Fotografija: Emanuel Đorđević i Sebastian Gregurić/Foto: Privatni album
Galerija
Emanuel Đorđević i Sebastian Gregurić/Foto: Privatni album

Učenici s teškoćama Sebastian i Emanuel izradili daruvarski suvenir: "Ide na državno natjecanje!"

Od istih ostataka furnirskih ploča, rubova „rešetke“, odlučili su pokušati i sami izraditi kvadratne podmetače za čaše, ali s jednostavnijom slikom, koju možemo izraditi ručno pomoću lemilice za drvo-pirografaIako se, kao i svi, kroz život susreću s teškoćama, Emanuel i Sebastian odlučili su da ih to neće nimalo omesti. 

Štoviše, ova dva nadarena đaka Tehničke škole iz Daruvara uspjeli su se plasirati na prestižno natjecanje World Skills Croatia. Jedan je pomoćni stolar, drugi pomoćni soboslikar i ličilac, no taj pridjev "pomoćni" uzmite s rezervom jer ovi su učenici prvog razreda, dakle sasvim "svježi" srednjoškolci, pokazali da mogu jako puno. 

Imali su zadanu temu: „Danas recikliraj, sutra profitiraj“ realiziranu radom pod nazivom „Suvenir grada Daruvara Ginko biloba – Adam“.

Ime daruvarskog ginkga je Adam, pa otuda i inspiracija za jedinstven suvenir. No, gdje je u svemu tome recikliranje?

Sebastian Gregurić i Emanuel Đorđević/Foto: Privatni album
Sebastian Gregurić i Emanuel Đorđević/Foto: Privatni album

- Učenici Emanuel Đorđević (pomoćni stolar) i Sebastian Gregurić (pomoćni soboslikar i ličilac) sa mentoricom, nastavnicom Ljiljanom Pilizzari-Marić, dipl. ing. drvne tehnologije,  izradili su suvenir grada Daruvara od ostataka furnirskih ploča koje su nastale na laseru, a nakon strojne izrade podmetača za čaše u obliku grba grada Daruvara, rađenih po narudžbi. Budući da je „rešetka“  bila zanimljivih, gotovih oblika, stvorila se ideja da je pokušamo iskoristiti za izradu stalaka za podmetače za čaše i/ili salvete, a koje bismo sami mogli izradili-doraditi pirografijom - govori nam njihova mentorica, profesorica Ljiljana Pilizzari Marić.

Suvenir s motivom daruvarskog ginka/Foto: Privatni album
Suvenir s motivom daruvarskog ginka/Foto: Privatni album

Od istih ostataka furnirskih ploča, rubova „rešetke“, odlučili su pokušati i sami izraditi kvadratne podmetače za čaše, ali s jednostavnijom slikom, koju možemo izraditi ručno pomoću lemilice za drvo-pirografa.

Prepoznatljivo i atraktivno

- Ideja se dalje razvijala u pravcu da ćemo pokušati izraditi navedene stalke i podmetače kao suvenir grada Daruvara, kako bismo isto plasirali kao proizvod Učeničke zadruge Tehničke škole Daruvar. Postavilo se pitanje, što bi bilo relativno jednostavno paliti na drvu, a što je istodobno prepoznatljivo i atraktivno za grad Daruvar.  Odgovor na to pitanje dalo nam je stablo egzote, ginko bilobe, na koje su Daruvarčani jako ponosni jer je to najstarije stablo ginko bilobe u Hrvatskoj (staro više od 240 godina) te drugo u Europi po starosti. Daruvarčani su svoj ginko, ne zna se od kada, od milja nazvali biblijskim imenom Adam, a njegovu družicu, koja je stoljećima rasla uz njega, Eva. Zaljubljeni ginko iz Daruvara (Adam) proglašen je „Hrvatskim stablom 2019. godine - kaže nam profesorica Pilizzari. 

Sebastian Gregurić/Foto: Privatni album
Sebastian Gregurić/Foto: Privatni album
Foto: Privatni album
Foto: Privatni album

Dodaje kako su listiće s plodovima ginkga, simbola ljubavi Adama i Eve, prekopirali na furnirsku ploču indigo papirom pa pirografom ispalili linije i na poneki primjerak napisali „Daruvar“, a na većinu stalaka pirografom također ispisali „Daruvar“. I tako smo od ostataka furnirskih ploča napravili suvenire - rukotvorine za Zadrugu Tehničke škole Daruvar. 

Dečki se potrudili

Gotovo sve faze rada izveli su mehaniziranim ili nemehaniziranim ručnim alatima (osim piljenje kvadrata, koje je nastavnica Ljiljana Pilizzari Marić, izvela na stolnoj kružnoj pili).

Za Emanuela i Sebastiana profesorica Ljiljana Pilizzari Marić ima samo riječi hvale. Iskusna je, radi s učenicima koje imaju teškoće u razvoju, kako intelektualne i poremećaje u ponašanju tako i tjelesne. Kaže kako su se dečki itekako potrudili za ovaj projekt. 

Emanuel Đorđević/Foto: Privatni album
Emanuel Đorđević/Foto: Privatni album
Izrađeni suveniri/Foto: Privatni album
Izrađeni suveniri/Foto: Privatni album

Radili su tako zajedno u brojnim fazama a najzanimljivije je baš to što su svoj projekt posvetili upravo recikliranju. Sada je red na stanovnicima Daruvara, da svoj glas daju upravo ovim sjajnim dečkima za koje ćemo, ne sumnjamo, još čuti. 

- Plasman na državnoj smotri radova ovisi o broju online glasova pa molimo građane da daju svoj glas našim učenicima i pomognu u promociji našeg najljepšeg malog grada. Glasovanje je otvoreno do 10. travnja 2024., poručuju iz Tehničke škole. 

Svoj glas možete dati putem OVE poveznice. Dečki, sretno!

Emanuel Đorđević/Foto: Privatni album
Emanuel Đorđević/Foto: Privatni album

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!