Fotografija: Natalia i Severina/Foto: Logo Mundus
Galerija
Natalia i Severina/Foto: Logo Mundus

VELIKA KORIST Uz logopedsku, u Daruvaru odsad dostupna i psihološka procjena djece

U Logo Mundusu se bitno kraće čeka nego, primjerice, u Zagrebu, a testovima se procjenjuju različiti aspekti razvoja i služe probiru razvojnih teškoća, teškoća učenja ili prisustva emocionalnih problemaKada je 2022. Natalia Miler otvorila Logo Mundus, prvi logopedski kabinet u Daruvaru, učinila je to prepoznajući rastuću potrebe djece s poteškoćama u komunikaciji, jeziku i govoru.

Odluka se, osim zbog porasta potreba za logopedskih uslugama kod djece, mladih i odraslih, pokazala opravdanom i zbog činjenice da su stanovnici Daruvara, roditelji čijoj je djeci bila potrebna pomoć logopeda, dotad morali pristajati na liste čekanja ili potezati u druge gradove kako bi dobili pravovremenu uslugu.

Multidisciplinarna pomoć

Ova mlada logopedinja kroz svoj je rad shvatila da su potrebe djece i mladih raznolike i često zahtijevaju, uz logopeda, pomoć i ostalih stručnjaka, od kojih je jedan i psiholog. Stoga je Logo Mundus od ožujka uveo u ponudu usluge psihologinje Severine Popov, koja trenutno provodi psihološku procjenu djece i mladih te savjetovanje roditelja. Njih dvije tako pružaju multidisciplinarnu pomoć našim najmlađima, kao i njihovim roditeljima.

Osmijesi koji opuštaju/Foto: Logo Mundus
Osmijesi koji opuštaju/Foto: Logo Mundus

Ne čudi što je porast potrebe za ovakvim uslugama velik, a o svemu tome porazgovarali smo s Nataliom Miler i Severinom Popov, koje su nam objasnile što je to psihološka procjena, zašto je potrebna, što iz nje možemo doznati te kad je vrijeme da roditelji potraže savjetovanje.

Foto: Logo Mundus
Foto: Logo Mundus

- Zapravo mjesecima razmišljam o pojačanju jer sam primijetila da djeca zahtijevaju puno širi pristup koji će uključivati više od samog logopeda, a osim toga, nalaz psihologa nosi nam vrijedne informacije o djetetovom cjelokupnom razvoju i na što trebamo obratiti pažnju. Roditeljima je nedostajalo da mogu obaviti sve na jednom mjestu i skratiti si vrijeme čekanja. Kad se Severina javila, odmah sam znala da se savršeno uklapa u viziju koju sam imala i tako je krenula naša priča – pojašnjava nam Natalia.

Naime, vremena nisu teška samo odraslima već i djeci. Sve se češće suočavaju s problemima poput poteškoća u koncentraciji, emocionalnim teškoćama. To su problemi koji zahtijevaju timski pristup jer zadiru u mnoge domene djetetovog života.

- Stoga smo uveli uslugu psihološke procjene koju pružamo za djecu u dobi od dvije do petnaest godina te savjetovanje roditelja. Već sada vidimo da je potreba mnogo, javljaju se ljudi i iz udaljenih mjesta i županija jer svi oni predugo čekaju na termin i vidjeli su nas kao priliku da im pomognemo i usmjerimo ih dalje.

Severina Popov/Foto: Logo Mundus
Severina Popov/Foto: Logo Mundus

Psihološke procjene opsežan su posao i valja im pristupiti s ozbiljnošću. Provode se u različitim situacijama, primjerice pri upisu u osnovnu školu, radi prikupljanja dokumentacije potrebne za ostvarivanje prava iz domene socijalne skrbi ili planiranje tretmana za dijete koje je već uključeno u neki oblik terapije, ali i svaki put kada roditelj smatra da bi to bilo potrebno. Stručne i ljubazne, Natalia i Severina saslušat će svačiji problem i ponuditi savjet te ih uputiti na daljnje korake. Nama je upala u oko činjenica da se psihološke procjene mogu provoditi i kod djece od samo dvije godine starosti, a psihologinja Severina odgovara kako su joj takvi radni dani najdraži.

