Fotografija: Foto: Getty Images/iStockphoto
Galerija
Foto: Getty Images/iStockphoto

Studija pokazala: Vozači ove dvije marke pokazuju najviše psihopatskih sklonosti na cesti

Svaki sudionik je odabrao marku, tip registracije i boju auta koji vozi, te pristupio psiho-testu koji se boduje do 36 bodovaAko je vjerovati internetskim šalama, vozači BMW-a navodno su poznati po tome što se na cesti ne ponašaju dobro i što ne koriste žmigavce svog automobila onoliko često koliko bi trebali, piše Autoklub.

Međutim, nova studija iz Velike Britanije iznosi još hrabrije tvrdnje o njima. Točnije, studija ide toliko daleko da sugerira da vozači BMW-a pokazuju ‘najveći broj psihopatskih sklonosti od bilo kojeg drugog vozača na cesti‘, a vozači Audija slijede ih na drugom mjestu. Još je jedna to u nizu studija o vozačima, navikama i sklonostima s negativnim konotacijama, međutim, zanimljivo, vozači BMW-a su uvijek "pri vrhu".

BMW X6/Foto: Pexels
BMW X6/Foto: Pexels

Studiju su ranije ovog mjeseca proveli Scrap Car Comparison i kompanija za istraživanje tržišta 3Gem, a ona uključuje ankete više od 2000 britanskih vozača. Svaki sudionik je odabrao marku, tip registarske pločice i boju automobila koji trenutno vozi, a zatim je poduzeo psiho-test koji se boduje do 36 bodova. Bodovi između 0-18 upućuju na zdrave osobe, dok je psihopatija ‘moguća‘ za one koji su postigli između 19-26 i za sve iznad 27 bodova.

Srećom, prosječna ocjena 2000 sudionika bila je 6,6, dok su vozači svih marki u prosjeku imali ispod 18. Međutim, istraživači su osjetili potrebu za stvaranjem rang liste kako bi pokazali koji vozači marke imaju najviše psihopatskih sklonosti.

Na prvom mjestu su vozači BMW-a s prosječnom ocjenom 12,1, a na drugom mjestu su vozači Audija s 11,7. Jedina pretpostavka koju možemo napraviti iz ovoga je da osobe s pokazateljima psihopatije preferiraju velike rešetke i njemačke premium proizvođače automobila.

Audi/Foto: Pexels
Audi/Foto: Pexels

Prema ljudima koji su proveli istraživanje, ‘nalazi sugeriraju da je veća vjerojatnost da će ti vozači pokazivati psihopatske osobine kao što su površinski šarm, grandiozni osjećaj vlastite vrijednosti i nedostatak grižnje savjesti ili krivnje‘.

Što se tiče pogonskog sklopa, vlasnici potpuno električnih automobila pokazali su veće šanse da budu psihopati s iznenađujuće visokom ocjenom od 16,0 od 36 u usporedbi s vlasnicima hibridnih (9,8), benzinskih (7,0) ili dizelskih vozila (5,2).

Prema boji, zlatne (12,7) i smeđe (12,2) vanjske nijanse pokazuju najveće šanse za psihopatske sklonosti, dok srebrna (5,5) i crvena (4,9) pokazuju najmanju. Konačno, vozači koji posjeduju personalizirane tablice u prosjeku su imali 13,8, što je više nego dvostruko više od onih s regularnim tablicama (5,3), piše AutoKlub.