Fotografija: Učenici Tehničke škole osvojili su prvo mjesto/ Foto: Tehnička škola Daruvar
Galerija
Učenici Tehničke škole osvojili su prvo mjesto/ Foto: Tehnička škola Daruvar

Tehnička škola Daruvar pobijedila u Zagrebu: "Učenici oduševili žiri pomagalom za djecu s teškoćama"

Didaktičko pomagalo „Učimo drugačije“ je umetaljka koja djeci s teškoćama u razvoju donosi mnoge prednosti u učenju...Završna izložba najboljih radova Generacija Now 2023./2024. održana je 12.6.2024. u Zagrebu. Tema natječaja je bila Pametna rješenja za svijet bez prepreka, na kojoj su sudjelovali učenici Tehničke škole Daruvar s radom Učimo drugačije, učenici Filip Ježek, Jan Kligl, Nataša Grujić i Patrik Martinović, mentor Miro Kligl, ing.

U kategoriji srednjih škola rad Učimo drugačije, učenika Filip Ježek, Jan Kligl, Nataša Grujić i Patrik Martinović, te mentora Mire Kligla osvojio je 1. mjesto.

Prednosti za djecu s teškoćama

Didaktičko pomagalo „Učimo drugačije“ je umetaljka koja donosi mnoge prednosti u učenju djece s teškoćama u razvoju, ali i djece urednog razvoja. Namijenjena je starosnoj dobi od 4 godine i više, a njena prednost je da osim kognitivnog razvoja i ranog učenja brojeva, pruža i uvježbavanje fine motorike umetanja različitih oblika u odgovarajuće otvore. Posebnost ove umetaljke je da je prilagođena i za djecu oštećena vida.

Završna izložba Generacija Now/ Foto: Tehnička škola Daruvar
Završna izložba Generacija Now/ Foto: Tehnička škola Daruvar

Kako bi slabovidna djeca lakše istraživala umetaljku, ona je izrađena u kontrastnim bojama žute i crne boje, a za slijepu djecu postoji i tisak na Brailleovom pismu što je rijetkost u standardnoj izradi ovakvih umetaljki.

Učenje Brailleovog pisma

Iz tog razloga, djeca već u ranoj dobi pomoću ovog didaktičkog pomagala mogu biti izložena pismenosti i istraživati Brailleovo pismo, čak i ako ga možda nisu još niti naučila. Uz kontrastne boje i tisak na brajici, ispod brojeva nalazi se i prostor gdje se taktilno može istražiti i količina navedenog broja pa je na taj način lakše usvajati i sam pojam broja. Kao završna komponenta izrade ove umetaljke dolazi i zvučna povratna informacija na hrvatskom ili engleskom jeziku koja je djeci izrazito motivirajuća. Umetaljka je izrađena od jelovog drveta i bukove šperploče.

Završna izložba Generacija Now/ Foto: Tehnička škola Daruvar
Završna izložba Generacija Now/ Foto: Tehnička škola Daruvar

Drvene umetaljke su odličan izbor za djecu različitih dobnih skupina jer osim što su zabavne, izdržljivije su kroz dulji vremenski period, a i sigurne su za djecu jer ne sadrže štetne kemikalije koje se često nalaze u plastičnim igračkama.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!