Fotografija: Foto: Getty Images/iStockphoto
Galerija
Foto: Getty Images/iStockphoto

Što jesti u vrijeme blagdana i kako izbjeći onu najčešću grešku - prežderavanje?

Hrana i piće u pretjeranim količinama mogu dovesti do lošeg općeg stanja organizma, a teško je osjećati se opušteno dok vas u isto vrijeme muči nadutost i opstipacija...Blagdansko vrijeme i praznike često se poistovjećuje s obiteljskim druženjima, finom hranom i zabavama. U vrijeme blagdana okruženi smo voljenim ljudima, a na raznim domjencima i večerama ponekad se pretjera s hranom i pićem.

Purica s mlincima, francuska salata i različiti božićni kolači temelj su svakog blagdanskog stola. Hrana ponuđena za blagdansko vrijeme rijetko se konzumira tijekom godine, a u želji da se “zasitimo” takve hrane, često u njoj pretjerujemo u ovo doba.

Utjecaj prejedanja na organizam

Prejedanje u blagdansko vrijeme jedan je od najčešćih problema. A stvar nije samo u količini koju unosimo u organizam.

Konzumiranje hrane u količinama puno većim od potrebnih ima brojne negativne posljedice. S obzirom na to da je blagdanska hrana bogata masnoćama, soli i šećerom, bol u trbuhu samo je jedna od posljedica. Previše hrane u želucu dovodi do povećanje proizvodnje želučane kiseline, što može pogodovati razvoju žgaravice.

Prejedanje može dovesti do lošeg općeg stanja organizma, a samim time i do lošeg emocionalnog stanja/Getty Images/iStockphoto
Prejedanje može dovesti do lošeg općeg stanja organizma, a samim time i do lošeg emocionalnog stanja/Getty Images/iStockphoto

Unos soli direktno je povezan s krvnim tlakom i zadržavanjem vode u tijelu. Saharoza, odnosno konzumni šećer, dovodi do disbalansa u razinama glukoze u krvi, dok prevelik unos masti utječe na rad jetre, gušterače i probavnog sustava. 

Razgradnja hrane

Prejedanjem se usporava probava. Prevelike količine hrane dulje vremena se zadržavaju u želucu, što dovodi do osjećaja uspavanosti i tromosti jer se krv i kisik, potrebni mozgu i ostalim organima, moraju preusmjeriti na razgradnju hrane u probavnom sustavu. Veće količine hrane u probavnom sustavu i crijevima dodatno mogu dovesti do neugodne napuhnutosti i drugih probavnih smetnji, poput opstipacije ili pak dijareje.

Sarma/Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Sarma/Foto: Berislava Picek/ CROPIX

Hrana i piće u pretjeranim količinama mogu dovesti do lošeg općeg stanja organizma, a samim time i do lošeg emocionalnog stanja. Jer, izrazito je teško osjećati se opušteno dok vas u isto vrijeme muči nadutost i opstipacija.

U ovo, prekrasno, blagdansko vrijeme, nemojte zaboraviti na svoje zdravlje i ljubav prema vlastitom tijelu, a u nastavku pogledajte nekoliko savjeta kako uživati u praznicima uz uživanje u hrani bez prejedanja.

Kako izbjeći prejedanje?

Ove godine, nemojte da ovo radosno doba provedeno s obitelji obilježi i dobitak kilograma.

Osim okupljanja oko blagdanskog stola prepunog finih delikatesa, u svakodnevnu blagdansku rutinu uvedite i neki oblik tjelesne aktivnosti. Bilo da se radi o šetnji, planinarenju ili nečem trećem, zajednička aktivnost pomoći će vam u regulaciji tjelesne težine, skrenuti misli s hrane i dodatno vas zbližiti s obitelji i prijateljima.

Francuska salata s petošunkom iz rasola /Foto: Neja Markičević/CROPIX
Francuska salata s petošunkom iz rasola /Foto: Neja Markičević/CROPIX

Osim tjelesne aktivnosti, također je bitno paziti na hidrataciju tijekom blagdanskog vremena. Od silne hrane i kolača, često se zaboravi na unos tekućine, osobito vode. Pokušajte piti dovoljne količine vode između glavnih obroka. Tijekom međuobroka, pokušajte umjesto drugog komada torte, popiti čašu vode. 

Osjećaj topline

Razmišljajte o hrani koju jedete. Pokušajte nabrojati začine koji daju dodatan okus purici ili finim kolačima. Pokušajte biti svjesni onoga što jedete. Jedan od najjednostavnijih načina za to je da brojite koliko puta ste prožvakali zalogaj, kako ne biste hranu samo trpali u sebe. 

Za kraj, blagdanska hrana u svima nama budi osjećaj topline, jer je to vrijeme koje provodimo sa svojima najmilijima. Fokusirajte se na lijepe uspomene i uživajte u hrani i piću. Neka vam ovo božićno doba bude vrijeme ljubavi, darivanja, kvalitetnog vremena s obitelji i prijateljima te užitka, a pokušajte što manje razmišljati o tome “što biste smjeli jesti, a što ne”.