Fotografija: Kako i koje voće postaje supervoće?/Foto: Pexels
Galerija
Kako i koje voće postaje supervoće?/Foto: Pexels

Što je zapravo supervoće i zašto se kaže da je super?

Da bi neko voće dobilo prefiks "super" treba zadovoljiti nekoliko uvjeta. Za početak, ono stvarno mora biti bogato nutrijentima, prvenstveno antioksidansima...
Supervoće je skupni naziv za voće koje ima iznimnu nutritivnu i prehrambenu kvalitetu te je odličnog okusa. Sam pojam "supervoće" nastao je 2005. godine kad su ga prehrambena industrija i industrija pića krenule upotrebljavati. Ubrzo nakon toga, sam pojam krenula je koristiti i marketinška industrija u brojnim reklamama jer je to voće zanimljivog okusa i privlačne egzotične arome, a uz to puno antioksidansa i visoke nutritivne vrijednosti. 

Kako voće postaje supervoće?

Da bi neko voće dobilo prefiks "super" treba zadovoljiti nekoliko uvjeta. Za početak, ono stvarno mora biti bogato nutrijentima, prvenstveno antioksidansima. Međutim, u dodavanju prefiksa "super" nekoj voćki, važnu ulogu imaju i sami potrošači. Voće im mora imati pozitivan utjecaj na zdravlje te biti zanimljivo, bilo jedinstvenim okusom, aromom ili izgledom. Tek takvu voćku moguće je nazvati supervoćem i kao takvu plasirati na tržište. 

Najpoznatije supervoće

Prva voćka koja je dobila naziv supervoće je šumska borovnica. Borovnice su izuzetno bogate antioksidansima polifenolima koji utječu na smanjenje rizika od brojnih bolesti, među kojima su i kancerogene i kardiovaskularne bolesti. 

<p>Borovnica/Foto: Unsplash</p>

Borovnica/Foto: Unsplash

Açai bobice slijedeće su na ovom popisu. One su prema našim kriterijima egzotične pošto dolaze iz dalekih predjela tropske klime Arizone. Açai bobice imaju jako visok stupanj antioksidanasa, a njihov učinak djeluje pozitivno na rad srca i imuniteta te pomaže u stvaranju energije u organizmu.

<p>Açai bobice/Foto: Unsplash</p>

Açai bobice/Foto: Unsplash

Goji bobice u zadnje su vrijeme izuzetno popularne. Potječu iz dalekih tibetanskih predjela, a tamo se smatraju svetom biljkom. Goji bobice konzumiraju se već više od tri tisuće godina, a poznate su po svom utjecaju na zaštitu jetre, jačanju imuniteta i zaštitu kože od UV zračenja. 

<p>Goji bobice/Foto: Unsplash</p>

Goji bobice/Foto: Unsplash

Mango potječe iz tropskih i suptropskih predjela, a odlikuje ga niska kaloričnost i bogat nutritivni sastav. Mango je bogat vlaknima i kao takav se tradicionalno koristi za poboljšanje probave. Brojne studije pokazale su da pomaže u jačanju zdravlja kose i kože te da smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, raka debelog crijeva.

<p>Mango/Foto: Unsplash</p>

Mango/Foto: Unsplash

Brusnice su već desetljećima poznate po svom zaštitnom utjecaju na mokraćni sustav. Brusnice su upotrebljavali još stari Indijanci za liječenje rana zbog visokog sadržaja vitamina, osobito vitamina C. 

<p>Brusnica/Foto: Unsplash</p>

Brusnica/Foto: Unsplash

Na popisu supervoća također se nalaze i voćke koje nisu egzotične za naše predjele, poput crvenog grožđa, nara, smokvi, trešanja, višnji te brojnog bobičastog voća poput jagoda, kupina, malina i crnog ribizla. Ove voćke, iako su prisutne i rastu u našim krajevima, također odlikuje bogat nutritivni sastav. Prema tome, važno je imati na umu da vrijedne stvari nisu uvijek samo one koje dolaze iz dalekih krajeva, nego mogu rasti i u našem vrtu.