Fotografija: U Pakracu vas u subotu očekuje pravi spektakl/Foto: Grad Pakrac, Srđan Vrančić/CROPIX
Galerija
U Pakracu vas u subotu očekuje pravi spektakl/Foto: Grad Pakrac, Srđan Vrančić/CROPIX

SLAVONSKI BANOVAC Kreće odbrojavanje do najvećeg sajma u ovom dijelu Slavonije!

Bogat program, mnoštvo sadržaja, gastro spektakl, puno dobre glazbe i najava lijepog vremena posjetiteljima jamči odličnu zabavuSajam "Slavonski banovac", jedna od najvećih manifestacija ovog tipa u kontinentalnoj Hrvatskoj, održat će se ove subote, 14. listopada, u Pakracu. 

Kako ističu u Gradu Pakracu, bogat program, mnoštvo sadržaja, gastro spektakl, puno dobre glazbe i najava lijepog vremena posjetiteljima jamči odličnu zabavu.

Bitka za kovnicu novca/Foto: Sajam Slavonski banovac
Bitka za kovnicu novca/Foto: Sajam Slavonski banovac

- Ovaj Sajam koji se u Pakracu održava već 14. put profilirao se kao središnja pakračka manifestacija koju posjeti više tisuća posjetitelja iz cijele Hrvatske, ali i inozemstva pa je za očekivati da će tako biti i u subotu - poručuju iz Grada Pakraca.

Sajam i ove godine organizira Grad Pakrac, u suorganizaciji s Udruženjem obrtnika Pakraca i Lipika, Poduzetničkim centrom Pakrac, Lokalnom razvojnom agencijom PAK RA i Turističkom zajednicom Grada Pakraca, a pod pokroviteljstvom Hrvatske turističke zajednice.

Gužva u Ulici Matice hrvatske u kojoj se lani održavao Sajam/Foto: Sajam Slavonski banovac
Gužva u Ulici Matice hrvatske u kojoj se lani održavao Sajam/Foto: Sajam Slavonski banovac

Sajam će biti održan u Ulici Matice hrvatske, na prostoru oko Tržnice te na središnjem gradskom trgu bana Jelačića, a i ove godine Sajam će imati međunarodni karakter jer dolaze gosti iz Češke i Slovačke. Sajam službeno počinje u subotu u 10 sati od kada će posjetitelji moći razgledati, degustirati ili kupovati robu i proizvode koje će na štandovima predstaviti osamdesetak izlagača, sudionika Sajma iz cijele kontinentalne Hrvatske.

Dječji kutak

Od 11 sati na središnjem gradskom trgu bana J. Jelačića započinje „Dječji kutak“ sa sadržajima za djecu i mlade kojeg tradicionalno organiziraju Muzej grada Pakraca i Gradska knjižnica Pakrac.

Dječji kutak/Foto: Sajam Slavonski banovac
Dječji kutak/Foto: Sajam Slavonski banovac

Ondje će djeca i roditelji moći pronaći kutak za čitanje na otvorenom, malu igraonicu i kutak za kreativne aktivnosti tematski povezane s okosnicom samog Sajma - Slavonskim banovcem i jesenjim motivima. U 14 sati će biti upriličena predstava za djecu „U mojim snovima“ Teatra Cirkus Punkt, a „Dječji kutak“ će biti otvoren sve do 17 sati.

Svečano otvorenje i Grahfest

Svečano otvorenje Sajma zakazano je za 13 sati uz prigodno obraćanje uzvanika i kulturno – umjetnički program za djecu i mlade. Nakon svečanog otvorenja, u prostoru Tržnice će od 14:30 biti upriličeno proglašenje pobjednika Županijskog natjecanja u kvaliteti meda, a od 15 sati započinje tradicionalni 8. po redu Grahfest - natjecanje u kuhanju graha kojeg i ove godine organizira Udruženje obrtnika Pakraca i Lipika.

Foto: Grad Pakrac
Foto: Grad Pakrac

Sudjelovanje je prijavilo devedesetak ekipa kojima je organizator osigurao grah, suho meso, kruh, pregaču, stol i 20 porcija. Pobjednik Grahfesta će osvojiti glavnu nagradu - dvodnevni odmor za 8 osoba u kući za odmor „Kratohvil“ u naselju Lukovdol u Gorskom kotaru, nagrada za 2. mjesto je 5 ulaznica u vodeni park u Krapinskim toplicama te 10-litarski kotlić sa stalkom, a nagrada za 3. mjesto je 10-litarski kotlić. Proglašenje pobjednika predviđeno je u 20 sati.

Kada spominjemo nagrade, treba reći da će organizator Sajma i ove godine prigodnim poklonima nagraditi najuređeniji prostor na Sajmu kao i najveseliju ekipu!

Obrtnici, branitelji, manjine…

Zahvaljujući pakračkim i lipičkim obrtnicima u sklopu Sajma će i ove godine biti održana Eno – gastro prezentacija druženja obrtnika i obrtničkih komora iz cijele Hrvatske, a svoj su dolazak potvrdili obrtnici iz Vukovara, Zagreba, Splita, Trogira, Kaštela, Krapinskih toplica, Imotskog, Vrbovskog, Petrinje, Gline, Topuskog, Stubičkih toplica, Novog Marofa, Zaboka, Bjelovara, Garešnice, Novog Vinodolskog, Ludbrega, Siska, Duge rese, Požege i Daruvara.

