Foto: Pexels
Stalno zaboravljate gdje se ostavili ključeve? Ovih 6 namirnica učinit će čuda za vaše pamćenje
Ako se zaboravnost pojačava, ometa svakodnevno funkcioniranje, ako ponavljate ista pitanja ili se gubite u poznatom prostoru, to može biti rani znak kognitivnog pada i povećanog rizika za demenciju
Zaboravili ste gdje ste ostavili mobitel ili ključeve, što ste htjeli reći ili vam je ime poznatog lica ''na vrhu jezika'', no nikako da sklizne s njega? Do određene mjere to je normalan dio užurbanog života, stresa, neispavanosti i multitaskinga. No, stručnjaci upozoravaju da, ako se zaboravnost pojačava, ometa svakodnevno funkcioniranje, ako ponavljate ista pitanja ili se gubite u poznatom prostoru, to može biti rani znak kognitivnog pada i povećanog rizika za demenciju.
Saveznik pamćenja
Genetika tu igra svoju ulogu, ali način života, primjerice san, tjelovježba, pušenje, tlak, šećer i prehrana često su faktori na koje možemo utjecati. Dobra vijest je i to da ono što stavljate na svoj tanjur zaista može postati saveznik vašeg pamćenja.
Otkrivamo šest namirnica koje liječnici i nutricionisti najčešće ističu kao čudesnu podršku mozgu.
Masna riba: Losos, sardina, skuša i inćuni bogati su omega-3 masnim kiselinama koje sudjeluju u izgradnji moždanih stanica. Redovita konzumacija povezuje se s boljom koncentracijom i sporijim kognitivnim propadanjem. Idealno je uvrstiti ribu na jelovnik barem dvaput tjedno. Ako ne jedete ribu, razgovarajte s liječnikom o omega-3 dodacima umjesto da ih uvodite na svoju ruku.
Zaštita stanica
Bobičasto voće: Borovnice, kupine, maline i ribiz sadrže antioksidanse koji štite mozak od oksidativnog stresa. Istraživanja pokazuju da mogu poboljšati pamćenje i brzinu obrade informacija. Dodajte ih u jogurt, zobenu kašu ili smoothie. Posebno su praktične smrznute bobice jer zadržavaju većinu hranjivih tvari i dostupne su cijele godine.
Orašasti plodovi i sjemenke: Orasi, bademi, lješnjaci, suncokretove i lanene sjemenke sadrže dobre masti, vitamin E i minerale. Oni pomažu u zaštiti moždanih stanica i boljoj prokrvljenosti. Šaka dnevno sasvim je dovoljna. Birajte neslane i nepržene verzije kako biste izbjegli suvišnu sol i nezdrave masnoće.
Zeleno lisnato povrće: Blitva, špinat, kelj, rikola i salate bogati su folnom kiselinom, vitaminima K, C i antioksidansima. Povezuju se s boljim rezultatima na testovima pamćenja i sporijim padom kognitivnih funkcija u starijoj dobi. Ubacite ih u svaki ručak, u salate, varive ili smoothieje. I mala šaka zelenog lisnatog povrća dnevno dugoročno čini razliku.
Slow release
Cjelovite žitarice: Zob, ječam, integralna riža i kruh od cjelovitog brašna postupno otpuštaju energiju i pomažu stabilnoj razini šećera u krvi. Mozak voli taj ''slow release'' jer sprječava pad koncentracije i umor. Zamjena bijelog kruha ili tjestenine cjelovitim varijantama jednostavan je korak za zdraviji mozak.
Maslinovo ulje i tamna čokolada: Maslinovo ulje ključni je dio mediteranske prehrane povezane s manjim rizikom od demencije. Tamna čokolada odnosno ona s visokim udjelom kakaa u umjerenim količinama donosi flavonoide koji povoljno utječu na prokrvljenost mozga. Dovoljna je žlica-dvije ulja dnevno i kockica ili dvije čokolade, ne cijela ploča.
Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!