Fotografija: Iva Ivankovac i Paula Grgić/Foto: Srednja škola August Šenoa Garešnica
Galerija
Iva Ivankovac i Paula Grgić/Foto: Srednja škola August Šenoa Garešnica

Učenica garešničke srednje škole treća na državnoj Domijadi: "Haljinu sam radila skoro 7 mjeseci"

"Definitivno planiram sudjelovati na Domijadi i sljedeće godine. Već imam i ideju – odijelo i haljinu s temom pauna, a bit će tu perja i svih sitnica" kaže 17-godišnja Iva IvankovacUčenica Srednje škole "August Šenoa" Iva Ivankovac osvojila je 3. mjesto na 47. državnoj Domijadi, koja je održana prošloga tjedna u Rovinju.

Nagrađena učenica garešničke škole sudjelovala je u području primijenjene umjetnosti, u kategoriji modnog dizajna s radom „The golden snake“. Rad je zauzeo visoko 3. mjesto i prema ocjeni stručnog i učeničkog žirija.

Foto: Srednja škola August Šenoa Garešnica
Foto: Srednja škola August Šenoa Garešnica

Haljinu je nosila Paula Grgić, a mentorica je odgojiteljica Irena Brleković, piše KruGarešnica.info.

Iva Ivankovac 17-godišnjakinja je iz Kutine, koja u garešničkoj Srednjoj školi „August Šenoa“ pohađa program turističko-hotelijerski komercijalist. Ideja za rad, kaže Iva, došla joj je u snu.

Sanjala zlatnu zmiju

- Sanjala sam nekakvu zlatnu zmiju i došla mi je ideja da pričam s odgojiteljicom Irenom Brleković iz Učeničkog doma da napravim haljinu za Domijadu. Sve je krenulo sa skicama te je bilo dosta modifikacija - rekla je Iva.

Foto: Srednja škola August Šenoa Garešnica
Foto: Srednja škola August Šenoa Garešnica

Prvi problem na koji je Iva naišla pri izradi haljine bila je nabava materijala.

- Bilo je malo zeznuto nabaviti materijale, naprimjer filc s kojim sam radila korzet. Također, bilo je puno rezuckanja i puno lijepljenja pošto nisam smjela koristiti šivaću mašinu, nego sam morala sve raditi ručno i snaći se s priborom kojeg sam imala na raspolaganju kako bih mogla to sve spojiti u jedan komad - nastavlja Iva.

Ivinu haljinu je nosila Paula Grgić/Foto: Srednja škola August Šenoa Garešnica
Ivinu haljinu je nosila Paula Grgić/Foto: Srednja škola August Šenoa Garešnica

Najveći izazov pri izradi haljine bila je upravo izrada korzeta.

- Bilo je jako puno izgubljenih živaca na korzetu, ali sveukupno gledajući bilo je zabavno. Trajalo je dosta dugo, ali snašla sam se i došla do krajnjeg proizvoda - priča Iva.

Uzbuđena i sretna

Ideja je bila njezina, ali sugestije kolega svakako su joj olakšale proces.

- Bile su tu sugestije kolega učenika, a malo mi je i odgojiteljica sugerirala par sitnica. Većinu posla sam radila sama, ali jednom sam zamolila prijateljicu da mi pomogne rezati ljuskice za korzet zato što su mene već boljele ruke od toga. Sam proces trajao je otprilike 6 do 7 mjeseci sveukupno. Nisam ni očekivala da ću uopće proći na državnu razinu, a kad sam prošla, bila sam jako uzbuđena i sretna. Jako sam zadovoljna s trećim mjestom. Naravno, moglo je biti i bolje, ali uvijek postoji iduća godina“, zaključuje Iva.

Foto: Srednja škola August Šenoa Garešnica
Foto: Srednja škola August Šenoa Garešnica

Iva je otkrila i planove za sljedeću godinu.

Ohrabruje i druge

- Definitivno planiram sudjelovati na Domijadi i sljedeće godine. Već imam i ideju – odijelo i haljinu s temom pauna, a bit će tu perja i svih sitnica - kaže Iva. Domijada i bilo koje drugo natjecanje dobra je prilika za ispitati svoje mogućnosti, stoga Iva Ivanovac svima poručuje da se odvaže u tom pothvatu: „Tko god ima ikakvu ideju ili zamisao da bi sudjelovao u tome – samo naprijed i dajte sve od sebe!“

Uz to, dodajmo kako je Garešnica ostvarila još jedan uspjeh na Domijadi. Naime, Dom učenika srednjih škola Bjelovar državni je prvak u folkloru, a učenike je pripremala Romana Fezi Martinić iz garešničkog Folklornog ansambla „Zdenac“, piše KruGarešnica.info.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!