Fotografija: Mladi Španjolci igraju Sinjsku alku/Foto: Mirko Logožar, different.hr
Galerija
Mladi Španjolci igraju Sinjsku alku/Foto: Mirko Logožar, different.hr

Španjolci, Makedonci i Hrvati: "Dođite u nedjelju na Omanovac, spremamo top zabavu!"

"Pozivamo sve, a posebno mlade da dođu i zabave se s nama, a naši gosti iz inozemstva posjetitelje će počastiti i nekim gastro delicijama svojih zemalja", poručila je Zrinka Suk, voditeljica projektaNa Omanovcu, omiljenom izletištu ne samo Pakračana i Lipičana nego i gostiju iz cijele kontinentalne Hrvatske, posljednjih dana je vrlo zanimljivo i živo, a posljedica je to provođenja Erasmus+ projekta "Bora-Bora" kojeg provodi neprofitna, nevladina organizacija "Ocean Znanja" iz Zagreba, uz podršku zaposlenika Centar za pružanje usluga u zajednici Lipik.

Učenje kroz aktivnosti

Projekt se sastoji od dvije aktivnosti, pripremnog sastanka koji se održao 5. i 6. srpnja 2021. u online formatu te razmjene mladih i njihovih voditelja koji od 17. do 27. srpnja borave na Omanovcu. Osmišljen je s idejom osnaživanja mladih u dobi od 16 do 19 godina, koristeći sportske aktivnosti kao metodu rada i promovirajući vrijednosti poput suradnje, uključivanja, poštene igre i podrške. Kroz aktivnosti uče nove jezike, vježbaju svoje komunikacijske vještine bez obzira govore li jezik sugovornika i uče se surađivati s osobama koje dolaze iz različitih kultura.

Španjolaska ekipa na interkultularnoj večeri predstavlja svoju kulturu/Foto: Mirko Logožar, different.hr
Španjolaska ekipa na interkultularnoj večeri predstavlja svoju kulturu/Foto: Mirko Logožar, different.hr

U projektu sudjeluju tri grupe mladih između 16 i 19 godina iz Španjolske, Sjeverne Makedonije i Hrvatske. U svakom timu je po 12 mladih. Španjolsku predstavljaju djeca i mladi iz Casal de Joves de Sant Just Desvern, katalonskog centra za mlade iz okolice Barcelone dok je iz Sjeverne Makedonije stiglo 12 izviđača, članova Izviđačkog odreda "Mirko Mileski" iz Kičeva.

Zrinka Suk, edukatorica mladih i koordinatorica međunarodnih volontera u udruzi "Ocean Znanja" pojasnila je da je ideja za ovaj projekt nastala prije dvije godine u Lipiku gdje su provodili sličan projekt na temu potreba mladih u kojem su uvidjeli da se integracija među mladima najlakše i najefikasnije odvija upravo kroz sportske aktivnosti i igru.

- Provodili smo jedan međunarodni projekt i boravili smo u hostelu Bellevue pa smo se jako dobro povezali sa štićenicima Centra za pružanje usluga u zajednici. 

Povezivanje kroz sport

- Ta djeca iz Doma su nastojala uspostaviti komunikaciju iako nisu najbolje baratala engleskim jezikom pa smo najbolje komunicirali kroz sportske aktivnosti. Ovaj projekt je u stvari i napisan na temelju njihovih iskazanih potreba i namijenjen je za mlade koji ne govore najbolje engleski jezik, a koji se kroz ovakve igre, treninge i sportske aktivnosti najlakše povežu, opuste, surađuju i nauče komunicirati. Time oni ruše jezične, ali i neke druge prepreke jer upoznaju i uče o drugim kulturama, susreću se s drugim jezicima i tako osnažuju sebe što će im svakako koristiti u daljnjem životu - pojašnjava Zrinka. 

