Fotografija: Svi ovogodišnji laureati Fra Ma Fu festivala/foto: Nikica Puhalo
Galerija
Svi ovogodišnji laureati Fra Ma Fu festivala/foto: Nikica Puhalo

Što je Fra Ma Fu donio reporterima i Daruvaru i što od njega očekujemo u 2022?

Program je bio raznovrstan, a dobro je što organizatori smatraju da bi trebao biti i bogatiji. Nadamo se da ćemo 2022. u Daruvaru vidjeti i goste iz uglednih medija iz zapadne Europe...
Sedmi Fra ma Fu festival, koji se od petka do nedjelje održavao u Daruvaru, završio je dodjelom nagrada za reportažu i humanost u novinarstvu. Riječ je, naime, o festivalu reportera i reportaže nazvane po pseudonimu (Fra Ma Fu) virovitičkog reportera Franje Fuisa. 

Najvažniju nagradu, onu za najbolju reportažu, dobila je novinarka Jutarnjeg lista Tena Šarčević za potresnu reportažu ""Ispovijest reporterke: Petrinja mi je u trenu nestala pred očima. Prekrila nas je prašina, a onda je krenuo kaos". 

<p>Tena Šarčević sa svojim roditeljima/Foto: Dijana Puhalo</p>

Tena Šarčević sa svojim roditeljima/Foto: Dijana Puhalo

Drugu i treću najbolju reportažu napisali su Denis Mahmutović, novinar 24 sata, odnosno Andrea Topić za reportažu koju je napisala za Slobodnu Dalmaciju (u međuvremenu se zaposlila na portalu Index.hr).

<p>Denis Mahmutović, dobitnik druge nagrade za reportažu koju je napisao za 24 sata/Foto: Nikica Puhalo</p>

Denis Mahmutović, dobitnik druge nagrade za reportažu koju je napisao za 24 sata/Foto: Nikica Puhalo

<p>Andrea Topić dobila je treću nagradu za reportažu koju je napisala za Slobodnu Dalmaciju/Foto: Nikica Puhalo</p>

Andrea Topić dobila je treću nagradu za reportažu koju je napisala za Slobodnu Dalmaciju/Foto: Nikica Puhalo

U samoj završnici festivala dodijeljene su i dvije, ne manje važne, nagrade za humanost. Novinarka Makedonske informativne agencije (MIA) Angela Rajčevska dobila ju je za istraživanje urbane mafije u Makedoniji. Daniel Pavlić, novinar i aktivisti iz Hrvatske Kostajnice dobio je nagradu za humanost zbog svog humanitarnog angažmana na području Banije.

- Doživio sam i sam potres u Sisku i kada sam se vratio u Hrvatsku Kostajnicu, shvatio sam da moram pomoći ostalim ljudima koji su ostali bez domova. Krenuo sam posjećivati najzabačenija sela i zaselke Banije, tamo gdje još nitko od državnih službi nije bio. Fotografijama i reportažama na društvenim mrežama širio sam informacije i tako dobivao potrebnu pomoć od ljudi iz cijele Hrvatske i Europe - rekao je Pavlić nakon uručenja nagrade.

Za ovaj, sedmi po redu Fra Ma Fu festival, čak 31 reportaža je bila prijavljena na natječaj, a njih 11 ušlo je u uži izbor. Nekima je, doznali smo kasnije, nagrada doslovno izbjegla za jedan glas tako da odluka o najboljima nije bila ni malo lagana. 

Prvonagrađena Tena Šarčević kazala je kako joj puno znači ova nagrada - kako profesionalno, tako i u emotivnom smislu.

- Novinski su tekstovi važni na dan kada izađu, no drago mi je da ova reportaža ima potencijal postati dokument vremena koji će pričati priču i puno dulje - izjavila je nakon dodjele nagrada Tena Šarčević, a veliki intervju s njom rađen u Daruvaru možete pročitati OVDJE.

- Mogu reći da sam izuzetno zadovoljan ovogodišnjim izdanjem festivala. Zahvalio bih se svim sudionicima i gostima, a sljedeće godine moramo napraviti još bolji festival u Daruvaru, gradu koji je dokazano prijatelj novinarki i novinara koje su domaćini srdačno i s entuzijazmom ugostili - poručio je organizator festivala Goran Gazdek. 

Festival je, kada se podvuče crta, jedna dobra mješavina događanja i svakako postoji mjesta za njegov napredak pa time i veći utjecaj. 

<p>Organizator Fra Ma Fu festivala Goran Gazdek, Slavka Pavić Branka Hlevnjak i Vanda Cegledi/Foto: MojPortal</p>

Organizator Fra Ma Fu festivala Goran Gazdek, Slavka Pavić Branka Hlevnjak i Vanda Cegledi/Foto: MojPortal

Jer, ako se samo ukratko pobroji da je počeo s izložbom jednog od ponajboljih hrvatskih fotografa i fotoreportera Milanom Pavićem, nastavio se s prezentacijom knjige "Kad je život bio novi val" jednog od najpoznatijih riječkih novinara Edija Jurkovića, pa čitanjem poezije i aforizama u cafe baru Public u centru grada.

<p>Boris Pavelić, Bojan Mušćet i Dragan Ogurlić/ Foto: MojPortal</p>

Boris Pavelić, Bojan Mušćet i Dragan Ogurlić/ Foto: MojPortal

A što reći za nevjerojatnu završnicu večeri (nije bila predviđena programom) kada je na pozornici Publica nastao "slučajni bend" kojeg su činili Milko Kiš (Deda iz Hladnog piva), Ivan Žada, reporter RTL-a i glazbeni virtuoz iz Daruvara Denis Lukaš. Trojac je prvi i sigurno zadnji put nastupao, a izveli su niz sjajnih hitova i digli Public na noge. 

