Foto: Privatni album, MojPortal

Foto: Privatni album, MojPortal

U SRCU GRADA

Što je Daruvar dobio s prvim brunch restoranom: ''Ovakvog mjesta nema od Zagreba do Osijeka''

"Nudimo, primjerice, avokado tost s lososom, vrhunske juneće burgere, crepes palačinke i slična jela. Ponuda je zaista drugačija od svega što se do sada moglo vidjeti u Daruvaru i šire", kaže Marko.

Ako ne volite rano doručkovati, a dugo vam je čekati do ručka i niste fan klasičnih gableca, onda nema sumnje da će vam se svidjeti brunch jela koja se istovremeno mogu opisati kao kasni doručak i rani ručak. A ako k tome još živite u Daruvaru ili okolici, onda baš imate sreće. Jer ovih je dana u samom srcu Daruvara otvoren prvi brunch restoran na ovim prostorima.

Iza ove jedinstvene priče krije se Marko Pilat, već dobro poznato ime ugostiteljskom svijetu. Njegov novi lokal, smješten u strogom centru grada, na Trgu kralja Tomislava, svojevrsni je nastavak daruvarske gastro priče koju je u rodnom gradu započeo 2019. godine, otvorivši restoran Little Italy Pub. To se pokazalo kao pun pogodak, a Marko je od samoga početka razmišljao kako dodatno obogatiti ugostiteljsku ponudu u Daruvaru. Tako je, nakon dugo razmišljanja i pomnog planiranja, nastao Dolce by Little Italy. Ili jednostavno - Dolce.

Odlične reakcije

- Lokal smo otvorili prošli tjedan i prve reakcije su odlične. Za sada dobivamo samo pozitivne komentare, našim gostima se očito sviđa što nudimo - priča nam Marko.

A riječ je o specijalitetima u kakvima do sada nisu imali priliku uživati u svome gradu.

- To su uglavnom zdrava brunch jela od najkvalitetnijih mogućih sastojaka. Nudimo, primjerice, avokado tost s lososom, vrhunske juneće burgere, crepes palačinke i slična jela. Ponuda je zaista drugačija od svega što se do sada moglo vidjeti u Daruvaru i šire jer ovakvih restorana nema na potezu od Zagreba do Osijeka - kaže Marko.

Juneći hamburger među gostima su totalni hit/Foto: Privatni album

Juneći hamburger među gostima su totalni hit/Foto: Privatni album

U ponudi su i crepes palačinke/Foto: Privatni album

U ponudi su i crepes palačinke/Foto: Privatni album

Dodaje kako namirnice nabavlja od provjerenih dobavljača za koje zna da nude najbolje od najboljeg.

- Primjerice, svježe juneće meso nabavljamo u Zagrebu u mesnicama Prime Cut, odnosno mesnicama Bašljan, poznatima po izvanrednoj kvaliteti. Peciva stižu iz pekarnica Miškec, također su vrhunske kvalitete, s većim udjelom maslaca. Tako je i sa svim ostalim namirnicama, biramo samo provjereno jer želimo najbolje za svoje goste - kaže naš sugovornik.

Prihvatljive cijene

Iako je restoran otvoren tek nekoliko dana, već se sada može zaključiti koja su jela Daruvarčane oborila s nogu.

- Totalni hit su burgeri, gosti ih obožavaju, a od slatkih jela najviše naručuju crepes palačinke koja dolaze s umakom po želji, od čokolade do voća. Nismo pretjerivali niti sa cijenama, mislim da su one prihvatljive za većinu Daruvarčana. Primjerice, palačinke ili omlet za doručak možete pojesti već za 7 eura, a hamburgeri s krumpirićima su deset eura - kaže Marko.

Iako je presudna, sama hrana nije dovoljna za vrhunski užitak u restoranu, smatra ovaj ugostitelj, pa je, baš kao i kad je 2019. godine otvarao prvi restoran, itekako vodio računa o tome kako će urediti ambijent.

