Fotografija: Foto: Pakrački list
Galerija
Foto: Pakrački list

U Pakracu svečano otvoren Multipak - najveća multimedijalna manifestacija u ovom dijelu Europe

Posjetitelje Multipaka očekuje mnoštvo slušaonica s više desetaka izlagača, a predstavljaju se audio i video uređaji koje u Hrvatskoj nije moguće ni vidjeti ni čuti na jednom mjestuIako program jedanaestog po redu Multipaka traje već nekoliko dana, jučer je u Pakracu upriličeno svečano otvorenje HI-FI izložbe, najveće multimedijalne manifestacije ovog dijela Europe, piše Pakrački list.

Podrška gradonačelnice

Izložbu je otvorila Anamarija Blažević, gradonačelnica Pakraca, rekavši da je Božidar Savi „Multi“, ostala ekipa je „pak“, a svi oni koji dođu i posjete Pakrac ovih dana su „Multipak“! 

- Ponosna sam, što je ovo događanje od samih početaka, kada je započeto u nekim manjim okvirima, preraslo u ovo što je danas - rekla je gradonačelnica i naglasila da će Multipak uvijek imati njenu podršku kao i podršku Gradske uprave.

Na svečanom otvaranju Multipaka bila je, i gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević/Foto: Pakrački list
Na svečanom otvaranju Multipaka bila je, i gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević/Foto: Pakrački list

Jelena Hihlik, ravnateljica Muzeja grada Pakraca, koji je također dio organizacijskog tima, pozdravila je posjetitelje Multipaka iz Hrvatske, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Slovenije. Posebne zahvale uputila je Božidaru Saviju, vlasniku pakračke HI-FI prodavaonice Robertoshop, bez čijeg sudjelovanja, kako kaže, ove manifestacije ne bi bilo.

Foto: Pakrački list
Foto: Pakrački list

Ravnateljica gradske knjižnice Monika Lucić Fider zahvalila je svim zaposlenicima kulturnih institucija koje su sudjelovale u organizaciji, rekavši da se one inače ne bave ovakvim stvarima, a ovih 11 godina zajedničke suradnje na organizaciji Multipaka dokazuje da ipak postoji neka kemija među svima njima koja je održala ovu manifestaciju na visokom nivou.

Više desetaka izlagača

Svečanost otvorenja Multipaka uveličali su svojim nastupima nastavnici Osnovne glazbene škole Pakrac te čelist Vincent Bélanger.

Foto: Pakrački list
Foto: Pakrački list

I ove godine posjetitelje Multipaka očekuje mnoštvo slušaonica s više desetaka izlagača iz ovog dijela Europe, a predstavljaju se audio i video uređaji koje u Hrvatskoj nije moguće ni vidjeti ni čuti na jednom mjestu. Izložba je postavljena u prostorima Muzeja grada Pakraca, Osnovne glazbene škole Pakrac, Gradskoj vijećnici, Turističkoj zajednici Grada Pakraca i u prostoru Robertoshopa.

Na izložbi će se predstaviti izlagači iz nekoliko zemalja/Foto: Multipak
Na izložbi će se predstaviti izlagači iz nekoliko zemalja/Foto: Multipak

U gradskoj knjižnici sinoć je održana radionica lutkarstva i perkusije kojeg je vodio glumac i redatelj, Igor Baksa, piše Pakrački list.

U 90-minutnoj radionici, Baksa je prikazao tjelesno lutkarstvo kao način umjetničkog izražavanja koji potiče maštu, kreativnost i zabavu bez ekrana, igračaka i ostalih „rekvizita” koji oganičavaju maštu zadanim okvirima. „Lutku ćemo stvoriti uz pomoć golih ruku koristeći se s tri glavna dramsko-scenska lutkarska elementa – pokret, glas, fokus“, objasnio je voditelj radionice. Polaznici su zatim sami kreirali rukama svoju lutku, a komponente su bile: izgled, zvuk i pokret. Nakon toga u paru su kreirali „lutku“ pa su tako nastale bubamare, leptiri…

Foto: Pakrački list
Foto: Pakrački list

- Tjelesna perkusija prirodna je metoda ritmičkog načina izražavanja pri čemu se ritam kreira koristeći samo vlastito tijelo - rekao je Baksa. Polaznici su vježbali kreiranje ritma lupkajući nogama i rukama u sinkronicitetu. Ova metoda koristi se najčešće za glazbenu kulisu kazališne predstave, točke u školskoj priredbi ili na nastavi glazbenog odgoja.

Koncert Electric corn

Nakon radionice, kuriju Janković rasplesao je požeški bend Electric corn izvodeći plesnu, funky i soul glazbu.

Foto: Pakrački list
Foto: Pakrački list
Foto: Pakrački list
Foto: Pakrački list

Multipak se danas nastavlja bogatim sadržajem u Dobrom dvorištu gdje su zainteresirani mogli ići na Multiizlet, Tour de Pakrac na e-biciklima, a od 13 sati u ponudi je bio već tradicionalni Multigrah. Za 16 sati bio je predviđen Glazbeni wellness kojeg vodi Ivana Marin, a od 20 sati organizirana je Večer pod zvijezdama, piše Pakrački list.

Plakat 11. Multipaka/ Foto: Multipak
Plakat 11. Multipaka/ Foto: Multipak