Smetnje pažnje

- Da, procjene se provode i s vrlo malom djecom, dvije godine starosti ili mlađom. Procjenjujem intelektualni i socioemocionalni razvoj, promatram ponašanje, igramo se na određen način i kroz tu igru ispitujem koliko dijete zna, što može. I za tu dob postoje testovi sposobnosti, no oni se zadaju kroz igru. Kod djece starije od 6 godina koristit ćemo složenije testove kojima se mjere verbalni i neverbalni intelektualni faktor. Gledamo kako obrađuju informacije, koliko je ta obrada efikasna, koje su im snage i potencijalne slabosti, kakva su im obilježja pažnje. Ono što je važno je da procjena rezultira objektivnom mjerom izvedbe koja u jasnim terminima opisuje postoje li odstupanja. Jedan od sve češćih problema su smetnje pažnje (uz govorno-jezična odstupanja). Tu uskačemo mi jer na temelju procjene dajemo roditeljima informacije o tome koji bi daljnji koraci i pristupi bili korisni. Recimo, treba li dijete uključiti u individualni rad, osigurati individualni pristup u redovitom razredu ili uputiti dijete/roditelje na psihološko savjetovanje - objašnjava Severina.

Severina Popov/Foto: Logo Mundus
Severina Popov/Foto: Logo Mundus

Kaže kako se ne testiraju samo djeca s poteškoćama, već i darovita djeca, s kojima roditelji također često ne znaju kako. Situacije su to o kojima se ne govori često, a bitno je roditelje uputiti kako iskoristiti potencijal svog djeteta i usmjeriti ga.

Obje ističu kako je izuzetno važna interakcija s roditeljima i da su upravo roditelji taj bitan ključ promjene. Savjetovanjem roditelja tako se daju konkretni koraci koje roditelj svakodnevno može primjenjivati kako bi se što prije došlo do željenog rezultata. A samo savjetovanje može se odvijati i online, što uslugu čini još dostupnijom.

Foto: Logo Mundus
Foto: Logo Mundus
Foto: Logo Mundus
Foto: Logo Mundus

Zanima nas kako djeca reagiraju kada dođu kod njih.

- Treba biti topao i ohrabriti ih. Što su stariji trebaju više ohrabrenja. Objašnjavamo im da je ovo test na kojem nema loše ocjene. Testovi, uostalom, nisu jedino mjerilo. Potrebno je dati im dovoljno vremena i pokazati im da ih slušamo i da nas zanima što nam mogu pokazati ili reći. Brzo shvate da smo tu da im pomognemo i upoznamo ih pa nas često na kraju znaju pitati kad mogu opet doći.

Teškoće nošenja s emocijama

Procjena je, naravno, bitna roditeljima, ali i svima ostalima koji s djetetom rade, jer na temelju nalaza dobiju jasniji uvid u djetetovo funkcioniranje. Za one roditelje koji nisu sigurni kakva im je usluga potrebna i je li im uopće potrebna, Logo Mundus nudi i kratko dvadesetominutno online savjetovanje koje je moguće rezervirati putem web stranice www.logomundus.hr

Opuštena atmosfera, idealna za djecu/Foto: Logo Mundus
Opuštena atmosfera, idealna za djecu/Foto: Logo Mundus

Pitamo za kraj koje su to teškoće koje najviše primjećuju kod djece. Kažu kako su to svakako teškoće slabijeg zadržavanja pažnje koje otežavaju djetetu zadržavanje na zadatku i smanjuju samu uspješnost izvršavanja zadatka, ali i teškoće nošenja s određenim emocijama. Navedeno može biti i posljedica zasićenosti tehnologijom zbog čega Miler i Popov upućuju na važnost boravka u prirodi i poticanja djeteta na istraživanje svijeta oko sebe. Bitno je osluškivati svoje dijete te ne zanemarivati bilo kakve simptome kad ih primijetimo. Pravovremena intervencija od velike je važnosti za samo dijete, ali i za cijelu obitelj.

Foto: Logo Mundus
Foto: Logo Mundus
Natalia Miler i Severina Popov/ Foto: Logo Mundus
Natalia Miler i Severina Popov/ Foto: Logo Mundus

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!