Fotografija: Uvode se noviteti kod cijepljenja kućnih ljubimaca/Foto: Unsplash
Uvode se noviteti kod cijepljenja kućnih ljubimaca/Foto: Unsplash

Započelo sezonsko cijepljenje kućnih ljubimaca koje ove godine donosi i određene novosti

Vlasnici pasa će informaciju o cjepivu koje sada vrijedi dvije godine dočekati s odobravanjem s obzirom na to da će novo cjepivo dobiti po dosadašnjoj cijeniCijepljenje je vjerojatno najpretraživaniji pojam u 2021. godini i oko toga je li i u kojoj mjeri cjepivo sigurno, pouzdano i korisno, već danima se lome koplja na globalnoj, svjetskoj razini.

Istovremeno, s puno manje pompe, ali i manje zabrinutosti i neizvjesnosti započinje redovno sezonsko cijepljenje kućnih ljubimaca, a na području o kojem brigu vodi Veterinarska stanica Pakrac, cijepljenje je već započelo u najrubnijim naseljima ovih gradova, u Badljevini i Marinom Selu. Ipak, ovogodišnje cijepljenje vlasnicima kućnih ljubimaca donosi i određene novosti. 

Cjepivo vrijedi dvije godine

I ove godine se cijepe svi psi i dosadašnja obaveza vlasnika je bila da svoje ljubimce cijepe svake godine. Novost je da će se nakon ovosezonskog cijepljenja, psi i ostali kućni ljubimci cijepiti tek nakon dvije godine što znači da neće biti potrebe da za cijepljenjem početkom 2022. godine. 

Ovakav režim cijepljenja obavlja se temeljem propisane nove naredbe od strane Uprave za veterinarstvo Ministarstva poljoprivrede, a prema uputi proizvođača cjepiva. To se ipak ne odnosi na mlade pse – štence koji se ove godine cijepe prvi put i oni će se morati cijepiti i sljedeće godine. 

Cijena i dalje 150 kn

Vlasnici pasa će ovu informaciju vjerojatno dočekati s odobravanjem s obzirom na to da će novo cjepivo, čija imunost vrijedi dvije godine, dobiti po dosadašnjoj cijeni.

- Prema podacima koje mi sada imamo, za sada se cijena nije mijenjala i novi cjenik očekujemo negdje u ožujku kada mi već budemo završili s ovogodišnjim valom cijepljenja. Počinjemo cijepiti po starim cijenama po kojima smo cijepili i lani. To znači da je cijena cijepljenja 150 kuna, osim za pse koji se cijepe prvi puta jer će za njim vlasnici morati izdvojiti dodatnih 100 kuna za čipiranje i za izradu knjižice - pojasnio je dr. vet. Siniša Horvat, direktor Veterinarske stanice Pakrac koja na području administrativnih jedinica Pakraca i Lipika godišnje cijepi oko 1.800 pasa. Horvat kaže da je prisutna tendencija smanjenja broja pasa što je  povezuje sa smanjenjem broja stanovnika. 

Bez bjesnoće zadnjih 5 godina

Zanimalo me je kada je na ovom području zadnji put evidentiran slučaj bjesnoće? „Posljednjih pet godina nismo imali niti jedan slučaj bjesnoće i moram reći da je po tom pitanju kod nas postignut veliki napredak jer smo u posljednjih 15-ak godina imali puno problema s bjesnoćom. Osim što smo imali utvrđene slučajeve bjesnoće kod pasa, mačaka i lisica, imali smo bjesnoće i kod konja, goveda, ovaca, svinja, praktički kod skoro svih vrsta domaćih životinja“, tvrdi Horvat. 

Kaže da je ključno za postizanje ovih dobrih rezultate bilo što se počela raditi oralna vakcinacija lisica jer su one bile glavni izvor zaraze i prijenosa bjesnoće. 

- Iz aviona su u njihova staništa po šumskim dijelovima bacani mesni mamci u koje su stavljane ampule s vakcinacijom i kada to lisica ili bilo koji drugi sisavac zdrobi i pojede, kroz usta u organizam uzme vakcinu i možemo reći prirodno se vakcinira - objasnio je Horvat. 

Cijepljenje će se obavljati terenski, po naseljima, a kao i do sada raspored i najavu cijepljenja oglašavat će putem plakata na za to predviđenim mjestima. Horvat dodaje da će i dalje vlasnici moći dovesti pse na cijepljenje u Veterinarsku stanicu u Pakracu, radnim danom od 7 do 15 sati ili poslijepodne od 16 do 19 sati.