<p>Denis Lukaš na gotari, Ivan Žada za mikrofonom i Milko Kiš zvani Deda za klavijaturama/Foto: MojPortal</p>

Denis Lukaš na gotari, Ivan Žada za mikrofonom i Milko Kiš zvani Deda za klavijaturama/Foto: MojPortal

Sljedećeg dana, nakon što su se svi dobro zabavili, potekle su i prve suze. Naime, Daruvarčanin Kruno Lokotaru derutnoj hali nekadašnjeg tvorničkog diva Dalita organizirao je izložbu "Dalit, after party" s  kojom je na neki način htio sam Dalit, kao i ono što je taj pogon značio za Daruvarčane, vratiti ljudima nakon desetljeća polaganog zaborava. Na izložbu je došlo i desetak bivših radnika Dalita, a neki od njih su tu prvi put zakoračili nakon što su ga prije 30 godina napustili. 

Bila je to izložba nabijena emocijama na kojoj su suze krenule i bivšim radnicima Dalita i Kruni Lokotaru, ali i ljudima koji su se tu zatekli a da veze s Dalitom nemaju. No, kako je rekao pokojni igrač Hajduka Ivica Hlevnjak Bukle, emocije su zajebane. I jesu, vidjelo se to i osjetilo te subote u Dalitu.

<p>Bivši dalitovci s autorom izložbe Krunom Lokotarom/ Foto: Nikica Puhalo</p>

Bivši dalitovci s autorom izložbe Krunom Lokotarom/ Foto: Nikica Puhalo

<p>Prostorijica s posterima golih žena nalijepljenima na prozore da ih poslovođe ne bi vidjele šro rade unutra/Foto: Nikica Puhalo</p>

Prostorijica s posterima golih žena nalijepljenima na prozore da ih poslovođe ne bi vidjele šro rade unutra/Foto: Nikica Puhalo

Nešto kasnije uslijedila je predstavljanje knjige "Život na dražbi" Franje Fuisa, reportera po čijem pseudonimu festival nosi ime. Bila je tu i izložba karikatura, pa predstavljanje knjige "Lukine žene" Petra Pismestrovića kao i predstavljanje zbornika "Kad čujem Daruvar" Krune Lokotara za sve one koji su došli u Daruvar kao gosti i nisu znali priču o tom sjajnom projektu i knjizi koja je postala jedna od najprodavanijih u Hrvatskoj. A da o reklami koju je napravila za Daruvar ne govorimo...  

<p>Predstavljanje romana "Lukine žene" Petra Pismestorovića/Foto: Fra Ma Fu</p>

Predstavljanje romana "Lukine žene" Petra Pismestorovića/Foto: Fra Ma Fu

A večer je ponovno bila posebna; odlazak na obližnji Petrov vrh na kojem su se gosti, ali i svi zainteresirani, družili s planinarima, kroz teleskop gledali planete, a i pojeli planinarski gulaš.

Posljednjeg dana, u nedjelju, predstavljena je i zbirka reportaža također riječkog novinara s privremenim boravkom u Zagrebu Vida Barića, "Vrabac protiv dabrova". Riječ je o reportažama nastalim za vrijeme rada u Jutarnjem listu u kojem odnedavno više ne radi jer je prešao na Tportal na poziciju urednika kulture. 

Prikazan je i dokumentarni film "Od pakla do Hollywooda" Jona Krolla i Scotta Templetona i održan okrugli stol na temu "Reportaža katastrofa". 

Kada se sve zbroji, Daruvar su posjetili brojni gosti iz svih krajeva Hrvatske, ali i iz Bosne i Hercegovine, Makedonije i Srbije. Svi su oni otišli sa sjajnim dojmovima o gradu u kojem su proveli tri dana, mnogi su rekli da se moraju vratiti turistički i detaljnije ga istražiti. 

Program je bio raznovrstan, a dobro je što organizatori smatraju da bi trebao biti i bogatiji. Vjerujemo da će sljedeće godine trajati barem dan dulje, a nadamo se da bismo u Daruvaru onda mogli vidjeti i goste iz uglednih medija iz zapadne Europe. 

___________________________________

Vid Barić: Vrabac je zapravo čovjek, a dabrovi su mu noćna mora 

<p>Riječki novinar Vid Barić/Foto: Dijana Puhalo</p>

Riječki novinar Vid Barić/Foto: Dijana Puhalo

Posljednjeg dana Fra Ma Fu festivala predstavljena je nova knjiga novinara Vida Barića "Vrabac protiv dabrova i ostale novinske priče". Knjiga je sastavljena od reportaža koje je Barić pisao tijekom svog rada u Jutarnjem listu.

S autorom je razgovarala ugledna novinarka Olga Vujović koju je, između ostalog zanimalo kako je izabrao ovaj naslov za svoju knjigu.

- Mislim da se taj naslov nametnuo sam od sebe s obzirom na to da su to dvije životinje, od kojih je jedno i osobno prezime. Išao sam raditi reportažu na Žumberačko gorje gdje je jedan ribouzgajivač imao problem s dabrovima koji mu uništavaju branu, a taj čovjek se preziva Vrabac. Zove se Tomo. U knjizi imam i reportažu s jednim čovjekom, Nizozemcem, koji na Psunju sadi rižu. Sve mi je to bilo nevjerojatno. Prvo, što radi Nizozemac na Psunju, drugo, kakva riža?! Zamišljao sam tu rižu kako izgleda, kako raste blizu neke vode i onda sam došao u Pakrac i doznao kako postoji i ta tzv. Brđanska riža koja raste kao pšenica i taj čovjek tamo s njom eksperimentira -  kazao je na predstavljanju svoje nove knjige Vid Barić. (D. P.)