Fotografija: U ovu priču uključili su se svi učenici 3. razreda/Foto: Ekonomska i turistička škola Daruvar
Galerija
U ovu priču uključili su se svi učenici 3. razreda/Foto: Ekonomska i turistička škola Daruvar

Učenici 3. razreda Ekonomske i turističke škole Daruvar kupili darove za siromašnu djecu

"Onog trenutka kada su učenici postali „zaduženi“ za kupovinu dara određenom djetetu, možda smješno zvuči, ali srca kao da su im postala za broj veća", kaže razrednica Sanja SulikUčenici 3. razreda Ekonomske i turističke škole Daruvar, koji se školuju za hotelijersko-turističkog tehničara, i ove su godine odlučili uljepšati božićne blagdane onima kojima je to najpotrebnije.

Naime, na inicijativu razrednice Sanje Sulik, učenici su svojim novcem kupili darove djeci koja niti ove godine neće dobiti dar pod jelkom zbog lošeg imovinskog stanja svojih roditelja.

Ponosna razrednica

- Kao nastavnica u srednjoj školi, potičem učenike na život u kojoj se jača osobna odgovornost prema društvenoj zajednici, razvija suradnja, prijateljstvo i predanost zajedničkim ciljevima te promiče volonterstvo. Kada sam razredu predložila ideju da obradujemo nekoga kome je stvarno potrebno, razmišljanja su bila podjeljena. U suradnji sa Hrvatskim zavodom za socijalni rad u Daruvaru, dobila sam popis djece po spolu i dobi i krenula u realizaciju ideje. Onog trenutka kada su učenici postali „zaduženi“ za kupovinu dara određenom djetetu, kada je ideja postala stvarna, možda smješno zvuči, ali srca kao da su im postala za broj veća. Toliko ideja, energije i prijedloga u jednoj učionici stvorilo se za tren. Od kupovine, pripreme, pakiranja i dostave poklona u potpunosti je bilo na njima i jako sam ponosna na njihovu angažiranost, promišljenost kod kupovine prigodnih poklona, na predanosti i srčanosti - kaže razrednica Sanja Sulik ističući kako promjene počinju od nas samih.

Darove su odnijeli u utorak u daruvarski Centar za socijalniu skrb/Foto:
Darove su odnijeli u utorak u daruvarski Centar za socijalniu skrb/Foto:

- Ako učimo i oblikujemo djecu kao aktivne pripadnike zajednice u kojoj žive, i koji će svoju okolinu učiniti boljom, ljepšom, ugodnijom, zabavnijom, korisnijom, humanijom, život zbilja može biti bolji za sve - dodaje Sanja Sulik.

Svakom djetetu poželjeli su sretne blagdane/Foto: Ekonomska i turistička škola Daruvar
Svakom djetetu poželjeli su sretne blagdane/Foto: Ekonomska i turistička škola Daruvar

Prema rječima učenica ovog razreda Martine Sikore i Tare Pervan, ove godine učenici su prikupili 12 eura po djetetu i kupili im darove koji su prikladni za njihovu dob. 

- Obavezno im uzmemo slatkiše, a ako je u pitanju mlađe dijete, kupimo nekog plišanca jer znamo da mala djeca više vole igračke nego odjeću. Starijima kupujemo odjeću, a ako primjerice vidimo da je na popisu cura od 15 godina, onda kupimo i neku šminku. Lani smo uzeli bojanke i bojice, paste za zube, četkice za zube i slično - rekla nam je Tara, a Martina je dodala kako im je drago što će im na ovaj način malo uljepšati nadolazeće blagdane.

Tara Pervan i Nina Likter pakiraju dar za djecu/Foto: Ekonomska i turistička škola Daruvar
Tara Pervan i Nina Likter pakiraju dar za djecu/Foto: Ekonomska i turistička škola Daruvar

- Radimo ovo zbog osmjeha djece i nadamo se da će ih naši darovi barem malo razveseliti - kaže nam Martina.

Tara je ove godine trebala smisliti dar za curicu od 4 godine koju bi, kaže, htjela i upoznati.

- Voljela bih malo s njom popričati i vidjeti kako je moj dar utjecao na nju, odnosno jesam li je barem malo razveselila. Ako jesam, srce će mi biti puno - nastavlja Tara.

Pazilo se na svaki detalj/Foto: Ekonomska i turistička škola Daruvar
Pazilo se na svaki detalj/Foto: Ekonomska i turistička škola Daruvar

Razrednica Sanja Sulik ovom se prilikom sjetila riječi Cloudea Steinera koji je u svojoj bajci o toplim pahuljicama zaključio kako je jedini način da svi imamo više pahuljica (toplih riječi, ljubavi, humanosti, razumijevanja, tolerancije…) upravo taj da ih slobodno dijelimo svima oko nas. 

Foto: Ekonomska i turistička škola Daruvar
Foto: Ekonomska i turistička škola Daruvar

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!