Fotografija: Foto: OPG Perec
Galerija
Foto: OPG Perec

OPG Perec lovi titulu Hit proizvoda: ''Jedini u Hrvatskoj imamo tjesteninu s proteinima''

''Za proizvodnju tjestenine koristimo vlastiti batat, tikve nabavljamo od provjerenih dobavljača iz Hrvatske. Za izradu tijesta koristimo pak vrhunsku talijansku premium durum krupicu'', kaže Perec



Tjestenina s OPG-a Perec u Šandrovcu natječe se za prestižnu titulu ''Hit proizvoda'' u sklopu projekta ''Startaj Hrvatska'' koji provode SPAR Hrvatska i Nova TV. Već sam ulazak u društvo još sedam vrhunskih domaćih proizvođača hrane koji su dobili priliku biti dio ovoga velikog projekta za Svena Pereca i Karolinu Belančić, koji stoje iza sve popularnije Perec tjestenine, jako puno znači. Otkrili su to nedavno i učenicima Ekonomske i birotehničke škole Bjelovar koji su ih ugostili na ''Poduzetničkim pričama'', mjesečnom druženju učenika s lokalnim gospodarstvenicima.

- Ovo nam zaista znači jako puno. Mislim da je većini manjih proizvođača najveći problem doći na police trgovačkih lanaca, a nama je to, zahvaljujući ovome projektu, pošlo za rukom – otkrio je Sven Perec.

Veliki napredak

Dodaje kako je OPG-u Perec ovo drugi pokušaj ulaska u projekt ''Startaj Hrvatska''. Prije dvije godine nisu uspeli ući u završnicu projekta, no danas na to ne gledaju kao na poraz.

Druženje s učenicima/Foto: Slavica Trgovac Martan
Druženje s učenicima/Foto: Slavica Trgovac Martan

- Nakon toga smo puno radili na svim tim nedostatcima i to se isplatilo jer ovoga puta smo se našli među osam odabranih za veliko finale – kaže Perec čiji proizvodi sada ''love'' titulu najboljeg u Hrvatskoj.

U sklopu projekta, SPAR je od OPG-a Perec već naručio 20 tisuća pakiranja tjestenine, odnosno pet tisuća od četiri različite vrste koju proizvode na svom imanju u Ravnešu i koji se već mogu kupiti u tom trgovačkom lancu.

A riječ je o tjestenini od batata, s kojom su Sven i Karolina i započeli svoju poduzetničku priču, zatim tjestenini od butternut tikve, špinata i najnovijem proizvodu, tjestenini s proteinima, koju proizvode jedini u Hrvatskoj.

Proširenje proizvodnje

Učenike Ekonomske i birotehničke škole mladi je par upoznao sa svim detaljima svog poslovanja. Otkrili su im kako su u proizvodnju batata krenuli sa stotinjak sadnica, da bi već iduće godine na svojim šandrovačkim poljima zasadili 20 tisuća sadnica tog povrća. Prvo su na tržište plasirali samo batat, a onda se proizvodnja proširila.

Karolina i Sven ušli su u finale velikog projekta/Foto: OPG Perec
Karolina i Sven ušli su u finale velikog projekta/Foto: OPG Perec

- Željeli smo maksimalno iskoristiti sav urod pa smo razmišljali o načinu na koji preraditi i na tržište staviti i batat druge klase koji veliki trgovci nisu željeli otkupljivati jer je, primjerice, manji od barata prve klase ili po sebi ima pokoju točkicu i slične ''nedostatke''. Tako se rodila ideja o tjestenini – prisjetila se Karolina.

Prvu tjesteninu proizveli su sami u vlastitoj kuhinji.

- Nismo imali pojma što radimo, mijesili smo i valjali tjesteninu ručno, na onaj stari stroj na kojem se okreće ručka. Tek kasnije smo shvatili da u pravoj proizvodnji to izgleda potpuno drugačije – sjeća se Karolina.

