Fotografija: Hrvatska od 2009. ima krater na Marsu nazvan po gradu Lipiku/Foto: Wikipedia, Unsplash
Galerija
Hrvatska od 2009. ima krater na Marsu nazvan po gradu Lipiku/Foto: Wikipedia, Unsplash

VJEROVALI ILI NE Lipik ima krater na Marsu promjera 56 km i u njemu NASA proučava ledenjake

"Komisija je odobrila imenovanje kratera na Marsu imenom Lipik još 12. veljače 2009. godine, ali nisam upućen tko je bio predlagatelj", kaže glavni tajnik Hrvatskog astronomskog savezaRijetki od nas znaju da je prema Lipiku imenovan veliki krater na Marsu promjera 56 kilometara, piše lipički Compas.hr.

Naime, obratili smo se na adresu Hrvatskog astronomskog saveza (HAS) te ih upitali znaju li razlog zbog kojeg je ovaj krater nazvan baš prema Lipiku.

Nije jako dubok

Glavni tajnik HAS-a, gospodina Doriana Božičevića nam je objasnio da imenovanje nebeskih tijela i imenovanje specifičnih oblika na površini nebeskih tijela vrši posebna komisija za nomenklaturu Međunarodne astronomske unije (IAU).

Povećanje sjevernog zida kratera Lipik snimljenog CTX kamerom. Vidljivi su mnogi glečeri u obliku jezika/Foto: Wikipedia
Povećanje sjevernog zida kratera Lipik snimljenog CTX kamerom. Vidljivi su mnogi glečeri u obliku jezika/Foto: Wikipedia

- Komisija je odobrila imenovanje kratera na Marsu imenom Lipik još 12. veljače 2009. godine, ali nisam upućen tko je bio predlagatelj da se ime Lipik dodijeli tom krateru - rekao je Božićević za Compas.

Krater Lipik ima naznake ledenjaka i nije jako dubok, pa se tijekom godina mogao nakupiti led i prašina. 

Promatranje ledenjaka

Smatra se da su ledenjaci, slabo definirani kao mrlje trenutno ili nedavno tekućeg leda, prisutni na velikim, ali ograničenim područjima današnje Marsovske površine, i pretpostavlja se da su u prošlosti bili šire rasprostranjeni. Upravo na krateru Lipik se najviše promatraju ledenjaci Marsa, piše RTL.

Inače, Mars je četvrti planet po udaljenosti od Sunca, vidljiv sa Zemlje prostim okom i zbog toga poznat od davnine. Pojave na njegovoj površini nazivane su prema kontrastu morima, zaljevima, planinama i slično, a stvaran reljef ustanovljen je s pomoću međuplanetarnih letjelica, piše Compas.hr.