Fotografija: Ne propustite ovu jedinstvenu manifestaciju/Foto: Muzej grada Pakraca
Galerija
Ne propustite ovu jedinstvenu manifestaciju/Foto: Muzej grada Pakraca

TRAGOM JANKOVIĆA Pakrac će na jedinstven način oživjeti svoju bogatu povijest

Već ove srijede kreće plesna radionica stručnjakinje za povijesne plesove Vlaste Rittig, a u subotu od 10 ujutro Pakrac se seli u 18. i 19. stoljećePakrac će i ove godine oživjeti svoju bogatu povijest, točnije razdoblje 18. i 19. stoljeća, kada su članovi obitelji Janković gospodarili ovim područjem.

Foto: Grad Pakrac
Foto: Grad Pakrac

Naime, zanimljivu i maštovitu manifestaciju "Tragom Jankovića", pod pokroviteljstvom Grada Pakraca, zajedničkim snagama organiziraju Muzej Grada Pakraca, Osnovna glazbena škola Pakrac i Gradska knjižnica Pakrac, u suradnji s Društvom Mađara Pakrac, Pivovarom Slavonica i brojnim drugim pojedincima.

Foto: Muzej grada Pakraca
Foto: Muzej grada Pakraca

Prema riječima ravnateljice pakračke knjižnice Monike Lucić Fider, ovogodišnja manifestacija počinje u srijedu, 20. rujna, u 17 sati na pakračkoj gradskoj šetnici i to "Plesnom radionicom" koji će voditi Vlasta Rittig. 

Foto: Muzej grada Pakraca
Foto: Muzej grada Pakraca

- Vlasta Rittig je bivša balerina, sada koreografkinja i pedagoginja, stručnjakinja za povijesne plesove. Osim plesne radionice ona će polaznicima pričati o vremenu kada je određeni ples bio popularan. Po njezinom viđenju, da bi se dobro otplesalo, mora se znati vrijeme i mjesto nastajanja, društvena situacija, odjeća, kao sve ostale sitnice vezane uz određeno razdoblje. Zbog svoje stručnosti i poznavanja tematike vezane uz povijesne plesove, rado je viđena na svim radionicama vezanim uz tu tematiku. S obzirom na njene preference, jako smo sretni što nam dolazi već drugu godinu na našu manifestaciju - rekla nam je Monika Lucić Fider dodajući kako se središnji dio manifestacije odvija u subotu, 23. rujna, u Dvorištu kompleksa Janković gdje će svi posjetitelji uz bogat i raznovrstan program moći osjetiti kako je izgledao ovaj važan i zanimljiv dio pakračke povijesti. 

Foto: Mario Barać/MojPortal.hr
Foto: Mario Barać/MojPortal.hr

Sve kreće u subotu u 10 sati programom nazvanim "Prijepodne za mlađariju". Prva na redu je poučna i korisna radionica "Vrtlarenje po vlastelinski", koja je već postala tradicija na ovoj manifestaciji, a kojom se Dvorište želi urediti i oplemeniti. Tako će se i ove godine urediti jedan kutak Dvorišta Janković uz pomoć voditeljice radionice Daliborke Duchač.

- Jankovići su veliku važnost pridavali hortikulturi, tako da mi svake godine nastojimo to dvorište oplemeniti nekim tradicionalnim biljnim vrstama kako bi bilo još ljepše. Posadit će se neke trajnice, odnosno neke stare, autohtone biljke - ističe Monika Lucić Fider.

Foto: Muzej grada Pakraca
Foto: Muzej grada Pakraca

Nadalje, u 11 sati u Dvorište stiže jedna od najpoznatijih pripovjedačica Margareta Peršić, koja će se sa svojim pripovjednim nastupom "Pričom te zovem", fino uklopiti u cijelu priču vraćanja starim vremenima. 

U subotu točno u podne, svoj rad i svoje prekrasne ljubimce prezentirat će Udruga uzgajivača golubova listonoša "Krila Slavonije".

- Članovi Udruge tom će se prilikom malo dotaknuti povijesnog značenja goluba listonoša, kada su, zapravo, oni bili poštari. Osim toga, dovest će neke nagrađivane golubove te pokazati djeci kako se oni puštaju, kako lete i kako dostavljaju pisma - otkriva nam Monika Lucić Fider napominjući kako u podne kreće i "Vlastelinsko poslijepodne", pripreme za kostimiranje te "Barokni frizeraj".