- Ne smijem vam ni reći koliko sam uložio u uređenje lokala. Mislili smo zaista na svaki detalj kako bi se naši gosti kod nas osjećali ugodno i opušteno. Mislim da smo odradili dobar posao - zadovoljan je Marko.

Nova zaposlenja

Posebno je ponosan na činjenicu što je u sklopu svog novog projekta zaposlio čak devet ljudi. Iako se većina ugostitelja žali kako je radnu snagu danas jako teško pronaći, ovaj Daruvarčanin ima drugačije iskustvo.

Marko Pilat, suvlasnik najboljeg malog kontinetalnog restorana Little Italy u Daruvaru/Foto: MojPortal.hr

Marko kaže kako bez ulaganja nema napretka/Foto: MojPortal.hr

- Nisam imao problema s popunjavanjem radnih mjesta. Zaposlio sam mlade i perspektivne ljude koji odlično rade svoj posao. I sada imam na čekanju nekoliko ljudi za posao. Mislim da me ljudi u Daruvaru poznaju kao dobrog poslodavca, kod mene plaće nisu male i nikad ne kasne i ne iskorištavam svoje radnike. Uostalom, i sam sam radio kao kuhar i konobar, dobro znam koliko je to težak posao - kaže Marko.

Iako je po struci diplomirani ekonomist, ugostiteljstvo je njegov život, ono što ga ispunjava i u čemu je najbolji. Priča nam kako je još za vrijeme fakulteta u Opatiji počeo raditi s pregačom oko struka.

Povratak u Daruvar

- Nakon fakulteta sam desetak godina radio u nekima od najboljih restorana na obali, među ostalim i u poznatom opatijskom restoranu Roko. Na tim sam poslovima stekao veliko iskustvo, no čitavo vrijeme razmišljao sam o povratku u svoj rodni grad -  kaže.

Na taj se korak odlučio prije šest godina.

- Shvatio sam kako je daruvarsku ugostiteljsku scenu potrebno obogatiti. Odlučio sam otvoriti restoran s ponudom kakve do tada nije bilo u gradu i puno šire - pojašnjava naš sugovornik.

Prilikom uređenja ambijenta vodilo se računa o svakom detalju/Foto: Privatni album

Prilikom uređenja ambijenta vodilo se računa o svakom detalju/Foto: Privatni album

Tako je nastao Little Italy Pub, mala gastronomska meka u daruvarskoj Ulici Stjepana Radića, dobro poznata istinskim ljubiteljima fine hrane i pića. Talijanska jela, specijaliteti sa žara, vrhunske slastice i birana pića već šest godina privlače goste, ne samo iz Daruvara i okolice, već i puno šire.

Kvalitetu koja goste čeka u Little Italy Pubu prepoznala i struka pa je restoran tri godine na redom dobio plaketu Restaurant Croatica te prema portalu Gastronaut uvršten na popis stotinu najboljih restorana u Hrvatskoj.

Provjereni recept

- Ponosni smo na taj uspjeh. Već prve godine stručnjaci iz Gastronauta sam nam rekli da smo posebni i potpuno drugačiji od drugih, kad je riječ o interijeru, usluzi, hrani koju nudimo. U godinama koje su uslijedile tu smo kvalitetnu podigli na još višu razinu - kaže Marko Pilat.

To je, dodaje, provjereni recept za uspjeh po kojem planira raditi i u svom novom restoranu s brunch ponudom.

- Kao i uvijek, dat ćemo sve od sebe kako bi svaki naš gost iz restorana otišao zadovoljan - zaključuje naš sugovornik, dodajući kako su i u Dolce i u Little Italy Pun svi uvijek dobrodošli.

Foto: Privatni album

Foto: Privatni album

Foto: Privatni album

Foto: Privatni album

Zdravo i fino/Foto: Privatni album

Zdravo i fino/Foto: Privatni album

Foto: Privatni album

Foto: Privatni album

Marko Pilat kaže kako rezultata ne bi bilo bez stalnih ulaganja/Foto: Marko Pilat

Marko Pilat dobitnik je prestižnih priznanja u gastronomiji/Foto: Marko Pilat

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!