Ivan Čudina iz Trogira lani je pravio rižoto od plodova mora/Foto: Mario Barać
Ivan Čudina iz Trogira lani je pravio rižoto od plodova mora/Foto: Mario Barać

Kao i ranijih godina i na ovogodišnjem Sajmu će se s vrlo atraktivnom gastro ponudom predstaviti hrvatski branitelji Pakraca i Lipika te njihovi prijatelji i suborci, hrvatski branitelji iz Kaštela te članovi Ribolovnog sportskog kluba iz Kaštela koji će pripremati tunu od osamdesetak kilograma i hobotnice na razne načine.

Također tradicionalno će se s autohtonom gastro ponudom predstaviti i pripadnici talijanske, mađarske, srpske i češke nacionalne manjine koji žive i djeluju na ovom području.

Srednjovjekovni festival

Bogat program i raznovrsni sadržaji posjetitelje očekuju i na Srednjovjekovnom festivalu na kojem će uz domaće vitezove Slavonskog banovca, te Povijesno društvo Pakrac – Lipik i Muzej Grada Pakraca sudjelovati članovi Reda vitezova Ružica grada iz Orahovice, Anno domini iz Koprivnice, pripadnici Reda zlatnog hmelja, te gosti iz susjedne BiH, Udruga Vitezovi kraljevskog grada Jajca.

Foto: Grad Pakrac
Foto: Grad Pakrac

Članovi Povijesnog društva Pakrac-Lipik će i ove godine „Kod veprove glave“ ponuditi bogatu ponudu autohtonih starinskih gastro delicija koje će biti servirane od 13 sati.

Foto: Grad Pakrac
Foto: Grad Pakrac
Foto: Grad Pakrac
Foto: Grad Pakrac

Tijekom cijelog dana, a već od 11 sati posjetitelji će imati prilike upoznati prikaz života iz tog vremena, u Taboru će za djecu biti organizirane srednjovjekovne igre kao i kaligrafija, u 15:30 će biti upriličena i dječja srednjovjekovna bitka, a od 16:30 će sudionici Srednjovjekovnog festivala prodefilirati gradskim ulicama, od Trga dr. F. Tuđmana, preko gradske šetnice i trga bana Jelačića do Tabora.

Tijekom cijelog dana, od 10 do 19 sati će posjetitelji uživo moći vidjeti kako se kuje novac Slavonski banovac, novac koji se još sredinom 13. stoljeća kovao upravo u Pakracu. Streličarski klub „Kuna“ od 15 sati organizira srednjovjekovni streličarski turnir, a u 18 sati na rasporedu je središnja viteška „Bitka za kovnicu novca“ nakon koje slijedi fire show.

Željko Bebek i TS Satir

Uz bogatu gastro ponudu i dobru kapljicu bit će u subotu u Pakracu i dobre muzike za svačiji ukus. Tijekom dana od 15 sati će posjetitelje zabavljati tamburaški sastav „Satir“, a na središnjoj sajamskoj pozornici će od 21 sat koncert održati legendarni Željko Bebek i njegov band.

Foto: Grad Pakrac
Foto: Grad Pakrac

U sklopu ovogodišnjeg Sajma posjetitelji će zahvaljujući „Danu otvorenih vrata“ moći obići i Muzej vojne i ratne povijesti kao i Muzej Grada Pakraca, a kamp izletište Da-Bar u Branešcima u sklopu „Open land weekenda“ nude besplatan  boravak i noćenje u ovom kamp izletištu nedaleko Pakraca, a zainteresirani se mogu javiti na 099/5971-999 (Josip) ili na  mail:  gonzopkc@gmail.com.

Prijenos uživo, LED ekrani, suveniri…

Novitet ovogodišnjeg sajma svakako će biti veliki LED ekrani koji će biti postavljeni na tri sajamske lokacije i na kojima će biti emitirani sajamski sadržaji, program, zabavna interakcija s posjetiteljima kao i promo i reklamni materijali. Također je novitet da će cijeli sajam biti emitiran uživo na novoj Facebook stranici Sajma Slavonski banovac. Posjetitelji će u subotu imati prilike iz Pakraca otići i sa sajamskim suvenirima. Po pristupačnim cijenama moći će kupiti magnete, kape, kišobrane i ostale promo proizvode, a za samo 5 eura moći će kupiti sajamsku majicu s logom Slavonskog banovca.

Foto: Sajam Slavonski banovac
Foto: Sajam Slavonski banovac

- Sve dodatne informacije vezane uz ovogodišnji Sajam Slavonski banovac pratite na našim društvenim mrežama i na stranici www.pakrac.hr. I naravno, rezervirajte 14.10. za Sajam Slavonski banovac u Pakracu jer... „Nije sve u novcu, ima nešto i u banovcu“ - dodaju na kraju iz Grada Pakraca.

Foto: Grad Pakrac
Foto: Grad Pakrac

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!