina, vrlo rado poučavaju jedna drugu i zajedno vježbaju i napreduju. Uz to, često smo čuli od naših sugrađanki (ponekad i sugrađana) kako bi vrlo rado naučili barem osnove šivanja. Mnoge kod kuće imaju šivaju šivaću mašinu i željele bi je pokrenuti ali im nedostaje znanja. Također, mnoge bi voljele heklati i plesti, no zbog svih drugih životnih obveza, ne mogu nam se pridružiti srijedom kada redovito provodimo sve naše aktivnosti. Stoga smo osmislili program u kojem kroz četiri kratka ciklusa mogu naučiti osnove krojenja i šivanja odnosno osnove heklanja - kažu u Udruzi Ždralice.

Spretne i strpljive voditeljice

Heklanje je uvijek zabavno/ Foto: Udruga Ždralice
Heklanje je uvijek zabavno/ Foto: Udruga Ždralice

Radi se u malim grupama od šest sudionika, što je idealan broj da sudionici uz spretne i strpljive voditeljice optimalno iskoriste vrijeme. Prvi ciklus je za potpune početnike. Kod šivanja se prvo upoznaju osnovni dijelovi mašine, svladaju provlačenje i namatanje konca, osnovni bodovi. Zatim se vježba šivanje po crti, a dalje je sve usavršavanje. Kod heklanja se također polazi od toga kako držati heklicu i vunu, pa osnovni bodovi, heklanje u krug, heklanje u kvadrat, dodavanje, proširivanje i dalje slijedi vježbanje i usavršavanje.

Heklanje je zabavno/ Foto: Udruga Ždralice
Heklanje je zabavno/ Foto: Udruga Ždralice
Naučite šivati/ Foto: udruga Ždralice
Naučite šivati/ Foto: udruga Ždralice

- Svi materijali i alati za početničke tečajeve su osigurani te sudionici trebaju doći samo s dobrom voljom i spremni razbiti svoje strahove. A s radionica odlaze sa svojom prvom rukotvorinom. Termini se dogovaraju sa sudionicima grupe, a traju četiri puta po 90 minuta (dva školska sata). Kotizacija po ciklusu je simboličnih 20 eura. Radionice održavamo u 4 stupnja, te će svi koji završe početnički stupanj, po želji moći nastaviti dalje. Nazvali smo ih „Četiri godišnja doba“, početnička radionica je Proljeće. a ostala tri stupnja su Ljeto, Jesen i Zima.

Jedna grupa već završila tečaj

Radionice se dogovaraju prema dinamici grupe, nismo strogo vezani za godišnja doba, samo smo ih tako nazvali. Do sada je već jedna grupa završila svoj početnički tečaj šivanja i vrlo su zadovoljne. Za njih planiramo drugi stupanj. Također je jedna grupa završila i početnički tečaj heklanja, te i one imaju želju nastaviti dalje učiti i vježbati -  kažu Ždralice.

Druga grupa početničkog šivanja i druga grupa početničkog heklanja uskoro počinju sa svojim terminima radionica. No, prijave su trajno otvorene, te je za početak potrebno samo nazvati. Čim se jedna grupa popuni, počinje s radom, a mi započinjemo s formiranjem nove skupine, dodaju. Za prijava i sva pitanja slobodno se obratite gospođi Meliti na broj 098 179 6431.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!