Zrinka Suk iz udruge Ocean znanja koordinatorica je projekta Bora-Bora/Foto: Mirko Logožar, different.hr
Zrinka Suk iz udruge Ocean znanja koordinatorica je projekta Bora-Bora/Foto: Mirko Logožar, different.hr

Dodaje da uz sportske aktivnosti, djecu osnažuju i educiraju kroz team buildinge, razne kreativne aktivnosti poput "igara za izgradnju povjerenja“, zatim jezične animacije koje se baziraju na iskustvenom učenju u kojem nema klasičnih predavanja nego su mladi ti koji u isto vrijeme i poučavaju i uče. Cilj je da na kraju projekta formiraju jedan veliki, zajednički tim u koji će se imati prilike uključiti i lokalna zajednica i to u nedjelju 25. srpnja. 

Naime, svaka grupa je najprije na radionicama i treninzima predstavila neki od specifičnih sportova njegove zemlje, a Hrvati su u tu svrhu predstavili Sinjsku alku. Isto su sa svojim igrama i sportovima napravili i Španjolci i Makedonci. Potom su organizatori djecu međusobno pomješali u tri nove, internacionalne grupe i dali im zadatak da, inspirirani prikazanim sportovima i igrama, svaka grupa osmisli svoju novu zabavnu igru. 

Nedjeljni turnir

- Sve to ćemo prezentirati u nedjelju na Omanovcu, na središnjem događaju ovog projekta, a bit će to turniru koji će početi u 16 sati. Zato pozivamo lokalno stanovništvo, a posebno mlade da dođu u nedjelju na Omanovac i zabave se s nama, a naši gosti iz inozemstva posjetitelje će počastiti i nekim gastro delicijama svojih zemalja - najavljuje Zrinka, voditeljica ovog projekta kojeg je odobrila Agencija za mobilnost i programe EU kao Erasmus+.

Igra za izgradnju povjerenja "I want to fly, I want to fall" / Foto: Mirko Logožar, different.hr
Igra za izgradnju povjerenja "I want to fly, I want to fall" / Foto: Mirko Logožar, different.hr

Zrinku sam pitao i zašto su za provođenje ovog projekta odabrali Omanovac na kojem provede glavninu svog vremena. 

- Ovo je idealno mjesto, posebno u vrijeme korone jer možemo biti odvojeni i izolirani, a nismo u gradovima. Priroda je prekrasna, a imamo i jako puno prostora za provođene sportskih aktivnosti na otvorenom. Osim toga ovdje provodimo projekte od 2019. i jako smo dobro prihvaćeni od strane lokalne zajednice.

Dok smo mi razgovarali u debelom hladu šume pored planinarskog doma na Omanovcu, sudionici ovog projekta su na nogometnom igralištu upravo završili s treningom za nedjeljni trening. Bila je to prilika da s nekima od njih porazgovaram i saznam što misle o samom projektu i kako im se ovdje sviđa?

Najbolje iskustvo u životu

Vedra i nasmijana Júlia Inglés Martínez (18) španjolska je predstavnica koja je najviše oduševljena upoznavanjem novih ljudi.

Julia Ingles Martinez, sudionica iz Španjolske/Foto: Mirko Logožar, different.hr
Julia Ingles Martinez, sudionica iz Španjolske/Foto: Mirko Logožar, different.hr

- Imamo prilike kroz igre upoznati jedni druge, upoznati nove ljude, povezati se i uz sve to jako dobro se zabaviti. Zahvaljujući ovom projektu puno toga sam naučila i o Hrvatskoj i o Sjevernoj Makedoniji. Naučila sam i neke hrvatske riječi: "lijevo", "desno", "skoči". Omanovac je prekrasan i nisam ga takvim zamišljala. Jako volim planine, a ovdje je jako puno zelenila i drveća i krajolik je prekrasan. Uglavnom, jako mi se sviđa - zaključila je Júlia i pozvala mlade da u nedjelju dođu na Omanovac i zabave se uz nove sportove i igre koje su im pripremili. 

Priroda je oduševila i Marka Petrova (19), voditelja makedonske izviđačke grupe.

