Fotografija: 
Nema baš nikakvog razloga da ove mališane lišimo života/Foto: Ivana Nobilo/CROPIX
Nema baš nikakvog razloga da ove mališane lišimo života/Foto: Ivana Nobilo/CROPIX

Smrdljivi martini u ovo doba godine traže topli dom. Evo kako ih se zauvijek riješiti

Postoje mirisi koje mrze, ali i određena boja kojoj su jako skloni, pa nam to može biti oružje u borbi protiv njihDošlo nam je ono doba godine kad temperature malo po malo padaju. Hladnoću ne volimo mi, a ne vole je ni smrdljivi martini. Kako se mi povlačimo u naše kuće, čine to i ove leteće životinjice, samo te dolaze u naše kuće i tu nastaje problem. Većina ljudi će tolerirati pokojeg ilegalnog ukućanina u vidu kakvog pauka, ali ove insekte gotovo pa nitko ne želi u blizini, piše Jutarnji list.

Jasno, suosjećamo s njihovom potrebom da im bude toplo, ali je najbolje da im odmah na ulasku u naš dom damo do znanja da nisu dobrodošli i da kutak na kojem će prezimiti moraju pronaći na drugom mjestu. To je, zapravo, veoma lagan posao - pošto su dovoljno veliki, mreža za komarce će ih zaustaviti i nema nikakve šanse da će se provući kroz nju. Bilo da imamo one mreže koje su dio prozora ili da kupimo one jeftine, koje sami postavimo, posao će biti obavljen.

Mrze češnjak

Za one kojima te mreže nisu drage, postoje i druga rješenja. U rubrici VauMijau zalažu se za ona humana, koja ne uključuju usmrćivanje, tako da se čini kao dobra ideja postaviti češnjak ili posudu s metvicom uz vrata i prozore. Ovi kukci, naime, preziru ta dva mirisa, pa će se sasvim sigurno držati podalje od njih.

Poznato je i da i privlači žuta boja, pa neki predlažu da uzmemo papir te boje i postavimo ga na mjesto koje je dalje od našeg prozora ili balkona, kako bi otišli tamo. To je posebno dobra ideja ako sušimo rublje na zraku, pa im pozornost odvlačimo od svoje odjeće. Nju svakako, prije nego je spremimo na mjesto, trebamo detaljno pregledati.

Pomoć plastične čaše

Ako nam neki ipak uđe u stan, uvijek ga se možemo riješiti bez dodirivanja - stavimo preko njega plastičnu čašu, ispod provučemo komad papira i onda ga iznesemo van stana. Pri tome je sasvim u redu da povremeno podviknemo od straha, a možemo biti sigurni da se kukac ispod plastične čaše osjeća jednako. No, unatoč strahu koji osjećamo jedni prema drugima, nema baš nikakvog razloga da ove mališane lišimo života, piše Jutarnji list.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!