Fotografija: Vjerojatno niste znali da mandarine imaju toliko ljekovitih svojstava/Foto: Naomi Koelemans/Unsplash
Vjerojatno niste znali da mandarine imaju toliko ljekovitih svojstava/Foto: Naomi Koelemans/Unsplash

Volite mandarine? Donosimo vam sedam razloga zašto biste ih trebali jesti svaki dan

Mandarine sadrže dvostruko više vitamina C od naranči, u njoj se nalaze i vitamini B skupine, minerali, kalcij, magnezij pa čak i kalij koji je, između ostalog, zaslužan za dobar rad srca.

Sezona mandarina u punom je jeku. Iskoristimo njihove dobrobiti. Na vrijeme ojačajmo imunitet i pripremimo organizam za zimu koja je pred vratima.

Kraljica jeseni bogata je vitaminom C, štiti imunitet u sezoni prehlada, pomaže u održavanju vitke linije.

Ako ih do sada niste redovno konzumirali, donosimo vam sedam razloga zašto biste ih trebali jesti svakodnevno.

1. Za vitku liniju

Kao idealna namirnica za jačanje imuniteta i vitku liniju preporučuje se i mandarina jer obiluje vitaminima C i A, folnom kiselinom i kalijem, a tu su i vitamini B skupine te kalcij, magnezij, cink, bakar i željezo.

2. Snižava loš kolesterol

Istraživanja su pokazala da koža mandarina sadrži hranjive spojeve koje učinkovito snižavaju “loš kolesterol”, objavljeno je u časopisu Diabetes.

3. Sprječava pretilost

Znanstvenici sa Sveučilišta Western Ontario otkrili su kako hranjiva tvar skrivena u mandarinama sprječava pretilost, nudi zaštitu od dijabetesa tipa 2 i ateroskleroze. Riječ je o bolestima koje su odgovorne za pojavu srčanog, ali i moždanog udara.

4. Idealne za pripremu obroka

Mandarina je namirnica koju možete koristiti i u raznim jelima, pogotovo svježim voćnim salatama. Sok mandarine možete koristiti i u pripremi jela od tjestenine kao i u pripremi kolača. Isto tako, sok mandarine možete koristiti u pripremi jela s piletinom ili ribom. 

5. Može i na kožu

Od mandarina možete napraviti i masku za lice za zdraviji i blistaviji izgled kože. Uzmite 4 kriške mandarine, odstranite sjemenke i izmiksajte u blenderu sa žlicom jogurta i žlicom meda. Nanesite na lice i vrat i ostavite neka djeluje 10 do 20 minuta. Dobro operite lice, a masku možete koristiti dva puta tjedno ako imate masnu kožu te jednom tjedno ako imate suhu i normalnu kožu. 

6. Popravlja raspoloženje

Vjerovali ili ne, mandarine mogu popraviti vaše raspoloženje, tvrde iz Klinike Mayo. Miris mandarine pomaže kod stresa, depresije i tjeskobe. Ako imate loš dan i želite se osjećati opuštenije, pokušajte s mandarinama! 

7. Teže mandarine su bolje

Kod kupnje mandarina birajte one teže jer sadrže više vode i soka. Kako ne bi izgubile vrijedne nutrijente, mandarine držite podalje od direktnog svjetla. Konzumirajte ih svakako unutar sedam dana od dana kupnje.