Marko Petrov, voditelj makedonske grupe/Foto: Mirko Logožar, different.hr
Marko Petrov, voditelj makedonske grupe/Foto: Mirko Logožar, different.hr

- Izviđač sam i, bez obzira na to što sam mlad, kao izviđač imam dosta iskustva, ali iskustvo ovog projekta je za mene najbolje iskustvo u životu. Najprije što se tiče Omanovca, to je jedan od najljepših krajolika koje sam ikada vidio. U sklopu programa imamo puno zanimljivih i korisnih aktivnosti, družimo se, učimo jedni od drugih i susrećemo se s puno novih stvari. Zato pozivam posebno mlade da dođu u nedjelju i upoznaju neke stvarno zanimljive i potpuno nove sportove -  poručuje Marko koji je u svom odredu izviđača voditelj djece od 9 do 10 godina. 

Balans gradova i prirode

U projektu aktivno sudjeluje i Ana Vuković, socijalna pedagoginja u Centru za pružanje usluga u zajednici Lipik. 

Ova donedavna Daruvarčanka zbog posla je promijenila sredinu pa, kako sama kaže, polako postaje Lipičanka. 

Ana Vuković/Foto: Mario Barać
Ana Vuković/Foto: Mario Barać

- Lipik i Pakrac su odličan primjer male sredine koja ima baš sve što je potrebno za normalan i dobar život, pogotovo za djecu. Ovdje je idealan balans grada i prirode što meni jako odgovara. Omanovac je fantastičan i često ovdje dolazimo s djecom iz Doma. Ovdje su djeca slobodna, opuštena i ovo mjesto uvijek daje dobrodošlicu i ima nekakvu svoju toplinu. Čini mi se da se ta toplina s Omanovca osjeti i u ovom za djecu vrlo korisnom projektu, gdje se po prvi puta susreću različite kulture. Mislim da jako dobro napreduju, već u ranoj fazi projekta dosta su povezani i oslanjaju se jedni na druge i taj prijenos dobročinstva jednih prema drugima je nešto najvrjednije. Tu je i susretanje s novim jezicima i sve su to stvari koje će im jako koristiti u životu - zaključuje Ana.

Language animation - vježba učenja stranih jezika/Foto: Mirko Logožar, different.hr
Language animation - vježba učenja stranih jezika/Foto: Mirko Logožar, different.hr

Udruga "Ocean Znanja" je neprofitna, nevladina organizacija koja funkcionira kao platforma za mlade ljude. Cilj platforme jest pomoći mladima da dosegnu svoj puni potencijal, uče i rastu, razvijaju svoje osobne i profesionalne vještine te budu aktivni sudionici u stvaranju društva u kojem žele živjeti. Koordinatorica Zrinka ističe da je ovaj projekt rezultat uključujućeg, participativnog modela jer je sadržaj ovog projekta rezultat želja, ideja i sugestija samih mladih. 

Slab internet je prednost

Na kraju mi je otkrila još jednu malu tajnu zašto projekte s mladima voli provoditi upravo na Omanovcu.

- Jedan od razloga je i što je ovdje na Omanovcu dosta loš signal za internet. Zanimljivo ih je pratiti kako reagiraju kada dođu, pa im je u početku malo nezgodno. Ali vrlo brzo se privitku i nakon nekog vremena niti ne žele biti na mobitelu jer i sami uvide koliko je život bolji kad se družiš s ljudima i kad si u trenutku - zaključuje Zrinka. 

Makedonska izviđačka igra i njihova izvidnička topka/Foto: Mirko Logožar, different.hr
Makedonska izviđačka igra i njihova izvidnička topka/Foto: Mirko Logožar, different.hr

Hrvatski sudionici objašnjacaju Makedoncima i Španjolcima pravila Sinjske alke/Foto: Mirko Logožar, different.hr
Hrvatski sudionici objašnjacaju Makedoncima i Španjolcima pravila Sinjske alke/Foto: Mirko Logožar, different.hr