Fotografija: Koledari iz Češke u Grubišnom Polju izveli su koreografiju iz 1946./ Foto: Grad Grubišno Polje
Koledari iz Češke u Grubišnom Polju izveli su koreografiju iz 1946./ Foto: Grad Grubišno Polje

U Velike Zdence i Grubišno Polje nakon 4 godine opet stigli češki koledari: "Predan im je ključ grada"

Popraćeni glazbom puhačkoga orkestra i još ponekom maskom, unatoč zubatom suncu odradili su svoju koreografiju koju s koljena na koljeno prenose od davne 1946. godineOd božićnih i novogodišnjih praznika malo smo se oporavili pa počinje vrijeme za "najluđe razdoblje u godini", karneval, koji se diljem zemlje obilježava drugačije, ali uvijek bučno i veselo te pod maskama. 

Nakon što ih je pandemija razdvojila 2020., ovog su se vikenda u Grubišno Polje, nakon četiri godine, vratili koledari iz češke općine Řimov iz okruga Budějovice u južnoj Češkoj.

Nastupili na trgu

I ove godine su došli u goste prijateljima iz Češke besede Velikih i Malih Zdenaca, s kojima su prijateljstvo sklopili još 1996. godine na karnevalu u Rijeci, a međusobni posjete prekinula je 2020. godine pandemija, kada su posljednji puta netom prije pandemijskog zatvaranja Řimovčani bili u Velikim Zdencima. 

- Ove su godine češki gosti osim u Velikim Zdencima gostovali i u Grubišnom Polju na gradskom trgu. Nakon što im je ključ grada predala direktorica Turističke zajednice područja Južna Bilogora Ivona Janota, prezentirali su rimovski tradicionalni fašnički običaj u kojemu glavne uloge imaju dvanaest mladića s karakterističnim visokim cilindrima ukrašenima cvijećem, koji predstavljaju 12 mjeseci u godini.

Koreografija iz davne 1946.

Popraćeni glazbom puhačkoga orkestra i još ponekom maskom, unatoč zubatom suncu odradili su svoju koreografiju, koju s koljena na koljeno prenose od davne 1946. godine, kada ju je na područje njihove općine donio otac aktualnog dugogodišnjeg voditelja ansambla Pavela Zike. Zasigurno će tradicija ići i dalje, budući da se svako malo dio mladih pridruži skupini. Sudjelovali su i u radu skupštine ČB Veliki i Mali Zdenci, a obišli su i vječno počivalište prije nekoliko godina preminulog zamjenika predsjednica Češke besede Veliki i Mali Zdenci Juraja Šantaka, s kojim su imali izuzetnu suradnju - javili su iz Grada.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!