Foto: Muzej grada Pakraca
Foto: Muzej grada Pakraca

Od 13 sati u Dvorištu kurije Janković očekuje vas "Pivski banket s Grofom, Groficom i Caricom" za koji je zadužena Pivovara Slavonica.

Marko Barčan sa svojim čuvenim pivom/Foto: Muzej grada Pakraca
Marko Barčan sa svojim čuvenim pivom/Foto: Muzej grada Pakraca

- Naš pivar Marko Barčan, odnosno Pivovara Slavonica, s nama su u ovoj priči također od početka. On je zapravo cijelu tu povijesnu priču o grofovima Janković pametno iskoristio i plasirao kroz svoja piva. Ove godine imamo jednu novost. Budući da i mi bježimo od plastike, imat ćemo staklene čaše koje će posjetitelji moći i zadržati uz određenu naknadu. Znači, pivo i sok točit će se u staklene čaše s logom cijele manifestacije - nastavlja Monika Lucić Fider. 

U 14 sati slijedi program "Ples i pjesma za pučanstvo" tijekom kojeg će u Dvorištu nastupiti KUD-ovi, a od 15 sati moći ćete se provozati "Kočijom po gradu".

Foto: Muzej grada Pakraca
Foto: Muzej grada Pakraca

Ako se pak ne bi vozili kočijom, u Dvorištu kompleksa Janković od 15 sati možete pogledati, ali i sudjelovati u prezentaciji "Povijest mačevanja".

- Ove godine po prvi put imamo prezentaciju "Povijest mačevanja" Škole povijesnog europskog mačevanja "Ars Gladiatoria" iz Zagreba. Oni će vam na licu mjesta opisati kakav je status mačevanje imalo u ta barokna vremena, a nakon toga će biti demonstracija samog mačevanja, gdje će se svi zainteresirani moći okušati u toj vještini - nastavlja Monika Lucić Fider.

U 16 sati kreće kostimirana šetnja pakračkim ulicama i upoznavanje s povijesnim utjecajem obitelji Janković na grad Pakrac.

Foto: Muzej grada Pakraca
Foto: Muzej grada Pakraca

- Naši sugrađanke i sugrađani se taj dan kostimiraju i šeću pakračkim ulicama. Ova šetnja iz godine u godinu izaziva sve veći interes i vidimo da se ljudi tome vesele i uživaju - priča nam Monika dodajući kako u 17 sati možete zaigrati grofičinu tombolu "Lov na sreću".

- Grofica Alojzija Janković često je organizirala tombole na svom dvoru i to ju je beskrajno zabavljalo. Nagrade su bile vreća žita, krumpira, jaja... I mi nastojimo da naša tombola tako izgleda i da nagrade budu kakve su bile u vrijeme Alojzije Janković. Svi koji budu sudjelovali u tomboli, mogu očekivati da će osvojiti vreću krumpira, jaja, ajvar, likere i sve ostalo što rade naši lokalni OPG-ovci - kazala nam je ravnateljica pakračke knjižnice Monika Lucić Fider napominjući kako će svi koji u subotu dođu u Pakrac od 19 sati moći uživati i u "Baroknoj zabavi".

Foto: Muzej grada Pakraca
Foto: Muzej grada Pakraca
Foto: Mario Barać/MojPortal.hr
Foto: Mario Barać/MojPortal.hr

Za glazbene note zadužena je Osnovna glazbena škola Pakrac, a barokni ples izvest će nam već dobro nam poznati gosti Udruga Potkalnički plemenitaši koji plešu povijesne plesove.

- Osim toga, čitavog dana družimo se s našim Društvo Mađara Pakrac DMP i našim gostima iz Čeprega - kazala nam je na kraju Monika Lucić Fider koja je ovom prigodom pozvala sve ljude dobre volje da im se pridruže i dožive dašak prošlosti u ovom lijepom gradu.

Foto: Muzej grada Pakraca
Foto: Muzej grada Pakraca
Foto: Muzej grada Pakraca
Foto: Muzej grada Pakraca

Ovogodišnji program manifestacije Tragom Jankovića/Foto: Grad Pakrac
Ovogodišnji program manifestacije Tragom Jankovića/Foto: Grad Pakrac

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!