Sve poznatija tjestenina iz šandrovca/Foto: OPG Perec
Sve poznatija tjestenina iz šandrovca/Foto: OPG Perec

Drugim riječima, u početku je bilo puno eksperimentiranja, sve dok nisu otkrili recepturu koja je oduševila njihove kupce. Ono što je bilo ključno za privlačenje, a još važnije za zadržavanje kupaca bila je vrhunska kvaliteta proizvoda koje, kažu Sven i Karolina, nema bez kvalitetnih sirovina. Zbog toga za svoje proizvode biraju samo najbolje.

Vrhunska sirovina

- Jako vodimo računa o tome jer samo vrhunska sirovina daje vrhunski proizvod. Tako za proizvodnju tjestenine koristimo vlastiti batat, tikve nabavljamo od provjerenih dobavljača iz Hrvatske. Za izradu tijesta koristimo pak vrhunsku talijansku premium durum krupicu – kaže Sven.

K tome, udio povrća u njihovoj tjestenini s batatom i butternut tikvom je 30 posto, a proteina u novoj, tjestenini s proteinima, 21 posto.

- Zbog toga našu tjesteninu za klince često kupuju mame. Većina klinaca ne voli povrće, a u našoj tjestenini ga konzumiraju da toga nisu ni svjesni – kažu naši sugovornici.

Proizvodnja na imanju Perec obiteljski je posao, sa Svenom i Karolinom rade Svenov brat i šogorica, a kad je vrijeme za neku veću radnu akciju, uključi se i šira obitelj te prijatelji. U sezoni zapošljavaju i studente.

Foto: OPG Perec
Foto: OPG Perec
Zanimljivo predavanje Sven i Karolina održali su u Ekonomskoj i birotehničkoj školi Bjelovar/Foto:Slavica Trgovac Martan
Zanimljivo predavanje Sven i Karolina održali su u Ekonomskoj i birotehničkoj školi Bjelovar/Foto:Slavica Trgovac Martan

Iako se posao s batatom stalno širi, a nakon sudjelovanja u projektu ''Startaj Hrvatska'' to bi širenje moglo postati još intenzivnije, Sven i Karolina i dalje uz taj posao rade i na svojim ''starim'' poslovima - Sven u IT odjelu jedne banke, a Karolina u svom kozmetičkom salonu.

Obiteljski posao

- Razmišljali smo o tome da se potpuno posvetimo batatu, no još nije vrijeme za to. Idemo korak po korak. Trenutno se naši proizvodi mogu kupiti u tri velika trgovačka centra, a cilj nam je za pet godina biti na policama svih centara. A onda ćemo dalje vidjeti – kaže Sven.

A ako osvoji titulu ''Hit proizvoda'' Tjestenina Perec mogla bi se vrlo brzo naći i na SPAR-ovim policama izvan Hrvatske. O pobjedniku ovog natjecanja na kojem, kako kažu organizatori, ''mali poduzetnici postaju veliki'', odlučuju kupci jer laskavu titulu osvaja onaj od osam odabranih proizvoda koji tijekom trajanja akcije ostvari najbolju prodaju.

Bio bi to velik uspjeh koji bi sa sobom sigurno donio i nove izazove, no Sven i Karolina za njih su spremni.

Uporni i tvrdoglavi

- Nikada na ovome putu nismo posumnjali u svoju ideju. Nije uvijek bilo lako, nailazili smo na razne prepreke, no odlučili smo ne gubiti puno vremena na njih već dignuti glavu i ići dalje – kaže Sven.

Postigli su puno, kažu uz obitelj i međusobnu podršku.

Foto: OPG Perec
Foto: OPG Perec
Uzgoj batata obiteljski je posao/Foto: OPG Perec
Uzgoj batata obiteljski je posao/Foto: OPG Perec

- Mi smo jednostavno uporni i tvrdoglavi i spremni suočiti se s izazovima. I sretni što imamo jedno drugo jer je puno lakše kad zna da imaš tu osobu koja će te u svemu podržati – kaže Karolina.

Hoće li im njihova upornost i tvrdoglavost osigurati još jednu pobjedu, znat ćemo već 29. prosinca, kada će biti proglašen ovogodišnji pobjednik projekta ''Startaj Hrvatska''.

Foto: OPG Perec
Foto: OPG Perec

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!