Fotografija: Foto: Duje Klarić/CROPIX
Galerija
Foto: Duje Klarić/CROPIX

Vakula: "Čekaju nas temperaturni rekordi za ovo doba godine"

Očekuje nas dolazak toplog vala iz Afrike koji bi, kaže Vakula, Hrvatskoj mogao donijeti temperature kakve u povijesti mjerenja u travnju nikad dosad nisu bile zabilježeneZoran Vakula, najpoznatiji domaći meteorolog, poručio je da nam slijede stabilni, većinom sunčani i za ovo doba godine iznadprosječno topli dani, većinom čak iznimni, vrlo vjerojatno ponegdje u unutrašnjosti i vrući, javlja HRT.

Naime, u petak se u Slavoniji nastavlja niz opet sve toplijih dana, uz slabiji vjetar i pretežno sunčano vrijeme, nakon samo mjestimične jutarnje magle, a u središnjoj Hrvatskoj većinom sunčano uz povremeno umjerenu naoblaku, ujutro ponegdje i maglu. Uz slab do umjeren jugozapadnjak jutarnja temperatura bit će od 7 do 11 °C, a poslijepodnevna 22 do 25 °C.

- Bit će toplije nego što je uobičajeno za početak travnja i na zapadu Hrvatske - poručio je Vakula.

Zoran Vakula objavio je dugoročnu prognozu/ Foto: Tomislav Kristo/CROPIX
Zoran Vakula objavio je dugoročnu prognozu/ Foto: Tomislav Kristo/CROPIX

Za vikend i početkom novog tjedna uz sunčano, gdjekad čak i vedro vrijeme, bit će još toplije, u mnogima mjestima unutrašnjosti i vruće, uz najvišu poslijepodnevnu temperaturu visoku kao nikad ovako rano u godini, barem u znanoj povijesti meteoroloških mjerenja.

No, temperature bi trebali rasti i nakon vikenda. Naime, sinoptička situacija na prognostičkim kartama pokazuje da nas očekuje dolazak anticiklone s područja Afrike s kojom će temperature u našoj domovini dosegnuti neočekivano visoke vrijednosti za ovo razdoblje godine. Naime, u kontinentalnom dijelu Hrvatske u ponedjeljak i utorak temperatura zraka u meteorološkom zaklonu mogla bi se popeti i preko 30 °C, javlja Slobodna Dalmacija

Foto: Damjan Tadić/CROPIX
Foto: Damjan Tadić/CROPIX

- Za vikend i početkom novog tjedna uz sunčano, gdjekad čak i vedro vrijeme, bit će još toplije, u mnogima mjestima unutrašnjosti i vruće, uz najvišu poslijepodnevnu temperaturu visoku kao nikad ovako rano u godini, barem u znanoj povijesti meteoroloških mjerenja - poručio je Vakula.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!