Foto: Privatni album, MojPortal
Što je Daruvar dobio s prvim brunch restoranom: ''Ovakvog mjesta nema od Zagreba do Osijeka''
"Nudimo, primjerice, avokado tost s lososom, vrhunske juneće burgere, crepes palačinke i slična jela. Ponuda je zaista drugačija od svega što se do sada moglo vidjeti u Daruvaru i šire", kaže Marko.
Ako ne volite rano doručkovati, a dugo vam je čekati do ručka i niste fan klasičnih gableca, onda nema sumnje da će vam se svidjeti brunch jela koja se istovremeno mogu opisati kao kasni doručak i rani ručak. A ako k tome još živite u Daruvaru ili okolici, onda baš imate sreće. Jer ovih je dana u samom srcu Daruvara otvoren prvi brunch restoran na ovim prostorima.
Iza ove jedinstvene priče krije se Marko Pilat, već dobro poznato ime ugostiteljskom svijetu. Njegov novi lokal, smješten u strogom centru grada, na Trgu kralja Tomislava, svojevrsni je nastavak daruvarske gastro priče koju je u rodnom gradu započeo 2019. godine, otvorivši restoran Little Italy Pub. To se pokazalo kao pun pogodak, a Marko je od samoga početka razmišljao kako dodatno obogatiti ugostiteljsku ponudu u Daruvaru. Tako je, nakon dugo razmišljanja i pomnog planiranja, nastao Dolce by Little Italy. Ili jednostavno - Dolce.
Odlične reakcije
- Lokal smo otvorili prošli tjedan i prve reakcije su odlične. Za sada dobivamo samo pozitivne komentare, našim gostima se očito sviđa što nudimo - priča nam Marko.
A riječ je o specijalitetima u kakvima do sada nisu imali priliku uživati u svome gradu.
- To su uglavnom zdrava brunch jela od najkvalitetnijih mogućih sastojaka. Nudimo, primjerice, avokado tost s lososom, vrhunske juneće burgere, crepes palačinke i slična jela. Ponuda je zaista drugačija od svega što se do sada moglo vidjeti u Daruvaru i šire jer ovakvih restorana nema na potezu od Zagreba do Osijeka - kaže Marko.
Dodaje kako namirnice nabavlja od provjerenih dobavljača za koje zna da nude najbolje od najboljeg.
- Primjerice, svježe juneće meso nabavljamo u Zagrebu u mesnicama Prime Cut, odnosno mesnicama Bašljan, poznatima po izvanrednoj kvaliteti. Peciva stižu iz pekarnica Miškec, također su vrhunske kvalitete, s većim udjelom maslaca. Tako je i sa svim ostalim namirnicama, biramo samo provjereno jer želimo najbolje za svoje goste - kaže naš sugovornik.
Prihvatljive cijene
Iako je restoran otvoren tek nekoliko dana, već se sada može zaključiti koja su jela Daruvarčane oborila s nogu.
- Totalni hit su burgeri, gosti ih obožavaju, a od slatkih jela najviše naručuju crepes palačinke koja dolaze s umakom po želji, od čokolade do voća. Nismo pretjerivali niti sa cijenama, mislim da su one prihvatljive za većinu Daruvarčana. Primjerice, palačinke ili omlet za doručak možete pojesti već za 7 eura, a hamburgeri s krumpirićima su deset eura - kaže Marko.
Iako je presudna, sama hrana nije dovoljna za vrhunski užitak u restoranu, smatra ovaj ugostitelj, pa je, baš kao i kad je 2019. godine otvarao prvi restoran, itekako vodio računa o tome kako će urediti ambijent.
- Ne smijem vam ni reći koliko sam uložio u uređenje lokala. Mislili smo zaista na svaki detalj kako bi se naši gosti kod nas osjećali ugodno i opušteno. Mislim da smo odradili dobar posao - zadovoljan je Marko.
Nova zaposlenja
Posebno je ponosan na činjenicu što je u sklopu svog novog projekta zaposlio čak devet ljudi. Iako se većina ugostitelja žali kako je radnu snagu danas jako teško pronaći, ovaj Daruvarčanin ima drugačije iskustvo.
- Nisam imao problema s popunjavanjem radnih mjesta. Zaposlio sam mlade i perspektivne ljude koji odlično rade svoj posao. I sada imam na čekanju nekoliko ljudi za posao. Mislim da me ljudi u Daruvaru poznaju kao dobrog poslodavca, kod mene plaće nisu male i nikad ne kasne i ne iskorištavam svoje radnike. Uostalom, i sam sam radio kao kuhar i konobar, dobro znam koliko je to težak posao - kaže Marko.
Iako je po struci diplomirani ekonomist, ugostiteljstvo je njegov život, ono što ga ispunjava i u čemu je najbolji. Priča nam kako je još za vrijeme fakulteta u Opatiji počeo raditi s pregačom oko struka.
Povratak u Daruvar
- Nakon fakulteta sam desetak godina radio u nekima od najboljih restorana na obali, među ostalim i u poznatom opatijskom restoranu Roko. Na tim sam poslovima stekao veliko iskustvo, no čitavo vrijeme razmišljao sam o povratku u svoj rodni grad - kaže.
Na taj se korak odlučio prije šest godina.
- Shvatio sam kako je daruvarsku ugostiteljsku scenu potrebno obogatiti. Odlučio sam otvoriti restoran s ponudom kakve do tada nije bilo u gradu i puno šire - pojašnjava naš sugovornik.
Tako je nastao Little Italy Pub, mala gastronomska meka u daruvarskoj Ulici Stjepana Radića, dobro poznata istinskim ljubiteljima fine hrane i pića. Talijanska jela, specijaliteti sa žara, vrhunske slastice i birana pića već šest godina privlače goste, ne samo iz Daruvara i okolice, već i puno šire.
Kvalitetu koja goste čeka u Little Italy Pubu prepoznala i struka pa je restoran tri godine na redom dobio plaketu Restaurant Croatica te prema portalu Gastronaut uvršten na popis stotinu najboljih restorana u Hrvatskoj.
Provjereni recept
- Ponosni smo na taj uspjeh. Već prve godine stručnjaci iz Gastronauta sam nam rekli da smo posebni i potpuno drugačiji od drugih, kad je riječ o interijeru, usluzi, hrani koju nudimo. U godinama koje su uslijedile tu smo kvalitetnu podigli na još višu razinu - kaže Marko Pilat.
To je, dodaje, provjereni recept za uspjeh po kojem planira raditi i u svom novom restoranu s brunch ponudom.
- Kao i uvijek, dat ćemo sve od sebe kako bi svaki naš gost iz restorana otišao zadovoljan - zaključuje naš sugovornik, dodajući kako su i u Dolce i u Little Italy Pun svi uvijek dobrodošli.
Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!